Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Martin Lesko

obrázek k článku

Vysoká cena za odkládání krize

Rozjet elektronické tiskařské stroje bude považováno za politiku nejmenšího zla – reakce, kterou lze v historii nekrytých papírových peněz pozorovat několikrát.

obrázek k článku

Pokračující ekonomická krize Venezuely

Kontrola cen a inflační politika jsou dobrými recepty na sociální desintegraci a jak se zdá, to je právě to, proti čemu demonstranti protestují.

obrázek k článku

Hospodářská politika - Myšlenky pro dnešek a zítřek IV: Inflace

K vyřešení vládních finančních problémů neexistuje žádný tajný trik. Pokud vláda potřebuje peníze, musí je získat od občanů prostřednictvím daní. Některé vlády, mohli bychom dokonce říct i většina vlád, si ale myslí, že existuje ještě jiná metoda na získání peněz – prostě si je vytisknout.

obrázek k článku

Hospodářská politika - Myšlenky pro dnešek a zítřek III: Intervencionizmus

Co je intervencionizmus? Intervencionizmus znamená, že vláda neomezuje své aktivity pouze na ochranu a zajištění pořádku, ale že chce dělat víc. Že chce zasahovat do fungování trhu.

obrázek k článku

Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek II - Socialismus

Jakmile jednou připustíte, že úkolem vlády je kontrolovat konzumaci alkoholu, co potom odpovíte těm, kteří budou tvrdit, že kontrola knih a myšlení je mnohem důležitější?

obrázek k článku

Jak centrální banky způsobují nerovnost příjmů

Propast mezi bohatými a chudými neustále narůstá. V roce 1975 vlastnilo jedno procento nejbohatších pouze osmiprocentní výseč na ekonomickém koláči, dnes už je tento klínek ale dvacetiprocentní.

obrázek k článku

Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek I - Kapitalismus

Rozvoj kapitalismu je založen na právu každého podnikatele sloužit svým zákazníkům lépe a/nebo levněji. A tato metoda během poměrně krátké doby přetvořila celý svět a umožnila nebývalý nárůst světové populace.

obrázek k článku

Budoucnost Evropy: Inflace a daně z majetku

Daňová zátěž ve většině zemí západního světa je natolik vysoká, že může snadno dojít k nezaplacení nadměrných dluhů. Takový je alespoň výsledek závěrečné zprávy, kterou pro Mezinárodní měnový fond vypracovali Carmen Reinhartová a Kenneth Rogoff.

obrázek k článku

Jak skončí experiment s papírovou měnou?

Systém papírových peněz v sobě obsahuje zárodky vlastní sebedestrukce. Monopolní výrobce peněz s výsadním právem na jejich tištění může jen těžko odolávat pokušení ke zvyšování peněžní zásoby.

obrázek k článku

Stát je příčinou chudoby, kterou pak řeší

Když se podíváme na současný měnový systém papírových peněz a jeho negativní společenské a politické důsledky, musíme se ptát: kde jsou protesty stoupenců a ochránců sociální spravedlnosti?

obrázek k článku

Destrukce bohatství se dnes skrývá za vládními dluhy

Stále ještě nenápadně skrytý před zraky velké části populace zůstává fakt, že žijeme v době relativního snižování životní úrovně. Mrhání peněz na nejrůznější sociální programy, na záchranu krachujících bank anebo...

obrázek k článku

Proč jsem anarchokapitalistou?

Docela hodně lidí v dnešní době – víc než kdykoliv v minulosti – podporuje volný trh, a to i navzdory vcelku vytrvalé protitržní propagandě. A to je skvělé. Za každým takovým vyjádřením podpory ovšem pořád následuje jedno malé neodmyslitelné „ale“: ale my přece potřebujeme vládu, aby...

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed