Mises.cz

Mises.cz

Česko prý neroste

Mantrou všech soudobých politických a ekonomických komentátorů je hospodářská recese, která nás má sužovat již několik let.

Mantrou všech soudobých politických a ekonomických komentátorů je hospodářská recese, která nás má sužovat již několik let. HDP meziročně klesá o pár desetin procenta, místo aby o těch pár desetinek rostlo, a to je celá ta tragédie. Jako kdyby ten drobný rozdíl v růstu HDP dělil prosperitu od zkázy. Jako kdyby těch pár desetin dokázalo zvednout naší životní úroveň do nebe. Poslední kapkou do poháru mé trpělivosti byla tato Macháčkova výměna, která mne přiměla napsat tento článek.

Všechny ty internety a počítače

Usnadním si práci a podíváme se nejprve, co se za posledních pět let, během kterých měla česká ekonomika uvadat, událo v odvětví technologií. V roce 2008 jsem si za pět tisíc koupil dvacetipalcový monitor, dnes bych si ve stejném obchodě mohl za stejnou cenu koupit dvacetičtyřpalcový monitor podobné kvality. Oba monitory přispějí do HDP stejnou částku, jen dnes za stejnou cenu získáte monitor s plochou o padesát procent větší. Mně to přijde jako docela dobrý pokrok za pouhých pět let.

Během této doby prožilo ohromný růst také prakticky všechno, co je nějakým způsobem spojené s internetem. To vedlo nejen k zábavněji stráveným večerům, ale i k zefektivnění výrobní procesu řady firem. Dále bych mohl zmínit například stránky jako Google Books, Gutenberg.org a jiné, které nabízí velké množství volně dostupné literatury. Dnes už samozřejmostí jsou i servery typu Ulož.to, na kterých je ke stažení prakticky vše - od knih, hudby, filmů až po učebnice. Neumím si ani představit, jak nesmírně neefektivní muselo být studium dříve, kdy bylo pro každou knihu třeba jezdit do knihovny nebo si jí rovnou kupovat v knihkupectví. Přes internet se dostáváme i k fenoménu dnešní doby, kterým je Facebook. Internetová stránka, která nepřetržitě nabízí miliardě uživatelů zdarma komunikovat, sdílet fotky nebo organizovat události. Jen škoda, že Facebook je zadarmo, a tak jeho služby nepřispívají do HDP.

V polovině roku 2007 se také na trhu objevil první iPhone, který znamenal revoluci na trhu mobilních telefonů. Dnes si každý může za pár tisíc koupit telefon, který má dva foťáky, natáčí a přehrává videa, umožňuje přístup na internet, obsahuje vlastní mapy, GPS nebo přehrávač hudby a na který si můžete stáhnout tisíce her a nejrůznějších aplikací, které vám usnadňují život. Kolem aplikací do smartphonů vzniklo celé nové odvětví a i zde platí, že značná část těchto aplikací je ke stažení zdarma na internetu. Rok před uvedením prvního iPhonu byla nejprodávanějším telefonem Nokia 1600.

Takto bych mohl pokračovat k digitální TV, 3D televizím, 3D tiskárnám, tabletům, eshopům, slevovým portálům, ... a seděli bychom tu hodiny. Shrneme-li vývoj techniky za posledních pět let, pak musíme jednoznačně konstatovat, že zde došlo k takřka neuvěřitelnému rozvoji. A především ve zmiňovaném období také vznikl mises.cz, který vás obohacuje svými články každý den :)

Potraviny

V posledních letech zaznamenalo dříve nevídaný pokrok také odvětví potravinářské a restaurační. Ve větších městech se rozmohly samostatné krámky či koutky v supermarketech se zahraničními potravinami nebo produkty v bio kvalitě. Díky internetu dnes není problém objednat si kvalitnější, ale i běžné potraviny z ČR nebo i ze světa z pohodlí domova. Farmářské trhy můžete obvykle navštívit každý druhý týden a nakoupit lokální potraviny, co hrdlo ráčí.

Během tohoto období se v ČR rozmohly i nové fastfoodové řetězce (např. Burger King, Starbucks nebo Paul). Můžeme si o těchto řetězcích myslet, co chceme, pravdou ale je, že uspokojují poptávku mnoha svých zákazníků. Na opačné straně restauračního spektra bychom mohli nalézt aktivity Zdeňka Pohlreicha a dalších kuchařů, kteří se snaží zlepšit kvalitu pokrmů v místních restauracích. Jestli se jedná o jejich dobrou vůli nebo touhu po zisku, není podstatné, podstatné jsou výsledky, které ukazují na růst kvality nabízených jídel a vůbec rozšířený zájem o gastronomii jako takovou, který nutně vede k rostoucí kvalitě místních restaurací a potravin.

Státní vs. soukromá doprava

Obrovský pokrok nastal v ČR i na poli meziměstské hromadné dopravy. Student Agency Radima Jančury rozšířila svoji činnost obrovským způsobem a dnes jezdí snad do všech větších měst v ČR mnohokrát denně. Konkurence donutila zlepšit kvalitu služeb i do té doby katastrofálních ČSAD, takže i tato firma se stala slušným dopravcem. Během této doby se také vyrojila celá řádka menších dopravců, kteří zajišťují dopravu mezi velkými centry a přilehlými menšími městy.

Letos vstoupily soukromé firmy i na železnici. Ačkoliv prozatím obsluhují trať mezi Prahou a Ostravou, je zřejmé, že brzy se jejich pole působnosti rozšíří i na další tratě, na kterých budou kraje vypisovat výběrová řízení. Na trati Praha-Ostrava od podzimu letošního roku jezdí i vlaky Leo Express Leoše Novotného. Posun v kvalitě nabízených služeb se dá brzo očekávat. Jenže lístek od soukromých dopravců se do HDP započítá stejně jako lístek od Českých drah, a tak v tabulkách zase neporosteme.

Šnečí tempo leviatana

Existují nicméně odvětví, ve kterých se mnoho pokroku neudálo. Jak asi tušíte, jedná se o odvětví, která ještě nedokázala uniknout nenechavým prstům státu – zdravotnictví, školství, výstavba silnic atp. Na poliklinikách to stále vypadá jako v seriálu Nemocnice na kraji města a ani ve školství nenastala zrovna revoluce. Ve třídách a učebnách je víc digitálních projektorů, ale metoda výuky se navzdory pokroku nejen v technologiích příliš nezměnila. O stavu českcýh silnic je škoda mluvit. Jak je možné, že některá odvětví dokáží pokračovat mílovými kroky vpřed, zatímco jiná jsou ráda, když se neposouvají zpět?

Závěr

Možná HDP za posledních pět let moc nevzrostlo, možná ani platy nerostly tak, jak bychom si představovali. No a co? Tam, kde byla ponechána trhu volná ruka, došlo často ke znamenitému pokroku. Za stejné peníze (a za stejný příspěvek do HDP) si dnes může spotřebitel koupit mnohem lepší zboží a služby než před pěti lety. Výše zmíněná jsou jen ta odvětví, která mne napadla jako první, každý má jistě zkušenosti i s jinými obory lidské činnosti, které za poslední období prožily díky lidské tvořivosti skvělý pokrok. Takže zahoďte balady o HDP a užívejte si, žijeme totiž v nejlepší možné době, i přes všechny nástrahy, které nám stát neustále klade na cestu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed