Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Bitcoin nebo život?

Obrovská vlna popularity, která v posledních týdnech zasáhla elektronickou měnu Bitcoin asi unikla málokomu.

obrázek k článku

Kypr a rozklad bankovnictví částečných rezerv

„Dohoda o Kypru“, jak byla často v médiích nazývána, může znamenat jedno z posledních dějství pozvolného kolapsu bankovnictví s částečnými rezervami, které začalo zhroucením odvětví spořitelen a záložen v USA na konci 80. let.

obrázek k článku

For a New Liberty: Národní obrana

Nyní se dostáváme k něčemu, co je obvykle finálním argumentem proti libertariánskému postoji.

obrázek k článku

Gene Smiley: Nový pohled na velkou hospodářskou krizi (6/8)

Roosevelt se v rámci prezidentské předvolební kampaně v roce 1936 silně otočil doleva. Jeho volební kampaň se téměř změnila v třídní boj.

obrázek k článku

Strašák deflační spirály

Pokles cen, to zní velmi dobře, zvláště pokud máte bokem nějaké peníze a uvažujete o velkém nákupu. Ale s dalším hledáním na Googlu vyjde najevo, že se jedná o naivní a prostoduchý závěr.

obrázek k článku

Dějiny 5.9. - Radikální hugenoti

Hotman varoval, že předání moci lidu panovníkovi nemůže být nikdy trvalé či nezvratné. Na druhou stranu mají lidé a jejich vlastní těla právo na neustálý dohled nad panovníkem a stejně tak na vzetí jeho moci, a to kdykoliv.

obrázek k článku

Novinky v e-shopu

BTC, nová publikace, odznáčky a sleva!

obrázek k článku

O agregácii neužitočných tautológii v mainstream ekonómii

Having looked at monetary policy from both sides now, I can testify that central banking in practice is as much art as science. Nonetheless, while practicing this dark art, I have always found the science quite useful. -Alan S. Blinder

obrázek k článku

Odbory a inflace

Zkušenost ukázala, že keynesiánská léčba nezaměstnanosti (snížení reálných mezd nárůstem všeobecné cenové hladiny) selhává: pracovníci se naučili požadovat takové zvýšení, které jim minimálně vynahradí pokles kupní síly jejich peněz.

obrázek k článku

For a New Liberty: Prohnilí ochránci

Nakonec jsme se nechali následující problém: co když by policie nebo soudci a soudy byly prodejné a předpojaté – co když by směřovaly svá rozhodnutí například ve prospěch obzvláště majetných klientů?

obrázek k článku

Petice výrobců myček

V moderních dějinách podnikatel usiluje o konkurenční výhodu ve dvou rovinách; v tržní rovině snižováním cen či inovací a v rovině politické prosazováním monopolních výhod. Druhá rovina je v demokratickém prostředí obvykle spjata s nutností prezentovat soukromé zájmy jako zájmy veřejné.

obrázek k článku

Gene Smiley: Nový pohled na velkou hospodářskou krizi (5/8)

Předchozí část této série článků jsme zakončili tím, že se slibné oživení amerického hospodářství, k němuž došlo po Rooseveltově devalvaci dolaru, v září 1933 opětovně zastavilo. Znovu se rozběhlo až koncem léta 1935.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 9. Moje učitelské aktivity ve Vídni

Žádné jiné povolání pro mne nebylo tak přitažlivé jako universitní profesor. Brzy jsem poznal, že kvůli svým politickým názorům nikdy řádnou profesuru na německé universitě nedostanu.

obrázek k článku

Dějiny 5.8. - Katolíci mimo scholastiku

Koperník také stal prvním člověkem, jenž jasně představil „kvantitativní teorii peněz“, teorii o tom, že ceny se mění přímo s nabídkou peněz ve společnosti. Učinil tak třicet let před Azpilcuetou Navarrem a bez stimulu v podobě inflačního přísunu kovů z Nového světa.

obrázek k článku

Libertariáni?

Překvapivým jevem, který mě inspiroval k napsání následujícího, lehce kritického, textu, je způsob, jakým někteří libertariáni s lehkostí (a možná i bez rozmyslu) zahazují svou individualitu.

obrázek k článku

Proč ekonom rozumí všemu?

Ekonomové všechno ví, všechno znají a všude byli dvakrát.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed