Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Martin Pánek

obrázek k článku

Mrakodrapy – avšak žádná kanalizace. Poznejte město, které řídí soukromé firmy

Co se stane, když je město řízeno téměř kompletně soukromými firmami? Navštivte Gurgaon v Indii, rychle rostoucí město s miliony obyvatel, které nemá celoměstský rozvod vody, elektřiny, nebo veřejnou kanalizaci.

obrázek k článku

Voliči KSČM umírají pomaleji, zachránil je kapitalismus

Reformy v 90. letech tak způsobily, že voliči KSČM žijí delší a spokojenější životy – a my s nimi. V nadsázce tedy můžeme Václavu Klausovi připočítat další věc, za kterou může: za nesmrtelnost KSČM!

obrázek k článku

Ricardo a komparativní výhoda po 200 letech

Myšlenka komparativní výhody je nezbytnou součástí intelektuální výbavy každého ekonoma. Na 200. výročí vydání „Zásad politické ekonomie a zdanění“ salutuje tento sloupek úspěchu Davida Ricarda, který jako první představil teorii komparativní výhody.

obrázek k článku

Donald Trump je opak Ronalda Reagana

Zaznamenal jsem už několikrát poznámku, že Donald Trump se podobá Ronaldu Reaganovi. Zejména asi tím, že byl původně Demokrat, pochází ze showbizu a že ho nesnáší média. Skutečnost však nemůže být dále od pravdy, Donald Trump se Ronaldu Reaganovi prakticky v ničem nepodobá.

obrázek k článku

Proč jsou libertariáni tak posedlí americkým právem?

Ptal se mě jeden člen Svobodných v dobré víře, proč se pořád oháníme americkým právem, že přece žijeme v České republice. Ta otázka je zajímavá a odpověď na ni bohužel nejde shrnout do půlminutové odpovědi. Proto zkusím na tuto otázku odpovědět tímto článkem.

obrázek k článku

Lidská práva v Číně

U příležitosti návštěvy předsedy Xi Jinpinga se mezi českými intelektuály rozhořelo nové pobouření nad lidskými právy v Číně. Demonstruje to např. tento průzkum veřejného mínění a jeho posunutá (až nesmyslná interpretace).

obrázek k článku

F. A. Hayek o evropské integraci

Když jsem se připravoval na svoji přednášku o Evropské unii do Paralelní polis, přečetl jsem si znovu kapitolu Mezinárodní řád a jeho možnosti z legendární knihy Cesta do otroctví od F. A. Hayeka.

obrázek k článku

Pár postřehů k nárůstu minimální mzdy

Vláda navýšila českou minimální mzdu na baťovských (kocourkovských?) 9900 Kč s účinností od ledna. Minimální mzda přitom škodí lidem, shodne se téměř 80 % ekonomů. Zákon poptávky je totiž neúprosný.

obrázek k článku

Ekonomická svoboda světa roste, ale nahoru ji táhnou východní země

Levicoví intelektuálové a politici taktéž tvrdí, že ekonomická svoboda je dobrá pouze pro bohaté. Opak je však pravdou. Ekonomická svoboda je dobrá právě pro chudé.

obrázek k článku

Treading (on me) bad

29. září 2013 skončil jeden z nejpopulárnějších a nejlépe hodnocených televizních seriálů Breaking Bad, česky vysílaný jako Perníkový táta. Tento článek berte jako krátká, pouze volně související zamyšlení nad tím, co jsme v tomto seriálu mohli vidět.

obrázek k článku

Letní semináře pro studenty liberalismu

Možností, kam se mohou jet v létě na týden vyřádit začínající teoretici liberalismu, je několik. Zde je stručný přehled.

obrázek k článku

Pár slov k intervenci ČNB

Vypadá to, že lidi v podstatě až teď zjistili, že máme centrální banku a že ta manipuluje českou měnu a centrálně plánuje, co se s ní bude dít.

obrázek k článku

Kdo bohatne v Číně II

Čína rychle poroste ještě určitě další dekádu. Anhui, Hubei nebo Sečuán jsou stále velmi chudé provincie a mají spoustu prostoru pro dohánění.

obrázek k článku

Recenze: Nigel Farage - Flying Free

Nigel Farage je vzdělaný, bystrý a vtipný vypravěč. Knihu, tak jak jeho život, rámují tři téměř smrtelné události: srážka s autem, rakovina a pád letadla.

obrázek k článku

Recenze: Globalizace

Taiwan se během jedné generace změnil z dílny na levná trička na zemi, které mají její asijští sousedé co závidět – zemi s vysokým životním standardem, moderními technologiemi a populární destinaci pro studenty z celého světa.

obrázek k článku

Deset věcí, co si my zlí kapitalisté skutečně myslíme

Dnes ráno jsem mluvil s některými protestujícími z Occupy. Šokovalo mě, jak hodně mimo byly jejich představy o mých názorech, které jako pravičák mám.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed