Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Matthias Lukl

obrázek k článku

Měli by libertariáni podpořit stejnopohlavní sňatky?

Stejnopohlavní sňatky jsou podle mého názoru malinký krok k úplné odluce institutu manželství od státu. Bude to cesta dlouhá a klikatá, ale rozhodně je lepší, když nám stát dovolí více než méně.

obrázek k článku

Sjednocení USB-C kabelů nedává žádný smysl

Neexistuje žádný dobrý důvod, proč by měli být výrobci některých zařízení nuceni používat USB-C kabel. Argumenty, se kterými se zastánci regulace ohání, jsou snadno vyvratitelné, zatímco existují naprosto zásadní argumenty, proč je taková regulace nejen zbytečná, ale i naprosto škodlivá.

obrázek k článku

Propast mezi tím, co lidé chtějí, a co si pouze myslí, že chtějí

Pokud chcete regulovat trh tak, aby nabízel určité věci, v podstatě jen donutíte výrobce násilím k tomu, že musí nabízet něco, o co doopravdy není významný zájem.

obrázek k článku

Měl by stát bojovat proti závislostem a hracím automatům?

Stát by neměl řešit osobní problémy jednotlivých lidí. A to neříkám jakožto libertarián nebo anarchokapitalista. Čistě z pohledu etatismu se domnívám, že to úkolem státu zkrátka a jednoduše není.

obrázek k článku

Která země je svobodnější?

Někdy se setkávám s tím, že se lidé snaží porovnávat různé země na naší planetě dle míry jejich svobody, což dává smysl, avšak jakožto milovník individuality s tím mám menší problém.

obrázek k článku

Odmítat stát neznamená odmítat společnost

Takže nemáme být společnost a každý má být sám za sebe? Nikoliv! Jakožto milovník trhu naopak obdivuji, že společnost dovede spolupracovat a je schopná vytvořit věci, které by jedinec nikdy sám nevytvořil.

obrázek k článku

Kontrola nad zvířaty

Odmítám tvrzení, že člověk nemá nad zvířaty kontrolu. Odmítám tohle tvrzení, pokud operuje s představou, že kontrola znamená absolutní kontrolu, kdy zvíře můžu ovládat gamepadem jako postavu v GTA V.

obrázek k článku

Svět je příliš komplexní na to, aby byl centrálně plánován

Když politik centrálně plánuje podobu zákonů nebo ministerstva centrálně rozhodují o podobě školství, zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a tak dále, znají všechny důsledky, které mohou jejich plány mít?

obrázek k článku

Politici se nudí, vymýšlejí hlouposti a berou za to peníze

Když stát zakáže lidem pod osmnáct let pít energy drinky, ale sto metrů dál za neviditelnou čárou zvanou hranice, kde začíná jiný stát, je tohle povolené (protože to nikoho nenapadlo zakázat), ale svět tam funguje normálně a nedochází tam k žádné apokalypse, nabízí se otázka, k čemu takový zákon je?

obrázek k článku

Věříme, že jednou bude ancap?

Ale teď vážně, opravdu věříme, že jednou nastane anarchokapitalismus?

obrázek k článku

Jsou důležitější věci než ekonomika?

Žádné chování nestojí mimo ekonomiku. Ekonomika jsme my a naše každodenní rozhodování.

obrázek k článku

EU není cool, EU je establishment

EU není rebélie proti establishmentu. EU JE establishment. EU je parta starců v kravatě, kteří kouří doutníky a rozhodují o nás bez nás.

obrázek k článku

Pár libertariánských poznatků ke koronavirové pandemii

Někteří tvrdí, že je epidemie Covid-19 důkazem, jak libertariánská filozofie nefunguje a představa anarchokapitalistů o světě se rozpadla jako domeček z karet. Nerozumím tomu.

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (5. díl - Víme, kdo jsi, líp než ty sám)

Co libertariáni a anarchokapitalisté? Jaký je vlastně jejich vztah k tomuto tématu?

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (4.díl - Může za to kapitalismus?)

Na první pohled to skutečně vypadá jako chyba kapitalismu a soukromých firem. Problém, který kapitalismus způsobil, však kapitalismus také vyřešil, protože lidé začali poptávat služby nabízející více soukromí a bezpečnosti.

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (3.díl - Rostoucí poptávka po soukromí)

"Tvrdit, že vám nezáleží na soukromí, protože nemáte co skrývat, je stejné, jako tvrdit, že vám nezáleží na svobodě slova, protože nemáte co říct." - Edward Snowden

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed