Mises.cz

Mises.cz

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Strach ze svobody? (2/9)

Co se týče chovů nebezpečných zvířat, tak většina lidí bude souhlasit buď s úplným zákazem, nebo by podle nich mělo aspoň být nějaké povolení. To by mělo zajistit, že zvířata netrpí a mají vhodné podmínky. Jaká je ale praxe?

Co se týče chovů nebezpečných zvířat, tak většina lidí bude souhlasit buď s úplným zákazem, nebo by podle nich mělo aspoň být nějaké povolení. A proč? Protože jak by to vypadalo, kdyby si každý Jarda a Honza z Horní Dolní mohl pořídit nebezpečné zvíře typu lev, jen aby mohl machrovat před kamarády v hospodě? Povolení zajistí, že zvířata budou mít pouze zodpovědní lidé, jejichž chov byl zkontrolován úředníkem, tudíž víme, že zvířata netrpí a mají vhodné podmínky.

To je teorie. Jaká je praxe? Zaprvé Jarda z Horní Dolní víceméně neexistuje a vyskytuje se pouze v našich hlavách. Je to typický doomsaying podobně jako když někdo tvrdí, že když se legalizuje marihuana, tak se všichni uhulí k smrti. Jarda pitomec je jakýsi archetyp člověka, kterého se bojíme, a dá se s ním argumentovat téměř u čehokoliv. (Musíme zakázat zbraně… co když si je pořídí kde jaký „jouda“ z Kotěhůlek. Musíme mít přísnější silniční předpisy, protože co když támhle nějaká Máňa ze vsi bude jezdit ožralá jako motyka. A tak dále.)

Ve skutečnosti jsou chovatelé zvířat, jako je lev, z drtivé většiny zodpovědní lidé, kteří jsou daleko větší odborníci na svoje zvířata, než nějaký úředník z veterinární správy, nebo nějaký ministr životního prostředí.

Důvody, proč tomu tak je, jsou tři:

První je statistika: V červnu v roce 2018 veterinární správa evidovala 243 kočkovitých šelem (včetně zoologických zahrad).1 Čili máme jednoho lva na Vsetínsku, který zabil svého majitele, a dalších 242 šelem, které… nezabily nikdy nikoho. Ve skutečnosti je těch kočkovitých šelem ještě víc, bereme-li v potaz chovatele, kteří je mají na černo. Takže máte větší statistickou šanci, že vás zabije pád ze schodů, než že vás zabije velká kočkovitá šelma.

Druhý důvod je moje osobní zkušenost. Prostě jsem procestoval několik měst po ČR, abych navštívil různé chovatele. A řeknu vám, že to rozhodně nejsou stréčci od vedle, jak se říká v televizi.

A třetí důvod je, že to prostě dává smysl. No samozřejmě! Pokud někdo dojde k tomu, že touží vlastnit lva, tak to pochopitelně nepřišlo jen tak z ničeho nic – taková myšlenka je založená na tom, že má o lvy nějaký hlubší zájem, čili jsou jeho vášní, čte o nich knihy, studuje je, navštěvuje různé další chovatele, ptá se jich na zkušenosti a prostě tím zvířetem žije.

Mít takové zvíře také znamená, že musíte hodně obětovat. Hodně peněz, hodně času, hodně úsilí, hodně péče a pozornosti. Myslíte si, že chovatel exotických zvířat může třeba cestovat do zahraničí? Jezdit do Chorvatska k moři? Že může chodit po večerech na akce, jako jsou koncerty nebo kina? Ne! Zvíře pravděpodobně potřebuje všechen jeho čas a péči. A protože někdo investoval hodně lásky, času, energie a peněz do nějakého zvířete, tak je pochopitelně daleko víc v jeho zájmu mu dát správnou péči, zabezpečit výběh a snížit šanci na to, že se něco stane, na úplné minimum.

Takže představa, že někdo, kdo má citový vztah ke svému zvířeti a postavil mu výběh za desítky až stovky tisíc korun, je ve skutečnosti hloupý Lojza, který vůbec neví, co dělá, je mylná.

 

 

Zdroje:

[1] https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/2541754-v-zoo-uz-zije-jen-mensina-exotickych-zvirat-malych-chovatelu-velkych-selem-pribyva

Mimochodem, tenhle článek zcela vážně tvrdí, že je špatně, když statisticky je víc soukromých chovatelů, než zoo, because reasons… To je zhruba stejně nesmyslná obava, jakože je více aut vlastněno soukromými osobami, než PČR.)

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed