Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Jakub Skala

obrázek k článku

Bílá nemoc

Občas stačí málo a národ se semkne jako jeden muž. Čím větší blbost, tím je semknutí proti nepříteli pevnější.

obrázek k článku

Jeden za všechny? Radši hezky každý sám za sebe

Jen tak si sedíte doma, Zeman něco plácne v televizi a někde jinde už se chystají vás vybombardovat. Jste přece Češi, ne?

obrázek k článku

Právo na vodu? Suchá fakta o venezuelském vodním socialismu

Voda. Na jednu stranu ta nejobyčejnější věc na světě, na druhou stranu vzácná látka, bez které by nemohl vzniknout ani fungovat život. Máme na ni právo, nebo se za ní má tvrdě platit?

obrázek k článku

Miliardy, které necháme vyletět výfukem

České silnice jsou prý drahé, četli jsme o tom ostatně leckde a mnohokrát. Jenže ve skutečnosti jsou ještě mnohem dražší! Nejde totiž zdaleka jen o to, kolik stojí štěrk a asfalt, provoz bagru a práce stavební firmy.

obrázek k článku

Mým národům!

Dnes je tomu právě sto let, kdy byl v Sarajevu zavražděn následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d'Este, což de facto odstartovalo první světovou válku.

obrázek k článku

Stát: Efektivita, nebo velikost?

Co by mělo převážit v argumentech libertariána – efektivněji fungující stát, nebo jeho velikost?

obrázek k článku

První vlaštovky? Kdy praskne internetová bublina

Chcete-li najít příznaky toho, že internetová bublina může s ohlušující ranou prasknout už někdy záhy, nemusíte zvlášť napínat zrak. Prostě se rozhlédněte, jsou očividné.

obrázek k článku

Krymské legendy: Do Vánoc se to uklidní. A pak přijde Ježíšek

Na rozdíl od řady internetových vševědů jsem ještě nenapsal nic k dění na Ukrajině respektive na Krymu. V zásadě o tom vůbec nic nevím. Jediné kusé informace jsem získal z novin a takové je třeba řádně filtrovat. Jenže ono i o té nevědomosti se vyplatí psát.

obrázek k článku

Polemika s antimonopolním strašákem

Ráno jdete do práce a na ulici míjíte další chodce. Jedni mají šedé kabáty od firmy A, druzí bleděmodré od firmy B, třetí hnědé od firmy C. Naštěstí je na světě víc firem než A, B a C. Už jste dnes za barevnější svět poděkovali antimonopolním zákonům?

obrázek k článku

K prasknutí: Internetová bublina stále roste

Je to tady znovu? Už zase se kupují za obrovské peníze firmy, které nedokážou nic vydělat. Co se ukáže jako prázdná slupka a co má zdravé jádro? Orientaci ztěžují zásahy centrálních bank.

obrázek k článku

Česká realitní bublina: Kdo přifukuje?

Výsledkem současné činnosti centrálních bank bude pár let iluzorního bohatství a poté propad zpátky ke dnu. Kde konkrétně se tedy současný hospodářský cyklus projevuje?

obrázek k článku

Hospodářské cykly dneška: Vzdělání pro kočku aneb inflace titulů

Závěrečný díl miniseriálu o hospodářských cyklech nás opět zavede do Ameriky, popíše tamější „vysokoškolskou bublinu“ a mechanismus, kterým jí pomáhá přifukovat tamější centrální banka.

obrázek k článku

Hospodářské cykly dneška: Internetová bublina 2.0

Bublina podle mého názoru existuje kolem značného počtu internetových firem. Podívejme se na čtyři velké hráče z tohoto světa. Google, Facebook, LinkedIn a Yahoo!

obrázek k článku

Hospodářské cykly dneška: Akcie na steroidech

Tentokrát se podíváme, jak se projevuje současný hospodářský cyklus v USA v praxi.

obrázek k článku

Hospodářské cykly dneška: Falešné signály

Jak v ekonomice vznikají hospodářské cykly a potácíme se nyní na konci toho minulého, nebo se vezeme vpřed na vlně nového?

obrázek k článku

Čekáme a chudneme

Návštěvy lékaře jsou pro mne od dětství noční můrou. Ani nevím proč, ale prostě se děsím bílých plášťů, strohých čekáren a pachu dezinfekce.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed