Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

S Bruselom od žiaroviek, kávovarov, hmyzu až na večné časy

V denníkoch sa čoraz častejšie objavujú novinky prichádzajúce z Bruselu. Človek sa niekedy až nestačí diviť, aké ďalekosiahle plány s nami majú naši európski vodcovia.

obrázek k článku

Moje zkušenost s anglickou policií

Anglická policie provádí průzkumy spokojenosti zákazníků. Mají zákaznící radost?

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Zasloužíme si své bohatství?

V roce 1971 vyšla kniha Johna Rawlse A Theory of Justice, která se okamžitě stala bestsellerem s více než čtyřmi sty tisíci prodanými výtisky. Rawls argumentuje, že si člověk nezaslouží plody, které mu přináší jeho vrozený talent.

obrázek k článku

Znárodnění člověka

Znárodňování životů obyvatel Evropy postoupilo na další level. Tentokrát se státy rozhodly lidem nařizovat, co mají jíst, aby to bylo státu ku prospěchu.

obrázek k článku

Labyrint mýtů - VIII. Odpad a recyklace

Žlutá, zelená a modrá, to jsou barvy pojízdných chrámů nového náboženství. Recyklace je bohem a ochránci brouků kněžími. Stojí ale tato víra na pevných základech?

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Nenažrané kapitalistické prase

Kdyby se menšinám podařilo prosadit zákon, který vyžaduje růst mezd všem členům odborů na desetinásobek, podařilo by se jim odbory prakticky zlikvidovat. Členství v odborech by strmě klesalo. Zaměstnavatelé by vyhodili všechny odboráře. Pokud by to neudělali, zbankrotovali by.

obrázek k článku

Dvoucentové penny: okno k inflaci

Johnny Carson by si mohl zavtipkovat o ekonomice, že „Inflace je dnes tak zlá… že se penny prodává za dva centy.“

obrázek k článku

Africký domorodý liberalismus (2/2)

Socialistická ideologie je zásadně odlišná a uboze selhala všude v Africe, kde byla implementována. Státní vlastnictví, kontroly a intervence nikdy nebyly součástí afrického ekonomického dědictví.

obrázek k článku

Africký domorodý liberalismus (1/2)

Afrika zůstává tajemným paradoxem: kontinentem bohatým na minerální zdroje, a přesto tak zoufale chudým. Ale tento paradox je pouze umělý: Afrika je chudá, protože není svobodná.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Narušení svobody ve všech možných formách

V podstatě všechny politické tábory souhlasí se zásahem do osobních záležitostí; liší se pouze v názoru, kde je takový zásah vhodný a kde už vhodný není.

obrázek k článku

Ludwig von Mises slaví 130. narozeniny

Ludwig Heinrich Edler von Mises se narodil 29. září 1881 - tedy přesně před sto třiceti lety. Mises byl celoživotním zastáncem klasického liberalismu, a to i navzdory tehdejšímu nepřátelskému prostředí k těmto myšlenkám.

obrázek k článku

Pavel Schreier: Příběhy z dějin našich drah aneb příběhy z dějin etatismu

Poměr státu k železnicím prošel v Českých zemích za starého Rakouska (později Rakouska-Uherska) složitým vývojem a několika etapami. Zatímco úplně první železnice byly soukromými podniky, již záhy začaly vznikat i železnice státní.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Pracant

Zásadním omylem je předpoklad, že je na světě určité množství práce, která se musí udělat. Ekonomický pohled, jenž se někdy nazývá „omylem pevně daného množství práce“ (lump of labor/jobs fallacy), říká, že lidé na celém světě potřebují vykonat pouze omezené množství práce.

obrázek k článku

Nepotřebujeme nový kapitalismus!

Anatole Kaletsky, hlavní ekonomický komentátor britských Timesů, patří k osobnostem, které určují, jak a o čem se bude v jejich oboru mluvit. Jím formulovaná témata samozřejmě mohou vyvolávat a čas od času také vyvolají kontroverzní reakce.

obrázek k článku

Zrušme státní monopol na sociální systém!

Lidé mají dostat karty (cosi jako platební karty), ze kterých budou čerpat sociální dávky. Kartami budou přímo platit. Dle ministerstva to prý povede k menšímu zneužívání dávek a jejich větší kontrole.

obrázek k článku

Libertariánsky program v troch krokoch

30-ročný mladý muž má dobrú prácu, slušne zarába, ale rozhodne sa neplatiť $200 alebo $300 mesačne za zdravotnú poistku. Je zdravý a verí, že ju nepotrebuje. Potom sa ale stane niečo strašné a zrazu ju potrebuje. Kto to zaplatí, ak sa napríklad dostane do kómy?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed