Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Ľavica či pravica - vyhliadky pre slobodu (I/II)

První díl zamyšlení o tom, zda-li jsou vyhlídky svobody dosažitelnější v levicovém či pravicovém uspořádání.

obrázek k článku

Opravte si chybu v učebniciach ekonómie

Keď si prelistujete vysokoškolskú učebnicu ekonómie, narazíte (pravdepodobne niekde v úvode) na časť venujúcu sa princípom, ktoré tvoria jadro ekonomickej vedy.

obrázek k článku

Liberálové a militaristé v Prusku

Někteří věrní mužové ještě lpěli na idejích svobody a demokracie, statečně bojujíce proti spojenému útoku na liberalismus zprava i zleva. Ale byli ztracenou skupinou. Liberálové vymírali. Nová generace dokonce neznala ani význam tohoto slova.

obrázek k článku

O konzervativcích, hipících a libertarianismu

Bývaly časy, kdy jsem se jako anarchokapitalista cítil názorově blíže konzervativcům než hipíkům, pankáčům, anarchokomunistům a podobně, čímž pádem jsem se tedy logicky snažil ovlivňovat především tu první skupinu, zatímco nad tou druhou jsem „lámal hůl“; myslím, že to byla chyba.

obrázek k článku

Svet potrebuje lepšie pravidlá, svet potrebuje StartUpy miest

Veda a technika dnes postupujú míľovými krokmi. Mosty stavajú robotické tlačiarne a čoskoro si možno vytlačíte aj steak na nedeľný obed.

obrázek k článku

Války a rozbitá okna

Články Hynka Rk nejen velmi rád čtu, ale též mě baví s dotyčným občas polemizovat; nyní bych se rád vyjádřil k poslednímu dílu jeho skvělé kritiky Kellerovy Abecedy prosperity, s jehož vyzněním sice naprosto souhlasím, nicméně mám pocit, že se v něm Hynek dopustil argumentační chyby.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller: Zbraně a lidově tvořívá ekonomie

Málo známým faktem působení sociologa Jana Kellera je jeho hluboké porozumění pro lidově tvořivou ekonomickou školu. Profesor Keller patří k jejím hlavním současným představitelům. Pěkně je to vidět na případu jeho knihy Abeceda prosperity v hesle Zbraně.

obrázek k článku

Sloboda a jej antitéza

Ako nám hlásatelia socializmu neustále hovoria, socializmus nielenže urobí všetkých ľudí bohatšími ale prinesie aj dokonalú slobodu pre každého. Pod kapitalizmom, tvrdia komunisti, je tu poddanie sa veľkej väčšine; v Sovietskom zväze samotnom tu je pravá sloboda pre všetkých.

obrázek k článku

Nemocenské pojištění osob samostatně výdělečně činných - ostrůvek svobody

Nemocenské pojištění osob samostatně výdělečně činných v České republice dodnes představuje ostrůvek svobody v moři povinných státních pojištění. Pojďme se na něj v této stati podívat.

obrázek k článku

Zdieľaná ekonomika ide ďalej

Zdieľaná ekonomika, tak ako sme o nej písali na iných miestach, sa niektorým ekonómom nepozdávala. Nepáčilo sa im, že zdieľaná ekonomika nie je dosť zdieľaná.

obrázek k článku

Socialista Ferdinand Lassalle

Lassallova krátká demagogická kariéra je pozoruhodná, protože po prvýkrát se v Německu ideje socialismu a etatismu jevily na politické scéně jako opozice k liberalismu a svobodě.

obrázek k článku

Sny, přání, touhy a potřeby

Podle čeho dělíme statky na takzvaně zbytné a nezbytné? Existuje vůbec nějaké rozumné dělení v tomto smyslu? Dává smysl statky tímto způsobem rozlišovat? Inu, pro mnohé socialisty rozhodně ano, proto jsem se rozhodl na tuto problematiku zaměřit.

obrázek k článku

Deti z rozvojového sveta: chceme pracovať!

Už sme písali o tom, ako by ste sa mali zachovať, ak chcete pomôcť chudobným krajinám so sweatschopmi: nakupovať výrobky v nich vyrobené a určite nezakazovať ľuďom v nich pracovať.

obrázek k článku

Není až takový důvod k pesimismu

Cest ke svobodné společnosti by tedy mělo být mnoho, ať již od vybrušování myšlenkového systému svobody po úspěšné podnikání (s co nejmenším vlivem státu)… Zdá se, že většina jich ani není na první pohled zřejmých, ale důležité je, že všechny působí stejným směrem.

obrázek k článku

Stát jednorožců

Když jsem debatoval o státu s mými kolegy s Duke University, tak jsem brzo zjistil, že pro většinu z nich je stát jednorožcem. Mí kolegové většinou nedůvěřují politikům, demokracii shledávají jako zmatenou a nefunkční, protestují proti brutalitě a excesům zahraničních válek.

obrázek k článku

Vianočný zázrak, pomaranče

Každým dňom je vonku menej svetla a väčšia zima. Už napadol aj prvý sneh. Doma sa varí, pečie a chystá štedrovečerný stôl. Mama vytiahne pomaranče. Všetky čerstvé a dozreté. Ako je to možné? Veď nie je dosť svetla a zem je už dávno zamrznutá.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed