Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Vznik Impéria (13. díl)

Zamysleme se nad logickým pořadím těchto devíti kroků k získání ekonomické moci. Zamysleme se nad tím, že pokud by tu šlo o hospodářské oživení, nabízela se i řada alternativních kroků.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (12. díl - Nixonovo drama)

Nixon vyšel ven z kanceláře a poskytl pamětihodnou tiskovou konferenci, při které zachránil budoucnost sobě, Chambersovi, HUACu a způsobil velké problémy pro Hisse.

obrázek k článku

Vznik Impéria (12. díl)

A určitě téměř nikdo, kdo hlasoval v listopadu 1932 pro zachování zlatého standardu, by nevěřil tomu, že z příští rok uslyší prezidenta z rádia říkat: „Takto pokračuje náš postup k vládou řízené měně.“

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (11. díl - Hissova největší chyba)

Teď už není případem otázka, jestli byl Hiss členem nějaké hloupé marxistické skupiny ve třicátých letech. Jde tu o špionáž a velezradu.

obrázek k článku

Konference Svobodného přístavu 2022: Peníze včera, dnes a zítra; i 28. května

Svobodný přístav pořádá již třetí konferenci; tentokrát o penězích. Všichni jste srdečně zváni!

obrázek k článku

Vznik Impéria (11. díl)

Kam se New Deal ubíral? Odpověď na tuto otázku je pak příliš očividná, aby jí bylo možné zpochybnit. Každá z jeho voleb, ať už přinesla větší či menší hospodářskou obnovu, neomylně mířila k ustavení centralizované totalitní vlády.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (10. díl - Veřejné slyšení 25. srpna - výpovědi)

Hiss přišel vždy s nějakým alespoň vzdáleně uvěřitelným vysvětlením v každém momentě, kdy klopýtl, a kdo si může přesně pamatovat, co se stalo před třinácti lety. A kdyby člověk seděl šest hodin před komisí, která se může chytnout každého mylného vyjádření, tak by možná mluvil se stejnou opatrností.

obrázek k článku

Ideálny štát

Moja predstava uvažuje o podstate samotného štátu. Moja predstava uvažuje, že raz bude spoločnosť fungovať tak, že každý si bude môcť sám vybrať, čo bude so sebou a svojím majetkom robiť, niesť za tieto rozhodnutia plnú zodpovednosťa prestane byť každému nútená len tá jedna jediná možnosť.

obrázek k článku

Vznik Impéria (10. díl)

Nebyl žádný jednotný plán. Ale byl zde slogan, který je všechny spojil: „kapitalismus je vyřízený.“ To byla idea, která umožnila odložit stranou vzájemné spory a rozdíly mezi jednotlivými frakcemi a vrhnout se do společného díla.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (9. díl - Veřejné slyšení 25. srpna - úvod)

V den veřejné konfrontace byl celonárodní zájem o případ velmi intenzivní. Nešlo tu tedy jen o případ samotný, ale o jeho širší politický kontext. Připomeňme si, jaké politické proudy v tehdejší americké společnosti existovaly.

obrázek k článku

Vznik Impéria (9. díl)

Ještě dnes existují lidé, kteří nepřestali velmi seriózně říkat: „Něco se stane s americkou formou vlády, pokud nebudeme stát na stráži.“ Ti jsou bláhovými hlupáčky, kteří vložili víru do slov na papíře a zapomněli na Aristotela. Něco se již stalo a počátkem toho, co se stalo, byl New Deal.

obrázek k článku

LibertyCon 2022 v Praze

Přijďte nás potkat na LibertyCon 2022!

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (8. díl - Tajná konfrontace)

Celá tato scéna byla pro Hisse zničující. Potvrdila dojem HUACu, že lže. Je obtížné číst si přepis a nenabýt při tom dojmu, že Hiss od začátku až do konce hraje. Žalobce Murphy později prohlásil, že když se seznamoval se spisy, tak právě při četbě tohoto přepisu nabyl jistoty, že Hiss je vinen.

obrázek k článku

Vznik Impéria (8. díl)

Jsou snad Američané vyděšení ze své vlastní moci? Mají se vzdát jejího užití k prosazení vlastní vize jen z ohledu na letitou tradici? Co s touto tradicí? Však my sami jsme si jí stvořili. Má snad naše síla být věčně spoutána dětskou zavinovačkou, nebo konečně najdeme odvahu dospět v tomto světě?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (7. díl - Druhá Hissova výpověď)

K čertu s těmi devíti dny. Hiss očividně lže. Jeho příběh s Crosleym je výmysl. Zjistil, že mu neprojde kompletní zapření toho, že se s Chambersem znali.

obrázek k článku

Vznik Impéria (7. díl)

Republika není zavázána k tomu svět někam vést nebo ho měnit. Impérium na druhé straně musí vždy projektovat svoji moc navenek. Co nyní zavazuje Američany k tomu, aby byli strážci svobodného světa?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed