Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (31. díl - Závěrečné proslovy a verdikt v druhém soudním procesu)

Zde je převyprávění a shrnutí závěrečného proslovu Clauda Crosse v druhém soudním procesu. Tento proslov trval pět hodin. Cross nebyl obdařen hereckým nadáním Lloyda Strykera. Odvedl kompetentní obhajobu, ale zacházel při ní do mnoha detailů.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (30. díl - Překvapivý svědek)

Svědectví Edith Murrayové, stejně jako řada dalších detailů jako převod auta, koberec atd. oslabilo Hissův příběh o tom, že jeho známost s Crosleym byla krátká, nepříjemná a skončila v roce 1935. Oproti tomu potvrdila příběh Chamberse o blízkém přátelství.

obrázek k článku

O svobodu se nemá prosit

Jak plytký je náš přístup ke svobodě? Kolik lidí vám řekne, že právě svoboda je pro ně ta nejdůležitější hodnota? A kolik z nich to svými dalšími názory popírá?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (29. díl - Chambersův mentální stav)

Murphyho křížový výslech Bingera byl publikován v knižní formě a stal se součástí vysokoškolských skript, ze kterých se studenti práv učí, jak naložit s podobným „odborným“ svědectvím, či ještě lépe, proč si do soudní síně nezvat jako svědky takovéto odborníky.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (28. díl - Hede Massingová)

"Dorazila jsem do domu pana Fielda. Poté přišel Alger Hiss. Měli jsme několik koktejlů a v průběhu večera jsme se s Algerem Hissem ocitli chvíli o samotě. Nevzpomínám si, kdo přesně řekl co, ale podstata naší konverzace byla: Takže vy se snažíte odlákat Noela Fielda do své organizace?"

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (27. díl - Druhý soud)

Druhý soud byl v mnoha aspektech opakováním prvního. Ani Chambers, ani Hiss ani žádná z jejich manželek neudělali velkou chybu ve svých výpovědích. Chambers nyní dostal prostor projevit svoji výmluvnost a odvyprávět celý příběh.

obrázek k článku

Windfall tax – daň ze zisků, které přinesl vítr

Windfall tax je v posledních týdnech mezi českými ekonomy a investory na kapitálovém trhu často probírané a velmi kontroverzní téma. O co přesně se jedná, jaké problémy se tato daň snaží řešit, jaké jsou její negativní dopady a proč byla komunikace vlády o možnosti jejího nasazení chybná?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (26. díl - Závěrečné proslovy a verdikt)

„Prosím vás, podívejte se do svého svědomí. I když jsem v tomto případě kráčel údolím smrti, Algere Hissi, tvá noční můra se již chýlí ke konci. Spi klidně. Tvůj případ, tvůj život, tvá svoboda jsou v dobrých rukou.“

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (25. díl - Rodina Catlettova)

Jako ve spoustě dalších aspektů tohoto případu, jsou zde možné verze toho, jak se mohly věci stát, které by vyhovovaly Hissovým a pak daleko pravděpodobnější verze, které jsou vůči nim nepříznivé.

obrázek k článku

Jak funguje Bitcoin?

Tento článek bude na pochopení lehce složitější, ale když si jej přečtete, pochopíte základy fungování Bitcoinu a získáte tak konkurenční výhodu oproti naprosté většině světové populace.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (24. díl - Priscilla Hissová a charakteroví svědci)

Paní Hissová se dostavila na lavici svědků hned po svém manželovi. Poskytla verzi vztahů své rodiny s Crosleym, která byla velmi konzistentní s verzí jejího manžela. Jediným rozdílem bylo, že si vzpomněla na to, jak se několikrát Crosleyovi zastavili u nich na návštěvu, když její manžel nebyl doma.

obrázek k článku

Co je to Bitcoin a proč vznikl?

Bitcoin je tu s námi již od roku 2009 a neustále nabývá na své popularitě. Prvně si zde popíšeme problémy současných peněz a až následně to, co vlastně Bitcoin je a jak tyto problémy řeší.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (23. díl - Výpověď Algera Hisse)

Po čtyřech dnech křížového výslechu Hiss utrpěl jen malé očividné škody k tomu, co bylo zřejmé už před jeho výpovědí, ale na povrch vyplavalo, jak těžké je si ho skutečně oblíbit.

obrázek k článku

Veřejné statky

V tomto článku si společně rozebereme, zda trh může při řešení problémů spojených s veřejnými statky selhat a zda následné státní řešení tohoto problému nemůže způsobit další neefektivnosti.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (22. díl - Mezihra: problematika homosexuality)

Jak bylo zmíněno dříve, jeden z Hissových právníků přišel s teorií, že Chambers se do Hisse zamiloval, a když ho Hiss odmítl, tak se mu začal mstít.

obrázek k článku

Kapitalismus a ekologie

Ekologičtí aktivisté často tvrdí, že je kapitalismus pro planetu problémem a že za současnou environmentální situaci může právě on, avšak, je to skutečně pravda?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed