Mises.cz

Mises.cz

Když potírali kouření, mlčel jsem, jsem přeci nekuřák

Když potírali taxi Uber, mlčel jsem, nejezdím přeci s Uberem. Když potírali ubytování přes Airbnb, mlčel jsem, nepronajímám přeci nikomu byt. A když si nakonec došlápli i na mě, nezbyl už nikdo, kdo by se mě zastal.

„Národní protidrogový koordinátor“ v televizi říkal, že kouření přináší víc problémů než užitku. Jak měří užitek? Užitek je věc individuálního posouzení a proto mezi lidmi neporovnatelný. Chce za jiné lidi rozhodovat, co je pro ně dobré?

Argumentem pro potírání kouření jsou často náklady způsobované ve zdravotnictví. Není řešením místo potírání kouření podívat se na systém socialistického zdravotního pojištění, kdy jsou lidé nuceni nedobrovolně platit následky rizikovějšího chování ostatních?

Opravdu máme stát od toho, aby potíral kouření? To je jeden z těch důvodů existence státu? Nebude to dlouho trvat a došlápnou si i na vás!

Politici nemají žádné právo zakazovat kouření v restauracích.

Svoboda a vlastnictví jsou přirozená práva. Nebyla nám udělena vládou. Vláda nám nepřiděluje práva. Úkolem vlády a úkolem zákona je naše přirozená práva chránit, nikoliv na ně útočit! Rozhodnutí majitele provozovat kuřáckou restauraci je uplatněním jeho přirozených práv, jeho práva na majetek, práva rozhodovat si o svém majetku.

Pokud máme demokracii, pokud se občané podílejí na vládě a pokud moc vlády vyplývá od občanů, potom vláda má jenom tu moc, kterou od občanů dostala. Pokud nemám žádné právo zakazovat kouření v cizí hospodě, potom toto neexistující právo nemohu delegovat na svého demokraticky zvoleného zástupce. Nemohu předat něco, co sám nemám.

Republika znamená vládu práva. Pokud máme republiku, pokud vládne právo a nejvyššími právy jsou přirozená lidská práva, potom zákony musí být v souladu s právem, jinak jde o bezpráví.

Argumentuje se často hygienou. Když už se reguluje hygiena, může se prý regulovat i kouření v restauraci. Nikoliv. Hygienická kontrola kontroluje podmínky, o kterých se nemůžete jednoduše rychle sami přesvěčit při vstupu do restaurace. Na rozdíl od povolení nebo zákazu kouření, o kterém víte při vstupu do restaurace.

Neexistuje žádné lidské právo na nekuřáckou restauraci a také neexistuje povinnost vstupovat do zakouřené hospody. Žít a nechat žít.

Budete mít jenom tu svobodu, kterou si vyvzdorujete a vybojujete.

(Doplnění 31. 5. 2017 v 9 hodin:) Podle ministra zdravotnictví se zákazem kouření v restauracích zařadíme mezi civilizované země. Je to přesně naopak. Právo na majetek je základem civilizované společnosti. S každým dalším podobným zákazem, s každým dalším útokem proti přirozeným lidským právům jako je právo na majetek, s každým dalším útokem proti právu rozhodovat si o svém majetku opouštíme civilizované země.

 

Zdroj: http://pilc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=606661

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed