Mises.cz

Mises.cz

Díky za Vaše podpisy!

Před měsícem a půl jsem žádal o podpisy pro založení politické strany, jejímž cílem bude kandidovat a účastnit se předvolebních bojů; ne však vyhrát volby – proto se zavazujeme složit každý mandát a odmítnout každou politickou funkci. Podpisů jsme potřebovali tisíc; poslali jste nám jich 1332! Díky!

Před měsícem a půl jsem zde žádal o podpisy pro založení politické strany, jejímž cílem bude kandidovat a účastnit se předvolebních bojů; ne však vyhrát volby – proto se zavazujeme složit každý mandát a odmítnout každou politickou funkci. Podpisů jsme potřebovali tisíc; poslali jste nám jich 1332 (a další nejméně stovka je na cestě). Děkujeme!

Hned na začátku mi několik lidí psalo, že to nemá smysl; odcituji jeden příklad za všechny: „Pane Urzo, nechci nijak hasit Váš zápal pro věc. Ona má jeden háček. Lidi jsou dílem leniví, dílem vychcaní a skoro se vším by nejraději vymrdali nějak elektronicky, aby nemuseli zvedat prdele od bedny a lahváčů. Je to tak, prosím smiřte se s tím, že to už lepší nebude – spíš horší. Pokud budou „obyčejný lidi“ muset něco odněkud stáhnout, pak vytisknout, anebo na flešce někam zanést vytisknout, pravdivě napsat jméno, pravdivě se podepsat, za podpisem si stát a pak odeslat klasickou papírovou poštou […] Tohle se Vám nikdy nemůže povést. […]“

Přesto stačilo necelých šest týdnů, abychom nasbírali potřebný počet podpisů s velkou rezervou (kvůli nějakým potenciálně neplatným, nečitelným a podobně); tisíc jich došel asi po měsíci. Moc děkuji každému, komu tato snaha stála za tu cestu na poštu! Mé díky patří i všem, kdo už roky podporují mé projekty, nejen tento; ještě nikdy jste se ke mně neotočili zády – kdykoliv jsem potřeboval dobrovolníky na prakticky cokoliv, vždy se jich našlo více než dost (a mnozí pomáhají dlouhodobě).

Celý život mi někdo říká, co mám a nemám dělat; a skoro celý dospělý život dělám věci, o kterých mi snad pokaždé někdo řekne, že se nikdy nemohou povést – sehnat tisíc podpisů, vybrat skrze crowdfunding peníze na knihu o anarchokapitalismu, prezentovat anarchokapitalismus v médiích, uživit se tvorbou libertariánských videí, psaním textů a přednášením… A mohu-li si dovolit váženým čtenářům něco radit, je to toto: Dělejte, co dělat chcete; a nenechte se odradit lidmi, kteří vám budou tvrdit, že to nejde – i když se u toho budou tvářit hrozně zkušeně, sebevědomě a dávat vám světácké rady z pozice těch, kdo vědí.

Co bude dál? Podpisy spolu s potřebnými dalšími náležitostmi dodáme na ministerstvo, kde nám stranu mohou založit; anebo nás s ní poslat do háje. Ať už to dopadne tak či onak, rozhodně to za to stojí; třeba alespoň zjistíme, co nejde.

Mimochodem, pamatujete, jak tu před rokem 1989 byla v ústavě zakotvena vedoucí role KSČ? Dnes tu máme zas ústavně povinnou demokracii („Změna podstatných náležitostí demokratického právního státu je nepřípustná.“); což sice není tak hrozné jako ta KSČ, ale svoboda to rozhodně není. Když potom někdo kritizuje současné zřízení, jeho obhájci mu často odvětí: „Když se ti to nelíbí, založ si stranu, kandiduj a změň to.“ To je však v mnoha případech protiústavní; současný režim tedy není o nic méně vnucený než ty minulé (byť je samozřejmě ve spoustě jiných aspektů daleko svobodnější).

Konkrétně pak v §4 zákona o politických stranách 424/1991 Sb. stojí: „Vznikat a vyvíjet činnost nemohou strany a hnutí […] jejichž cílem je odstranění demokratických základů státu, […]“; a dále se tam také píše, že politická strana musí mít demokratické stanovy a demokraticky ustanovené orgány. Naše strana tedy nebude mít za cíl odstraňovat demokratické základy státu; a máme dokonce demokratické stanovy demokraticky ustanovující orgány. Co kdybychom to však chtěli jinak? Měli bychom smůlu; ucházet se o hlasy (byť je stejně nechceme) člověk sice může, ale jen ve státem stanovených mezích.

Když nad tím tak přemýšlím, i samotné zamítnutí založení strany by mělo svůj význam; sloužilo by minimálně jako indikátor reálné politické svobody.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed