Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Dominik Stroukal

obrázek k článku

Počtení z diskuze k monopolnímu postavení Student Agency

Co všechno se na internetu urodilo během prvních dvou hodin po soudu se Student Agency ohledně údajně dumpingových cen... Věřím, že má článek svůj vzdělávací smysl.

obrázek k článku

Dějiny 14.7. - Turgot - Vliv

Není troufalé tvrdit, že analytické ekonomii trvalo století dostat se tam, kde by byla dvacet let po vydání Turgotova pojednání, pokud by bylo správně pochopeno a vstřebáno pozornými ekonomy.

obrázek k článku

Dějiny 14.6. - Turgot - Teorie peněz

Přestože Turgot teorii peněz nevěnoval příliš pozornosti, učinil několik důležitých poznatků. Doplnil Huma a jeho model svou analýzou úroku, přičemž byl důrazně v opozici k nově dominantní myšlence, že peníze jsou čistě konvenční poukázky.

obrázek k článku

Dějiny 14.5. - Turgot - Teorie kapitálu, podnikatelství, úspor a úroku

V souboji vynikajících příspěvků A. R. J. Turgota o ekonomické teorii je nejpozoruhodnějším jeho teorie kapitálu a úroku, která na rozdíl od užitku a dalších vyrostla prakticky z ničeho bez odkazu k předchozím objevům.

obrázek k článku

Dějiny 14.4. - Turgot - Teorie výroby a distribuce

Jedním z pozoruhodných příspěvků Turgota k ekonomii, jehož význam byl ztracen až do dvacátého století, bylo brilantní a téměř plně vlastní odvození zákona klesajících výnosů.

obrázek k článku

Dějiny 14.3. - Turgot - Hodnota, směna a cena

Jedním z nejpozoruhodnějších příspěvků Turgota byl nedokončený článek „Hodnota a peníze“, napsaný kolem roku 1769.

obrázek k článku

Dějiny 14.2. - Turgot – Laissez-faire a volný obchod

Jeho shrnutí daňového systému bylo ostré a drtivé: Zdá se, že veřejné finance jsou jako hrabivé monstrum, které číhá na veškeré lidské bohatství.

obrázek k článku

Dějiny 14.1. - Turgot

Kdybychom měli udělit cenu za brilantnost v dějinách ekonomického myšlení, zcela jistě by ji dostal Anne Robert Jacques Turgot, baron de l’Aulne (1727-1781). Jeho ekonomická kariéra byla krátká, ale brilantní a ve všech směrech pozoruhodná.

obrázek k článku

Dějiny 13.9. - Fyziokraté – Daniel Bernoulli a počátek matematické ekonomie

Užívání matematiky nezbytně vede ekonomy k ohýbání reality tak, aby byla poddajná jejich matematickému symbolismu a manipulaci. Matematika vyhrává a prohrává realita lidského jednání.

obrázek k článku

Dějiny 13.8. - Fyziokraté – Strategie a vliv

Jednomu problému se laissez-faire liberální myslitel nevyhne – pokud mají být vládní zásahy minimální, jak by měla vypadat vláda? Kdo by měl vládnout?

obrázek k článku

Dějiny 13.7. - Fyziokraté – Tableau économique

Onen slavný vynález, který Quesnayův chvalopěvec Mirabeau nazval jedním ze tří největších vynálezů dějin, Tableau économique, nebyl pro rozvoj ekonomie tak zničující jako omyly s výrobními náklady či „produktivní prací“, avšak je dnes mnohem více iritující.

obrázek k článku

Dějiny 13.6. - Fyziokraté – „Objektivní“ hodnota a výrobní náklady

Přestože měli fyziokraté užitečné poznatky v oblasti politické ekonomie a důležitosti volného trhu, jejich významný příspěvek k technické ekonomii byl chybný a v několika případech dokonce pohromou pro budoucnost ekonomické disciplíny.

obrázek k článku

Dějiny 13.5. - Fyziokraté – Jediná pozemková daň

K vyřešení problému zdanění přistoupil dr. Quesnay a fyziokraté s vlastní originální jedinou daní (l'impôt unique) – jedinou pozemkovou daní. Myšlenkou bylo, že tato daň bude nízká, proporční a placená pouze z půdy jejími majiteli.

obrázek k článku

Dějiny 13.4. - Fyziokraté – Přirozená práva a práva vlastnická

„Tedy,“ ptal se králův nejstarší syn, „co bys dělal ty, pokud bys byl králem?“ „Nic,“ zněla přímá, pevná a ohromujícím způsobem libertariánská odpověď dr. Quesnaye.

obrázek k článku

Dějiny 13.3. - Fyziokraté – Průkopník laissez-faire markýz d’Argenson

D’Argenson vzhlížel k osvícenému panovníkovi, který by tyto umělé dotace a omezení odstranil, přičemž upozornil, že v dokonalé společnosti by panovník neměl moc práce. „Kdo se příliš snaží, ten všechno zkazí… Nejlepší vláda je taková, která vládne nejméně.”

obrázek k článku

Dějiny 13.2. - Fyziokraté – Laissez-faire a svobodný obchod

Fyziokraté se zajímali hlavně o dvě oblasti – o politickou ekonomii a technickou ekonomickou analýzu, přičemž kvalita jejich příspěvků v těchto dvou oblastech je natolik rozdílná, až bije do očí.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed