Mises.cz

Mises.cz

14 způsobů, jak sdělovat a nesdělovat libertariánské myšlenky

Zde je krátký seznam věcí, u kterých jsem si všimnul, že jsou buď efektivní, nebo kontraproduktivní.

Moje kamarádka Libertarian Girl se mě zeptala, co si myslím, že by libertariáni měli dělat lépe při komunikaci s veřejností. Zde je krátký seznam věcí, u kterých jsem si všimnul, že jsou buď efektivní, nebo kontraproduktivní. Seznam není vyčerpávající ani perfektně popsaný a neměl by být obžalobou všech libertariánů – ve skutečnosti jde spíše o většinu chyb, kterých jsem se sám dopustil, a efektivních strategií, které jsem viděl u ostatních – snad to někomu pomůže.

  1. Neodkazujte se na libertariánskou filozofii, když mluvíte o hospodářské politice k veřejnosti, pokud to není absolutně nezbytné.
  2. Založte svá doporučení na hodnotách, které sdílíte společně s posluchači, které se snažíte přesvědčit.
  3. Argumentujte v dobré víře. Předpokládejte, že druhá strana věří tomu, co říká, a skutečně chce pro společnost to nejlepší. Nechte lidi pochybovat – zaútočit na motivy je dobré k převálcování, avšak nikoho tím nepřesvědčíte.
  4. Neočekávejte, že někoho přesvědčíte o jiné ideologii už během rozhovoru. To se nikdy nestává. Mluvte o konkrétních problémech a proč je odpovědí na ně více, a ne méně svobody.
  5. Musíte vědět, kdo jsou vaši posluchači. Snažíte se přesvědčit někoho, s kým debatujete, nebo se snažíte přesvědčit třetí stranu, která vás pouze poslouchá?
  6. Musíte vědět, čeho chcete dosáhnout a realisticky vědět, jak toho dosáhnout.
  7. Mluvte o věcech, které posluchače zajímají, a v pojmech, které si dokážou spojit. Pokud se snažíte ostatní přesvědčit, aby se lidé zajímali o něco, o co se jednoduše nezajímají, ospravedlněte to propojením k věcem, o které se zajímají (viz bod dva).
  8. Nebuďte povýšení a nepodbízejte se. Ušijte pro publikum zprávu na míru, ale zacházejte s lidmi jako s racionálními a zodpovědnými dospělými.
    - Buďte čestní a zapálení. Lidé, kteří s vámi budou spíše nesouhlasit, budou alespoň chovat respekt k vaší upřímnosti.
  9. Když mluvíte ke konkrétní skupině, berte na vědomí problémy, které jsou pro ně důležité (viz bod sedm), avšak používejte argumenty, proč je X dobré pro všechny, ne pouze pro „někoho“, pro jeho úzký vlastní zájem. Hypotéza sebestředného voliče neplatí.
  10. Buďte osobní. Lidé se ztotožní s vašim argumentem na lidské úrovni. Skvěle to umí Institute for Justice.
  11. Neponižujte se a neukazujte libertariány jako perzekvované. Je to neatraktivní, nepřesvědčivé a jednoduše to není pravda.
  12. Když prohrajete debatu, neviňte z toho žádnou hanebnou vyšší moc, ministerstvo zahraničí, „levicová média“ apod. Občas prohrajeme, protože prostě nejsme dost přesvědčiví.
  13. Na realitě záleží. Neužívejte axiomy k prosekání se skrze komplexní problémy až k předem známým závěrům. Empirická evidence (jak data, tak příběhy na mikro-úrovni) je důležitá. Využívejte ji k aplikaci libertariánských principů na konkrétní problémy. Jak říká Trevor Burrus, položte mačetu a chopte se skalpelu.
  14. Mějte smysl pro humor. Nesnažte se brát rozdíly v názorech osobně. Pokud vás dokáže protistrana rozčílit, nemáte šanci se spojit ani s ní, ani s publikem.

Update: Někteří komentovali, že většinou jde jen o selský rozum. Souhlasím. Selským rozumem nazýváme to, co je zjevné, ale složité.


Z originálního článku, který napsal Dan Bier, přeložil pro mises.cz Dominik Stroukal.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed