Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (7)

Tak se Aaron ztratil ze světel Nového Damašku se svým patentem na výrobu oceli, jeho žal a čtvrtá generace zabalená v plenkách zmizeli také spolu s létající železárnou.

obrázek k článku

Libertariánské hledání velkého příběhu dějin

I přes duchaplnost Hayekových výbojů na poli epistemologie, nedosahuje ani v této oblasti úspěchů svého učitele Misese. Přesto, pro jeho široký mezioborový záběr, obsahující pokladnici přesných náhledů na mnohé záležitosti, považuji Hayeka za jednoho z mimořádných intelektuálů dvacátého století.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (6)

Dalšího dne v poledne se vzali.

obrázek k článku

"A vy myslíte, že by se tohle v ankapu nestalo?"

Ankap není dokonalý a bezchybný svět. Přesto si ale troufám tvrdit, že k různým situacím, ke kterým dochází dnes, by v ankapu docházelo výrazně méně.

obrázek k článku

Problém lidské důstojnosti

Lidskou důstojnost nelze exaktně definovat. Její arbitrárně určený standart nelze z ekonomických a také etických důvodů považovat za absolutní hodnotu, ale spíše za ekonomický statek svého druhu, s nímž lze na základě vlastních preferencí operovat na trhu.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (5)

Enocha se lidé báli a věřili mu. To udržovalo rovnováhu.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (4)

„Jsme dohodnuti?“ „Ano,“ odpověděl Enoch. Pak si řekli dobrou noc.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (3)

Christopher Gib žil ještě dalších patnáct let, byl stále bohatším a stále méně pochopeným. Pak si pro sebe nechal postavit hrobku, jejíž stěny byly tři stopy tlusté a zesílené železnými tyčemi a jedné noci o samotě zemřel.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (2)

Zde končí rodinná linie Woolwinových. Toto jméno z análů země mizí.

obrázek k článku

Odbory zvyšují nezaměstnanost a snižují mzdy

Zásluhy odborů v konečném důsledku prospívají především těm, kteří se skutečné konkurence obávají a chtějí těžit ze svých funkcí, díky kterým mohou ovládat zaměstnance a určovat kdo a za jakou cenu bude pracovat i proti jejich vůli.

obrázek k článku

Garet Garrett: Příběh železa a oceli (1)

Tepané železo. Nikdy se nezastaví.

obrázek k článku

Bajka o porušování zákonů

Za způsob boje proti státu lze považovat i porušování zákonů a neplacení daní. Zajisté chápete, že tato metoda boje proti státu je něco zcela odporného. Povíme si proto raději pohádku.

obrázek k článku

Dobrovolnost

Kdybych měl celou filozofii anarchokapitalismu shrnout do jedné jediné věty, nejspíše bych řekl: "Vše by mělo být dobrovolné". Na dobrovolnosti totiž podle mě anarchokapitalismus, potažmo celá svoboda, stojí.

obrázek k článku

Plastic ocean

Dokumentární film Plastic ocean. Plejtvák obrovský v nekonečné modré hlubině. Střih. Hromady plastu pohupující se na hladině. Jednorázový obal, PET láhev, zapalovač. A právě v tuto chvíli přichází výzva. Výzva k podepsání petice na zákaz jednorázových obalů.

obrázek k článku

O teorii smluv a otroctví

Co dává smlouvám legitimitu a vymahatelnost, jaké vlastnosti dělají smlouvu smlouvou, a jak souvisí různé pohledy na smlouvy s oblíbeným libertariánským sporem o legitimitě otroctví?

obrázek k článku

Stát ubližuje lidem

Politik mnohdy ani neví, že jeho byrokracie může ubližit lidem. On si vůbec nepřipouští, že někomu nějaký zákon může nějak ublížit a zatížit ho finančně, psychicky, zkomplikovat mu život... To politik odmítá vidět. A právě proto je nutné ho odmítnout a nedat mu šanci prosadit svoje hloupé nápady.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed