Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Arsen Lazarevič

obrázek k článku

Hong Kong: Nejsilnější z tygrů

Moderní historie Hong Kongu se začala psát v 19 století. Zásadní roli v ní shodou okolností sehrál jeden unikátní obchodní artikl. Velká Británie totiž právě tehdy objevila komerční potenciál opia pěstovaného v Bengálsku a Biháru.

obrázek k článku

Spojené státy socialistické

Po zhroucení Sovětského svazu neměly Spojené státy vážného konkurenta. Řada politologů a ekonomů proto propadla mylné naději, že nás čekají světlé zítřky v míru a prosperitě.

obrázek k článku

Žijeme v demokracii, nebo státokracii?

Od roku 2000 vzrostly mzdy ve veřejném sektoru o 11 000 korun, v soukromém sektoru to bylo jen 10 300 korun. Produktivita státních zaměstnanců je dle mnoha manažerů o mnoho nižší než v sektoru soukromém.

obrázek k článku

Jsou opravdu dny kapitalismu sečteny?

Byla finanční krize nezbytná a svědčí o nestabilitě kapitalismu v současné podobě, nebo jsou její příčiny jiné? O tom se vedou diskuse, mnohdy s ideologickým podtextem. Bližší pohled ale naznačuje, že ji způsobily některé socialistické prvky, které pokřivily tržní ekonomiku.

obrázek k článku

Žádný strachy, chce to prostě další prachy!

Udatní rytíři z Evropské centrální banky vyrážejí do boje s inflační příšerou. „Poněkud přitom opomíjí zmínit, že za růstem cen stojí právě oni,“ upozorňuje ekonom a bývalý zaměstnanec ČNB Jan Havel.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed