Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Dominik Stroukal

obrázek k článku

Dějiny 10.1. - Tudorovský a stuartovský absolutismus

Dominantním politickým myšlením v Anglii mezi raným šestnáctým a raným sedmnáctým stoletím byla forma zjednodušujícího a militantního absolutistického myšlení, nazývaná „korespondenční teorií“ či „politickou teorií řádu“.

obrázek k článku

Murray Christmas!

Ludwig von Mises Institut CZ/SK přeje všem svým čtenářům, sponzorům a přátelům krásné Vánoce.

obrázek k článku

Báječný rok 2013

Byl to skvělý rok pro příznivce svobody. Pojďme si zrekapitulovat největší momenty roku 2013.

obrázek k článku

Dějiny 9.10. - Optimistická příručka na sklonku století

Rajská zahrada byla světem radosti a těšení smyslů; smyslem Ježíšova návratu na zemi bylo znovu svolat lidstvo k této původní radosti. Nadto asketismus způsobuje ekonomické utrpení. Specializace, obchod a sledování bohatství na trhu bylo tou skutečnou, a tedy Bohem danou, dobročinností.

obrázek k článku

Dějiny 9.9. - Boisguilbert a laissez-faire

Boisguilbert argumentoval pro laissez-faire a odmítal merkantilistický zájem na hromadění drahých kovů, když ukazoval, že podstatou bohatství je zboží, nikoliv mince.

obrázek k článku

Němec žije bez peněz a já mu fandím. I když…

Internety šíří se článek. Mladý, třicetiletý Němec Raphael Fellmer nemá (skoro) žádné peníze. Z jedné strany přichází chvála, obdiv, úžas. Ze strany druhé pohrdání a výsměch.

obrázek k článku

Záporná úroková míra: Od podlahy pod podlahu

Je dostimulováno. Snižování daní je volební smrt, zvyšování nenese a zadlužovat už také není kam. Zraky západních ekonomik se upínají k centrálním bankám, zejména Fedu a ECB, a zároveň hned klopí k zemi. Tam se u podlahy drží úrokové míry.

obrázek k článku

Dějiny 9.8. - Laissez-faire utilitarianismus a seigneur de Belesbat

Belesbat ze své analýzy výmluvně uzavřel, že „musí být považováno za princip, že svoboda je duchem obchodu, bez kterého… dobré přístavy, slavné řeky a… úrodné [půdy] nemají žádného užití. Když není svoboda, nic není ničemu k užitku.“

obrázek k článku

Dějiny 9.7. - Fleure, Fénélon a burgundský kruh

Pro Fénélona je „válka největším zlem“ a zhoubná francouzská politika neustálých válek byla výsledkem jejich nacionalistických merkantilistických politik.

obrázek k článku

Sborník: Intervence ČNB - Obr s rukou ve vaší kapse

Texty o inflaci a centrálním bankovnictví patří do zlatého fondu liberální literatury v každé době, avšak nyní se stávají aktuální i pro čtenáře, kteří nemají jinak o existenci centrální banky jiné než teoretické vědomosti.

obrázek k článku

Milý Ježíšku, mám to nejskromnější přání

Milý Ježíšku, neuplynulo moc času od doby, kdy jsem ti psal naposledy. Dnes budu podstatně skromnější.

obrázek k článku

Dějiny 9.6. - Královský inženýr a zastánce jediné daně maršál Vauban

Zrádný srdcař a patriot maršál Sebastian Le Prestre, markýz de Vauban (1633-1707) byl jen stěží zaníceným či militantním odpůrcem královských či colbertistických opatření.

obrázek k článku

Dějiny 9.5. - Obchodníci a obchodní rada

Rozzuření obchodníci se zaměřili zejména na vládou udělovaná výsadní monopolní privilegia tzv. obchodním společnostem.

obrázek k článku

Dějiny 9.4. - Rostoucí odpor obchodníků a šlechty proti kolektivismu

Zavedení Colbertova režimu etatismu, monopolů a prohibitivních cel, v kombinaci s vysokými daněmi a centralizací Ludvíka XIV., vedlo na konci šedesátých let sedmnáctého století k růstu opozičního proudu obchodníků a stejně tak šlechty.

obrázek k článku

Dějiny 9.3. - Jediná daň

V pozdním šestnáctém století vznesl Jean Bodin a další otázku odstranění mnohých či všech oblastí ochromující sítě daní a jejich nahrazení jednou univerzální přímou daní odvozenou od majetku či příjmu.

obrázek k článku

Vono se nic nezmění. Uvidíte.

O nakopnutí této země jistým směrem bylo rozhodnuto už dávno. Stát má pravomoci, které jednoduše mít nesmí. Kosmetické úpravy za letu jeho směr neovlivní.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed