Mises.cz

Mises.cz

Český projekt ReadLiberty vydal knihu článků Benjamina Tuckera

Přátelé z ReadLiberty vydali knihu! Benjamin Tucker’s Liberty: Instead Of a Book, By Men Too Modest to Write One je výběr těch nejzajímavějších článků z prvního ročníku časopisu Liberty.

Benjamin Tucker’s Liberty: Instead Of a Book, By Men Too Modest To Write One je výběr těch nejzajímavějších článků z prvního ročníku časopisu Liberty. Předmluvu ke knize napsal prezident FEE Lawrence Reed, který zároveň pomáhá s propagací českého ReadLiberty projektu.

Hledá-li člověk kořeny dnešního moderního libertariánství, neměl by opomenout Benjamina Tuckera. Tucker byl americký „anarchoindividualista“, editor a vydavatel periodika Liberty, které vycházelo mezi roky 1881 a 1908. Mezi nejznámější přispěvatele patřil sám Tucker, dále pak například Lysander Spooner, Auberon Herbert či Voltarine de Cleyre. Některé může již tento krátký výčet autorů vyděsit. K tomu v předmluvě poznamenal Lawrence Reed – „Někteří z vás, co zde budou číst, mohou být v rozpacích. Jiní z vás mohou být rozhořčení… Ale nemůžete přečíst tuto sbírku esejí bez toho, aniž byste byli vyprovokování k přemýšlení…“

I přes toto varování hned v úvodu knihy však čtenáři doporučuji začíst se hlouběji. Liberty přináší pozoruhodnou kombinaci myšlenek moderního libertariánství, jak jej známe dnes, ale také libertariány z „levé strany“. Sám Tucker poznamenal, že tento výběr nemusí sedět každému, v čemž má nepochybně pravdu.  Nebylo by však vhodné zavrhnout tyto myšlenky hned v úvodu – vždyť některé z těchto myšlenek byly inspirací například pro Murrayho Rothbarda či Rodericka Longa. Kniha tak v žádném případě neslouží k propagaci socialistických myšlenek, ale hlavně jako příspěvek do diskuse o kořenech moderního libertariánství a dobrovolné spolupráce.

Ústředním tématem Liberty, ať už jako periodika, nebo nyní představované knihy jsou zákonné monopoly. Co se Tuckera týče, on sám považoval za nejhorší peněžní monopol, monopol půdy, cla a také patenty. I v jeho díle lze poté nalézt onu Molinariho myšlenku, že obranu je možné poskytovat jako každou jinou službu – tedy soukromě a na trhu. Mezi témata, která lze dále v knize nalézt, patří například povinná školní docházka, lichva, práva žen, přirozená práva či střet vynuceného a dobrovolného socialismu.

Prolistujte si Liberty na http://www.readliberty.org/library

Tomáš Nikodym a Lukáš Nikodym

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed