Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Dominik Stroukal

obrázek k článku

Dějiny 7.4. - Merkantilismus v Anglii: textilie a monopoly

Během anglického merkantilismu se stalo prominentním všudypřítomné udělování monopolních výsad – výhradního práva vyrábět a prodávat jak na domácím, tak na zahraničním trhu.

obrázek k článku

Dějiny 7.3. - Merkantilismus a colbertismus ve Francii

...byly uvaleny pokuty za výrobu, prodej a dokonce i za nošení nových knoflíků, přičemž tyto pokuty byly neustále zvyšovány. Správci místních cechů dokonce získali právo prohledávat lidem domy a zatknout kohokoliv, kdo na ulici nosil tyto nezákonné knoflíky.

obrázek k článku

Dějiny 7.2. - Merkantilismus ve Španělsku

Zdánlivá prosperita a zářivá moc Španělska šestnáctého století se ukázala být v dlouhém období pouze klamem a iluzí.

obrázek k článku

Dějiny 7.1. - Merkantilismus jako ekonomický aspekt absolutismu

Na začátku sedmnáctého století začal královský absolutismus vítězit po celé Evropě. Avšak král (nebo v případě italských městských států nějaký nižší vladař) nemohl vládnout sám.

obrázek k článku

Zkouška plynem

Pojďme zjistit, jestli je břidlicový plyn skutečně výjimečným zdrojem, nebo jen nákladnou a k životnímu prostředí nešetrnou alternativou.

obrázek k článku

Dějiny 6.10. - Po Bodinovi

„Pánové, autorita krále je svatosvatá, předepsaná Bohem, hlavní práce Jeho Prozřetelnosti, veledílo jeho rukou, obrázek Jeho vznešené Výsosti a přiměřená jeho nesmírné vznešenosti, aby snesla srovnání stvoření se Stvořitelem...

obrázek k článku

Dějiny 6.9. - Jean Bodin - vrchol absolutistického myšlení ve Francii

Zatímco Montaigne ve Francii vydláždil cestu k převládnutí absolutistického myšlení, zakladatel nebo alespoň locus classicus francouzského absolutismu šestnáctého století je nepochybně Jean Bodin (1530-1596).

obrázek k článku

Dějiny 6.8. - Skeptik a absolutista Michel de Montaigne

Michel de Montaigne také významně a velmi vlivně přispěl k merkantilismu – striktně ekonomickému aspektu státního absolutismu.

obrázek k článku

Dějiny 6.7. - Humanismus a absolutismus ve Francii

Budé pronesl, že vladař je kvazi-božskou osobou, mužem nezbytně nadřazeným všem ostatním. Zákony, které se vážou k jeho podřízeným, se na něj nevážou, jelikož zákony jsou pouze pro průměrné a rovné, nikoliv pro vladaře, jenž se blíží dokonalému ideálu člověka.

obrázek k článku

Dějiny 6.6. - Botero a šíření machiavelismu

V díle K příčinám velikosti měst (1588), přeloženém do angličtiny v roce 1606, Botero vyložil téměř úplnou tezi z Malthusovy slavné a o dvě století mladší eseje o populaci.

obrázek k článku

Hodný, zlý a politik

Je úplně jedno, jak vnímáte volení či nevolení, jak se díváte na funkce státu, na jaké barvě politického nekonečněúhelníku pobýváte. Děláme to skoro všichni.

obrázek k článku

Dějiny 6.5. - Šíření humanismu v Evropě

Severem Evropy – Francií, Anglií, Německem a Nizozemím – se během patnáctého století šířil nově módní italský humanismus

obrázek k článku

Dějiny 6.4. - „Old Nick“: Ďábelský kazatel nebo první hodnotově neutrální politický vědec?

Niccolò Machiavelli byl napříč Evropou šestnáctého století a následujících dvou století hanoben. Byl považován za jedinečného v dějinách západu, za vědomého kazatele zla, ďábelskou postavu, která vypustila démony do světa politiky.

obrázek k článku

Praktik politik

Politici tvrdí, že je teorie nezajímá, že potřebují praktické výsledky. Že zatímco teoretici teoreticky tlachají, někdo se snaží zachraňovat svět. Prakticky.

obrázek k článku

Dějiny 6.3. - Italský humanismus – monarchisté

Vítězství signori vedlo k nazývání mnoha knih jednoduše jako Vladař (Il Principe).

obrázek k článku

Dějiny 6.2. - Italský humanismus – republikáni

Obhájci starých oligarchických republik se proti vzestupu signori obrátili se svým vlastním pro-republikánským absolutismem.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed