Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Labyrint mýtů - XIII. Stát je jako firma

Stát je jako firma a daně představují naši platbu za služby, které nám poskytuje. I takové ospravedlnění státu se mezi ekonomy i laiky objevuje a je nutné přiznat, že na první pohled se nejeví nikterak problematicky.

obrázek k článku

Pravda o tulipmánii (1.)

Keď ekonomická profesia obráti svoju pozornosť na finančné paniky a krachy, prvá epizóda, ktorá je spomenutá, je tulipmánia.

obrázek k článku

Dějiny 2.3. - Karlovci a kanonické právo

Od pátého do desátého století převažoval napříč Evropou ekonomický a politický chaos doby temna, a proto byl jen malý nebo žádný prostor pro rozvoj politického právního či ekonomického myšlení.

obrázek k článku

Lov na čarodejnice - zlodejských barónov: príbeh firmy (2/2)

Medzi veľké nedorozumenia ohľadne slobodného trhu patrí široko rozšírené presvedčenie, že laissez faire „stelesňuje prirodzenú tendenciu k monopolnej koncentrácii“.

obrázek k článku

Realitní bublina 5/5 - Fed zachraňuje

Poslední část seriálu o realitní bublině a s ní spojeným hospodářským cyklem ve Spojených státech.

obrázek k článku

Odpověď na článek Sofiina parlamentní volba

Reakce na text, který nedávno vyšel na mises.cz a obhajoval účast ve volbách.

obrázek k článku

Lov na čarodejnice - zlodejských barónov: príbeh firmy (1/2)

Medzi veľké nedorozumenia ohľadne slobodného trhu patrí široko rozšírené presvedčenie, že „laissez faire“ stelesňuje prirodzenú tendenciu k monopolnej koncentrácii.

obrázek k článku

Proč jsme „posedlí trhem“?

Vzhledem k tomu, že se oprávněně obáváme toho, že „posedlost trhem“ může vyvolávat pejorativní asociace, bylo by možná vhodné celou záležitost trochu osvětlit a ukázat všem čtenářům, čím jsme to vlastně posedlí a proč.

obrázek k článku

Doktrína demokratů

Podivný jev naší doby – který pravděpodobně ohromí naše potomky – je doktrína založená na těchto třech hypotézách: naprostá netečnost lidstva, všemohoucnost zákona a neomylnost zákonodárce.

obrázek k článku

Dějiny 2.2. - Vztah raných křesťanů k obchodníkům

Římské právo nebylo jediným vlivem na ekonomické myšlení středověku. Důležitými se ukázaly také rozličné přístupy v rané křesťanské tradici.

obrázek k článku

LAMI 2012 (aktuální info)

Informace k nadcházející Akademii

obrázek k článku

Študenti sa môžu tešiť na nové „istoty“

Slovensko čaká razantný transfer zdrojov zo súkromného do verejného sektora. Demokratická ruka prozreteľnosti ukázala smer, ktorým sa bude Slovensko uberať počas najbližších štyroch rokov. Smerom k „sociálnej spravodlivosti“.

obrázek k článku

Realitní bublina 4/5 - Předpovědi ABCT (2.)

Pátá část seriálu o realitní bublině a s ní spojeným hospodářským cyklem ve Spojených státech.

obrázek k článku

Komunismus

Hlavní původ skoro všeho zlého ve veřejných a občanských záležitostech světa jest - dle mého mínění ta okolnost, že lidé buďto stejné věci jmenují rozličnými slovy aneb rozličné věci nazývají stejným jménem.

obrázek k článku

For a New Liberty: Zbraně

Jestliže, jak libertariáni věří, má každý jednotlivec právo vlastnit své tělo a majetek, vyplývá z toho, že má právo za použití násilí bránit sebe proti násilným útokům kriminálních agresorů.

obrázek k článku

Ne až tak divoký „divoký“ kapitalismus podruhé (3/3)

Přesnější informace lze získat ohledně financování MPM, které patřily pod brněnskou OPM. Analyzujeme si několik jejich rozpočtů z roku 1937.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed