Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

Křest knihy Anarchokapitalismus

…aneb Stát je špatný sluha, ale zlý pán!

obrázek k článku

Rozhovor pro Deník Referendum

Před časem se mi ozval Filip Šimeček z Deníku Referendum, že se mnou chce udělat rozhovor; Deník Referendum se však nakonec rozhodl jej nepublikovat. Možná se jim nehodilo celkové vyznění, snad nechtějí dávat prostor anarchokapitalismu, který prý vedení deníku považuje za „nafouknutou bublinu“.

obrázek k článku

Soudnictví a právo v bezstátní společnosti

Ve své přednášce v Paralelní Polis o soudnictví a právu v bezstátní společnosti rozebírám souvislosti anarchokapitalistického principu neagrese (NAPu) a volnotržního práva; je to dle mého názoru dosti zásadní téma, takže bych se rád podělil o záznam.

obrázek k článku

Jak vnímáme čas?

Kontroverzní článek na hraně zákona (leč stále ještě ne za ní) o rozdílech mezi rasami, evoluci, individualismu i kolektivismu a časových preferencích z pohledu rakouské školy ekonomické.

obrázek k článku

Díky za volnotržní ocenění naší práce

Život má větší představivost, než si nosíme ve svých snech.

obrázek k článku

Liberální nebajka

Kdysi dávno, v jedné velice vzdálené galaxii… byl stát. Ten se nenásilnou revolucí proměnil z tuhé totality v ne úplně nesvobodné místo; a pak se začal pomalými krůčky kousek po kousku salámovou metodou měnit zpět v totalitu, i když jinou.

obrázek k článku

Síťová neutralita

Cenzura na svém a za své je součástí svobody; je pochopitelně nekonečně špatně, když centrální autorita kohokoliv k cenzuře nutí, avšak chce-li někdo diskriminovat v rámci služby, kterou dobrovolně poskytuje, neměl by mu do toho nikdo zasahovat.

obrázek k článku

Nečekaný úspěch a další plány

Děkuji všem, kdo podpořili projekt, o němž jsem tu před časem psal; podrobnosti naleznete zde: https://kniha.urza.cz/. Ačkoliv je crowdfundingová kampaň teprve v polovině, vybrali jsme 24,39XMR + 1,88BTC + 37,96LTC + 411212kč, což při současných kurzech znamená asi 850 tisíc korun.

obrázek k článku

První česká kniha o anarchokapitalismu

Podpořte a získejte první původní českou knihu o anarchokapitalismu!

obrázek k článku

PPPP: Pokračování přednášek v Paralelní Polis

Cyklus Anarchokapitalismus v Paralelní Polis pokračuje; a všichni jste srdečně zváni!

obrázek k článku

Demokracie v Katalánsku

Obyvatelé Katalánska uspořádali referendum o nezávislosti na Španělské nadvládě; španělští mocipáni byli proti, takže referendum prohlásili za neplatné. A aby nikdo nemohl náhodou operovat ani s výsledky zakázaného referenda, rozhodl se stát svou železnou pěstí voličům zabránit v hlasování násilím.

obrázek k článku

Plíživá smrt svobody slova i výchovy

Totalitní praktiky mají obrovskou tendenci vymykat se kontrole; jsem proto přesvědčen, že jediným přijatelným řešením je absolutní odmítnutí toho, aby nějaký úředník či politik určoval, jak má kdo vychovávat své děti a k jakým hodnotám je vést.

obrázek k článku

Misesova akademie Liberálního institutu 2017

Nikdy jsme neměli tolik studentů. Nikdy jsme neměli tolik přednášejících. Nikdy jsem na našich letních školách neviděl tolik lidí ve tři ráno. Je to to nejlepší, co jsem kdy spoluvytvářel.

obrázek k článku

Etatismus – nejrozšířenější a nejnebezpečnější náboženství

Co jsou zákony? Sada pravidel vynucovaných státní mocí pod hrozbou násilí a vytvářených politiky. Ano, právě těmi politiky, jež skoro nikdo nepovažuje za důvěryhodné; ba naopak jsou těmi posledními, koho by lidé vnímali jako morální autority či vzory.

obrázek k článku

Trh nepřechytračíš!

O touze některých (občas překvapivě i libertariánů) řešit škody napáchané regulacemi pomocí dalších regulací. Já tomu říkám „hraní si na trh“ podle oblíbené fráze „hraní si na Boha“; a nemyslím si, že to může přinést něco dobrého.

obrázek k článku

Zákaz kouření jako hygienická norma

Jakmile připustíme legitimitu hygienických zákonem vynucovaných norem, lze stejnou logikou obhájit i zákaz kouření; sám za sebe jsem rozhodnut z etických principů nikdy neustoupit ani za cenu lepší přijatelnosti mých argumentů pro nelogického pozorovatele.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed