Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Walter Block

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Šovinistické prase

Ženské emancipační hnutí je směsicí různých programů a je složené z různých skupin s rozdílnými cíli. Intelekt schopný rozlišování může některé z těchto cílů přijmout a jiné odmítnout.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Stávkokaz

Jedním z nejrozšířenějších názorů je, že stávkokaz je prachšpatná osoba. Je bezohledný a zákeřně hraje se „šéfem“. Šéf a stávkokaz dohromady kují pikle, aby připravili odboráře o jejich práva a pracovní místa, která jim legitimně náleží.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Prostitutka

Přestože se staly předmětem neustálého obtěžování puritánskými zákony, církevními skupinami, obchodními komorami a jinými, prostitutky neustávají v obchodování s veřejností. Hodnota jejich služeb byla prokázána skutečností, že je lidé navzdory zákonům a odporu veřejnosti neustále vyhledávají.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Dědic

Dědicové a dědičky jsou obvykle líčeni jako nezodpovědní, líní a pohodlní jedinci, kteří si užívají život v nezaslouženém luxusu. U mnohých z nich to může být pravda. Nic to ale nemění na jejich hrdinské úloze.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Upírač akademické svobody

Možná více než u jakéhokoliv jiné záležitosti bylo u záležitosti akademické svobody uroněno slz. V očích některých se to zdá být rovnou úplným základům západní civilizace!

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Obchodník v ghettu

„Jak se opovažuje účtovat tak nehorázné ceny za takové šmejdy? Obchod je špinavý, obsluha děsná a záruční list bezcenný. Nakupováním na splátky se zadlužíte do konce vašeho života....

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Osoba, která zakřičí hoří! v zaplněném divadle

V argumentech proti svobodě slova je ten, kdo křičí „hoří!” výstavní kus. Toto je přesně ten případ, kde se zdá, že se všechny strany, shodují, že právo na svobodu projevu není tak důležité jako jiná práva.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Paličák

Zkuste si představit, jakým problémům musí čelit developer, jehož plánem je zbourat ulici plnou rozpadlých domů a na jejich místě vybudovat moderní obytný komplex, plný zahrad, bazénů, balkonů, a mnoha dalších doplňků pohodlného bydlení.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Šmelinář

Můžeme rozlišit mnoho rozdílných vzorů. Nejčastější námitkou je, že zisky, na rozdíl od jiných zdrojů příjmu jako třeba mzdy, nájemné, nebo dokonce úrok (platba za riziko spojené s čekáním), jsou nevydělané. Zisk není spojen s žádnou poctivou prací či námahou, které by tento výdělek ospravedlnily.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Prostředník

Říká se, že zprostředkovatelé nás zneužívají. Jsou dokonce horší než ostatní byznysmeni – kteří alespoň poskytují nějakou službu – zprostředkovatel je považován za naprosto neproduktivního. Koupí produkt, který vyrobil někdo jiný, a prodá ho za vyšší cenu, aniž by k němu cokoli přidal.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Drogový dealer

Obchod s drogami, ten ďábelský byznys zodpovědný za trýznivé smrti, kriminalitu, loupeže, nucenou prostituci a také vraždy. Narkoman je člověk poznamenaný na celý život, a to i když se z „toho“ dostane. Během období závislosti je narkoman bezmocným otrokem své drogy, schopný se ponížit k čemukoliv.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Spekulant

„Zabte spekulanty!“ se ozývá během každého hladomoru z úst demagogů, kteří jsou přesvědčeni, že spekulanti nechávají lidi zemřít hlady tím, že zvedají ceny potravin. Tento pokřik vášnivě podporují masy ekonomických negramotů.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Pomlouvač

Je snadné být obhájcem svobody slova, když se toto právo má vztahovat na někoho, s kým souhlasíme.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Importér

Raison d´etre pro ostré útoky na dovoz je domněnka, že vytváří v naší zemi nezaměstnanost. Povrchně vypadá tento argument hodnověrně. Ostatně každá vlajka a rukavice, která mohla být vyrobena v tuzemsku, ale namísto toho byla dovezena, představuje práci, kterou bývali mohli vykonat Američané.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Pasák

Pasáci jsou již od nepaměti chápáni jako paraziti, kteří se živí na svých prostitutkách. Pro spravedlivé posouzení však musíme prozkoumat, jaká je skutečná podstata jejich práce.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Nepořádník

Nepořádník najde dnes jen málo obhájců. Je obklopen ze všech stran a čelí hlavnímu náporu různých pachatelů dobra. Rádia a televizní stanice vysílají spoty proti odhazování odpadu jako “veřejnou službu”.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed