Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Urza

obrázek k článku

Kdo je Martin Dulski?

Když slyšíme mluvit nějakého papaláše či učitele na téma školství, tak je to pořád „vypěstovat a podporovat ve studentech kritické myšlení“ a podobně; v praxi je pak celé školství založeno na pravém opaku, tedy uniformitě, potlačení individuality, autoritářství a indoktrinaci prostátními názory.

obrázek k článku

Zločin a trest v libertariánské společnosti

Tresty ve svobodné společnosti – libertariány trochu opomíjené téma; proč opomíjené? Nejspíše proto, že jej přirozené právo nijak zvlášť neřeší, ač je velmi důležité; a tak i v tomto textu najdete možná více otázek než odpovědí…

obrázek k článku

Zákazem zakazovačů ku svobodě?

Dovolím si zde napsat něco, co sice nikdy neřekl Voltaire, ale považuji to za velmi aktuální: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“

obrázek k článku

Další směřování webu LvMI

Před několika dny proběhla schůze boardu LvMI, kde jsme se shodli na tom, že kvalita publikovaných článků poslední dobou upadá; bádali jsme, co s tím uděláme, došli k několika nápadům, z nichž o dvou bych rád informoval vážené čtenářstvo a současné i potenciální autory.

obrázek k článku

Demokracie, vlk v rouše beránčím

V demokratickém státu vidím slizkého úskočného manipulátora – všichni jen dělají svou práci, každý jen poslouchá zákony a děti jsou již od útlého věku indoktrinovány a propaganda jim vnucuje iluzi, že jsou vlastně svobodní. Skutečně svobodný je však jen ten, kdo žádného vládce nemá.

obrázek k článku

O konzistenci minarchismu

Poslední dobou se na webu LvMI rozproudila diskuse o konzistenci a nekonzistenci minarchismu; ačkoliv jsem toto téma již v některých článcích řešil, nyní mu hodlám věnovat celý tento text.

obrázek k článku

O logice a sebeklamu

Tento článek výjimečně nebude pojednávat o žádném ekonomickém, politickém či sociálním problému, ba ani o svobodě a státu, kapitalismu ni socialismu; tématem tohoto textu jest přesně to, co říká nadpis.

obrázek k článku

Násilí do politiky nepatří?

Henriette Reker byla pobodána, němečtí politici křičí, že násilí do politiky nepatří; opravdu ale vědí, co mluví?

obrázek k článku

O anarchistech a minarchistech

Hlavní rozdíl mezi anarchokapitalisty a konzistentními minarchisty spočívá v tom, že zatímco anarchokapitalisté jsou optimisté a doufají v trh v oblasti bezpečnosti, minarchista vnímá situaci pesimisticky a je přesvědčen o neudržitelnosti trhu v tomto odvětví.

obrázek k článku

Interpersonální neporovnatelnost užitku

Téměř každý libertarián má nějakou představu o základech rakouské ekonomické školy, takže je mu jasné, že „užitek je interpersonálně neporovnatelný“; přesto vídám lidi, kterým je to sice teoreticky jasné, ale v praktických úvahách na to občas zapomínají.

obrázek k článku

Přínos reklamy

O přínosu reklamy jsem nikdy nepochyboval, její užitečnost přede mnou prokázal ve svých textech již nejeden libertarián; až před nedávnem jsem si však uvědomil, že v ne úplně malém množství případů může reklama vylepšit i produkt samotný.

obrázek k článku

Chybička se vloudila

US Army vs. Médecins Sans Frontières: Relativizaci morálky, kdy na jednu stranu prý potřebujeme stát proto, aby „chytal násilníky a vrahy“, leč na stranu druhou tyto státy zabíjejí lidí řádově více a upálení devatenácti lidí omlouvají tím, že vrah „jen poslouchal rozkazy“, naprosto odmítám.

obrázek k článku

Anarchokapitalismus, první díl za koncem: Drogy

Anarchokapitalismus. Myšlenkový směr, jehož příznivci jsou majoritou považováni za idealisty a snílky, jindy za fanatiky, další jim vyčítají, že nemají srdce; většina kritiků však skutečné postoje anarchokapitalistů moc dobře nezná. Chcete o nich vědět více? Neváhejte a začtěte se do tohoto seriálu!

obrázek k článku

STOKY SVOBODNÉHO PŘÍSTAVU

Navštivte Stoky....

obrázek k článku

Bez státu by to nefungovalo…

Co kdyby si někdo třeba objednal zboží na dobírku na cizí jméno? Co kdyby si někdo anonymně založil stránky, něco na nich jakoby prodával, nechal si zaplatit, ale zboží nedodal?

obrázek k článku

Dává smysl volit “menší zlo”!

Není vůbec od věci využít některé k tomu svolné politické strany k šíření našich myšlenek, přičemž čím známější tyto strany budou, tím lépe pro nás.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed