Mises.cz

Mises.cz

EU není cool, EU je establishment

EU není rebélie proti establishmentu. EU JE establishment. EU je parta starců v kravatě, kteří kouří doutníky a rozhodují o nás bez nás.

V mém okolí mám spoustu lidí, kteří podporují a volí Piráty. Není divu, protože jejich politika vypadá, že je mladá, svěží a cool. Současnou mládež nezajímá politika nějakých starců v kravatě, jakou nabízí různé druhy konzervativních stran.

Mladí slyší spíše na věci jako je legalizace trávy (už včera bylo pozdě), podpora homosexuálních svateb, zrušení nesmyslných zákonů kolem autorských práv, boj proti cenzuře internetu, digitalizace státní správy a tak dále. Nezajímají je řeči o tradičních křesťanských hodnotách a tady tyhle věci.

Mě, jakožto libertariána, by jistě pochválili za celou řadu postojů, které s nimi sdílím, avšak pak jsou tu jiné, za které by mě pochválili spíše ti konzervativci. To už je takový úděl, když nechcete omezovat ani osobní ani ekonomické svobody.

Mladá politika je však částečně rebelská a antisystémová. Já osobně si vzpomínám, jak jsem už v dětství poslouchal Rage Against The Machine, notoval si „I won't do what you tell me“ a přijímal různé punkové postoje. Pryč s vládou! (Tady jsem byl na dobré cestě.) Pryč s boháči a kapitalismem! (Tady už ne.) Prostě obecně pryč se starými pořádky! A když je někdo rebel, nesnáší establishment, což jsou prostě takoví ti dědci, kteří staromódně vládnou, rozhodují o nás bez nás, hrabou prachy, kouří doutníky a jezdí v limuzínách. Zkrátka taková ta smetánka.

Ono to tedy není daleko od pravdy, ale u mladých takový pohled obvykle vede k levičáctví a k představě, že se bohatým musí brát, trh je třeba mohutně zregulovat a do politiky se má vrátit srdce. Proto je nutné vyměnit ty staré dědky jako je Zeman a Babiš nějakými mladými pokrokovými jedinci jako jsou Piráti. Ačkoliv Piráti se zase tak moc od ostatních stran neliší - maximálně tak svými slovy a svou vizáží, ale pod povrchem je zase ta stejná levicová politika, jaká už tu byla mockrát.

A jak s tím souvisí EU? EU razí tu stejnou rétoriku, a zdá se, že je v tom velice úspěšná. EU se snaží tvářit, že razí mladou a svěží politiku. Že se konečně zbavuje starých pořádků. EU také otevřela hranice a podporuje studenty různými programy jako je Erasmus. A tak mladí vidí, že díky EU můžou cestovat nebo studovat někde v Nizozemsku, čímž jejich láska k EU roste. EU také tlačí politickou korektnost, podporu LGBT a tak dále. To všechno mladým imponuje.

Potkávám i mladé lidi, co třeba nosí na batohu placku EU a cítí se hrdě, podobně jako já, když jsem v dětství čmáral do sešitů anarchistická áčka v kruhu. Nehledě na to, že když všichni ve vašem okolí milují EU, tak vy musíte taky. Není divu, že Bono z U2 prohlašoval, že mávat vlajkou EU na koncertě je radikální akt.

Odmítat EU je oproti tomu vnímáno tak, že jste prostě takový ten moula okamurovského typu, co neustále nadává na islám, homosexualitu, černochy a platonicky miluje Putina. Zkrátka jste takový ten hospodský nýmand, co se zasekl někde v minulém století.

Well played, EU, well played. Pravda je však taková, že je to přesně naopak. EU není rebélie proti establishmentu. EU JE establishment. EU je parta starců v kravatě, kteří kouří doutníky a rozhodují o nás bez nás. EU je typický socialistický projekt, který jde zcela ve stopách Marxe. Pokud mladí vidí ve stranách jako KSČM a ČSSD tu hromadu starců v oblecích, tak věřte, že přesně tihle sedí v Europarlamentu. Pokud jste mladí anarchisté, kteří nadávají na vládnoucí elitu, tak překvápko, EU je vládnoucí elita, ne žádný super cool pokrokový projekt. Ne, nosit placku EU není cool.

Bohužel EU je v tomhle ohledu dost úspěšná a už změnila vnímání mladých tak, že rebel dneska není ten, kdo bojuje proti vládcům tam nahoře, ale naopak je rebelství to podporovat. Částečně na tom podíl viny nesou i okamurovci a konzervy, kteří mladé lidi akorát tak znechutí, když jim začnou nabízet politiku z patnáctého století, místo toho, aby nabízeli politiku z patnáctého století zabalenou do nového obalu, jak to dělá EU nebo Piráti.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed