Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Stefan Molyneux

obrázek k článku

Kniha Univerzálně preferovatelné jednání Stefana Molyneuxe ke stažení a pozvánka na křest

Vážení čtenáři, dnešním dnem vyšla v plné verzi kniha Univerzálně preferovatelné jednání od Stefana Molyneuxe. Můžete ji najít volně ke stažení v sekci literatura.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání X: Etika, nebo estetika?

Pojďme se nyní podívat na tři různá jednání, která nám pomohou dále rozlišit mezi etikou a estetikou. Prvním jednáním je iracionalita, druhým je lhaní, třetím je vražda.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání IX: Univerzálně preferované jednání

Přistoupit v diskuzi na vyšší logiku znamená konat. Kdybych pokaždé, když uznám váš názor, nic neřekl a jen na vás tiše zíral, asi byste debatování se mnou považovali za otravné. Uznat váš názor znamená učinit akt slovního souhlasu.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání VIII: Preference

Nyní, když rozumíme sebezneplatňujícím argumentům, se můžeme věnovat otázkám preferencí.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání VII: Etika

S ohledem na to, že etika je disciplína, na kterou má každý již nějaký názor utvořený, je důležité nastínit vztah mezi instinktivní etikou a racionální etikou. Hráč baseballu může chytit letící míč, i když neví zhola nic o fyzice. Stejně tak můžeme správně vnímat čin jako nemorální, i když nevíme ni

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání VI: Vnitřní konzistentnost

Pokud budu architektem a budu navrhovat dům, první překážkou, kterou budu muset překonat bude, zda takový dům může být reálně postaven. Když vytvořím krásný projekt domu z mýdlových bublin, nikdy za něj nedostanu zaplaceno, protože takový „dům“ by prostě nikdy nemohl stát.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání V: Etický rámec

Klíčovou výzvou v pochopení povahy pravdy je uvědomění, že „pravda“ ve světě neexistuje stejným způsobem jako stromy nebo kámen.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání IV: Úvod 2/2

Když se zamyslíme nad dlouhou a pochmurnou historií katastrof, hladovění, válek a chudoby – a porovnáme ji s ohromujícím materiálním bohatstvím moderní doby, bude nám zřejmé, že jistá forma parazitismu tyranizovala naše myšlení a schopnosti po tisíciletí.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání III: Úvod 1/2

Po nespočet generací žilo lidstvo dobrovolně v lůně sebestředné ignorance: Země byla plochá, Slunce, Měsíc a hvězdy se otáčeli kolem ní, předci se jim zjevovali zpoza závoje smrti a hrom znamenal zlobu bohů.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání II: Základní pravidla a skromné doporučení

Mimořádná tvrzení vyžadují mimořádné důkazy. Pro práci na takovém mamutím úkolu - navíc v tak krátké knize – jsem si stanovil určitá základní pravidla, která stojí za představení právě teď.

obrázek k článku

Univerzálně preferované jednání I: Předmluva

Protože jsme nebyli schopni definovat racionální systém univerzální morálky, byli jsme nuceni strašit naše děti hororovými příběhy s náboženským pozadím a vložit zbraně, tresty a armády do rukou malé monopolní skupiny bezcitných vládců, kteří si říkají „stát“.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed