Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Dominik Stroukal

obrázek k článku

Řekni mi, o jakou svobodu jsi přišel?

Lidé, kteří oplakávají ztracenou svobodu, slyšeli toto klišé opakovaně, a to nejen od zastánců všemocného státu, ale i od mnoha takzvaných konzervativců, kteří si myslí, že se nám ve statu quo daří dobře.

obrázek k článku

Dějiny 1.7. - Aristotelés - soukromé vlastnictví a peníze

Názory velkého filozofa Aristotela jsou obzvláště důležité, protože celá struktura jeho myšlení měla enormní či dokonce dominantní vliv na ekonomické a společenské myšlení ve vrcholném a pozdním středověku, který je sám o sobě považován za aristotelovský.

obrázek k článku

Dějiny 1.6. - Xenofón a správa domácnosti

Většina Xenofónových nastínění byla obvyklým helénským opovrhováním prací a obchodem a vyzvihováním zemědělství a umění války, dohromady s voláním po masivním zvýšení vládních programů a zásahů do ekonomiky.

obrázek k článku

Chcete nás vrátit do středověku!

Základním omylem tohoto rozšířeného klišé je zmatení mezi technologií a takovými aspekty lidského života, jakými jsou morálka či politické principy.

obrázek k článku

Dějiny 1.5. - Platónova pravicová kolektivistická utopie

Aby srovnal elity a masy do řady, instruoval Platón filozofy, aby o sobě šířili „milosrdnou“ lež, že jsou potomci bohů, zatímco ostatní třídy jsou z podřadných rodů. Svoboda slova byla, jak lze očekávat, pro Platóna nepřijatelná.

obrázek k článku

Bohatí utíkají

Naštěstí ještě existují země, kde státní zásahy do ekonomiky nenabývají drakonických rozměrů.

obrázek k článku

Čím je společnost komplexnější, tím větší potřebuje stát?

Je důležité se věnovat tomuto často slýchanému a vlivnému mýtu, protože vede přímo a logicky k socialistickému plánování.

obrázek k článku

Dějiny 1.4. - Předsokratikové

Dalším důležitým pozitivním krokem ve vývoji byl až příspěvek předsokratika (ve skutečnosti Sokratova současníka) Démokrita (kolem 460 až kolem 370 př. n. l.).

obrázek k článku

Dějiny 1.3. - První ekonom Hésiodos a problém vzácnosti

Čestné místo prvního řeckého ekonoma patří Hésiodovi z Boiótie, básnikovi z raného středověkého Řecka, jenž žil v polovině osmého století př. n. l.

obrázek k článku

Dějiny 1.2. - Politika polis

Když člověk obrátí svůj rozum od neživého světa směrem k člověku samotnému a společenskému uspořádání, stane se pro čistý rozum složité vyhnout se předpojatosti a předsudkům spojeným s politickým zřízením dané doby. To platí i pro Řeky, včetně Sokrata, Platóna a Aristotela.

obrázek k článku

Industrialitis

Důsledkem všech vládou vynucených podpor industriliazace je snížení všeobecné efektivity, zvýšení nákladů pro spotřebitele a zchudnutí země.

obrázek k článku

Důležitost subjektivismu v ekonomii

O dvojité nerovnosti hodnot.

obrázek k článku

Dějiny 1.1. - První filozofové-ekonomové: Řekové

Jako obvykle všechno začalo u Řeků. Starověcí Řekové byli první civilizovaní lidé, kteří používali svůj rozum k systematickému přemýšlení nad světem kolem sebe.

obrázek k článku

Hodina beze mě

Zhasnete? Zhasněte. Anebo ne. Já nezhasnu. Anebo zhasnu. Bude záležet na tom, jestli budu potřebovat rozsvítit. Pojítko mezi mým zhasnutím a Hodinou Země ale nehledejte.

obrázek k článku

Na obranu bezdomovců dělajících hotspoty

Je zřejmé, že pro mnoho lidí jsou bezdomovci spíše než problém k vyřešení jen politickým prostředkem. Jejich prací je vypadat pateticky, být venku a bez práce, žít na ulici a pózovat pro kamery, kdykoliv se zjeví aktivisté a potřebují politickou agitaci. A řešením je politika, nikoliv ekonomie.

obrázek k článku

Proč by klasičtí liberálové měli milovat Harryho Pottera

Protože v kouzelném světě Harryho Pottera hraje vláda pozoruhodně malou roli.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed