Mises.cz

Mises.cz

Biopaliva ani přikazovat, ani zakazovat!

Je hloupost zákonem přikazovat lidem biopaliva. Stejná hloupost je zákonem lidem biopaliva zakazovat.

Už to nejde moc zakrývat: postupně vychází najevo, že přikázat lidem biopaliva nebyl úplně nejlepší nápad. Vlastně to byl docela hloupý nápad.

A s čím přicházejí už dost vládnoucí politici, toužící lidem vládnout ještě víc? Přicházejí s nápady na zakazování biopaliv.

Ukazuje se, že někteří umí uvažovat pouze v rámci přikázat nebo zakázat. To jsou ti lidé, kteří mají nutkání ostatním lidem poroučet a nedokážou ostatní lidi nechat na pokoji.

Používání biopaliv nedává ekonomicky ani ekologicky smysl. Při zrušení povinnosti používat biopaliva (nebo nějaký podíl biopaliv) přirozeně poklesne jejich používání na minimum. Někdo i tak přesto bude chtít biopaliva používat, například proto, že to bude považovat za ekologické. Na trhu může být potom nějaký malý segment, který bude plnit přání zákazníků používat biopaliva, i když jsou dražší.

Největší chyba a nebezpečí případného zákazu používání biopaliv spočívá v tom, že posiluje už tak příliš rozšířenou představu, že je potřeba věci buď přikázat, nebo zakázat a ignoruje se možnost svobodné volby.

 

Zdroj: https://pilc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=631886

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed