Mises.cz

Mises.cz

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Nebezpečná zvířata! (4/9)

Chovatel si obvykle plně uvědomuje, že jeho zvíře je nebezpečné, a podle toho se chová. Ve skutečnosti je to právě on, kdo to ví ze všech lidí nejlépe.

V případě zvířat jako je lev se často hovoří o tom, že jsou nebezpečná. A to jak pro chovatele, tak pro okolí. Rozdělíme to tedy na dvě části.

 

1) Nebezpečí pro chovatele

Pro samotného chovatele zvířata být nebezpečná mohou. A co? Mnoho koníčků je nebezpečných. Pokud jste horolezec nebo šplháte po skalách, taky se při tom můžete zabít. Je to ale vaše věc. Vy jdete do rizika a je vaše rozhodnutí, jestli to za to stojí.

Stejně jako chovatel jde do chovu nebezpečného zvířete s tím, že může být zraněn nebo zabít. To není starost druhých lidí ani státu. Argument s nebezpečím je tedy nutné zcela odmítnout.

Jinak zvířata jsou obecně velmi předvídatelná. Některá možná méně, některá více, ale obecně chovatel ví, co od nich očekávat, takže šance, že chovatele zabije jeho vlastní zvíře, je ve skutečnosti docela malá, ačkoliv se to tak z médií někdy nezdá.

 

2) Nebezpečí pro okolí

Chov sám o sobě ve skutečnosti nebezpečný není. Spoustu lidí argumentuje tím, že nezodpovědný majitel může mít děravý, rezavý a chatrný plot. Přičemž nedělá nic pro jeho nápravu a totálně na něj kašle. To však už nemluvíme o chovu. Mluvíme tu o chovu spojeném s dalšími skutečnostmi.

Když se vás zeptám na to, jestli je bezpečné a zodpovědné řídit auto, také odpovíte obecně a nebudete si otázku upravovat ve stylu: „Pokud někdo řídí auto, kterému nefungují brzdy a vynechává volant, tak to bezpečné a zodpovědné není!“

Proč tedy lidé na otázku: „Je chov bezpečný?“ neustále odpovídají stylem: „Pokud je majitel idiot, který si chov nezabezpečí, tak ne?"

Jinak když už mluvíme o plotu, tak ano. Pohyb zvířete se dá na 99 % omezit plotem, sklem či zdí. Čili zvíře je na 99 % pod kontrolou člověka a není na 99 % nebezpečné pro okolí. Jistě, je tu nějaká šance na útěk, kterou se ale majitel obvykle ve svém zájmu bude snažit minimalizovat, jak to jen půjde.

Chovatel si obvykle plně uvědomuje, že jeho zvíře je nebezpečné, a podle toho se chová. Ve skutečnosti je to právě on, kdo to ví ze všech lidí nejlépe.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed