Mises.cz

Mises.cz

Koalice vepřových hlav

Stát je zlo, čiré zlo. Je jedno, jestli v jeho čele stojí oranžoví nebo modří.

Daně jsou krádež.


Nižší daně jsou jen menší krádež, nic jiného. Ale pořád je lepší, když vám někdo sebere půlku platu než když vám někdo sebere dvě třetiny, že? A tak se uvědomělá mládež rozhodla volit TOPku, která vyplnila mezeru na trhu slibů a pokorně nabízela ořezání státních výdajů až na kost. Bylo jich víc, než jsme mysleli, bohužel. ODS volil patrně někdo, kdo přestal rozlišovat realitu od snů a typického voliče VV si ani nedokážu představit. Tak nebo tak, stalo se, že máme hardcore pravicovou vládu rozpočtové odpovědnosti. Hmm.

A ještě než byly židle ve Sněmovní zahřáté, prohnal se kolem pěkný nečas, který přinesl povodně a s nimi i povodňovou stovku. To máme bratru dva a půl tisíce ročně na jednu rodinu a to už je částka, která je poznat. Samozřejmě je poměrně bláhové se domnívat, že by se vybraných cca 5 mld. ročně skutečně dostalo k obětem povodní nad rámec běžné státní pomoci. Mimochodem, zkuste se při příštích povodních podívat, kolik vyberou různé organizace od lidí dobrovolně. Něco mi říká, že to bude výrazně méně než v předchozích letech. Takže biti na tom nakonec budou úplně všichni. U státních zásahů nic nového.

Reforma

Teď ale k daňové reformě, která nás nejspíš v blízké budoucnosti čeká.

i) DPFO se zvýší na 20%, ale bude se vypočítávat z hrubé (nikoliv superhrubé) mzdy 

Změna je zdánlivě nevýznamná a protože 1,34*0,15 = 0,201 (superhrubá mzda * současná daň = současná daň z hrubé mzdy), dokonce si o jednu desetinku procenta polepšíme. Rarach je ale skryt v detailu – zrušení stravenek a odečitatelných položek. Na tom bych a priori neviděl nic špatného, naopak poslouží to k narovnání trhu, kdyby byla ale zvýšená vybraná daň vykompenzována nižší sazbou! Nic takového se ale překvapivě nekoná, a tak si zase utáhneme opasky.

ii) Sjednocení DPH na 20%, snad kvůli důchodové reformě

O obojím byly popsány již stohy papíru, shrnu tedy jen v několika bodech:

- o žádnou reformu nejde, pořád bude existovat průběžný systém a pořád do něj budeme všichni povinně platit. Jen nám vrchnost dovolí místo 28% hrubé mzdy, odvést jen 25% a zbylá 3%, pokud přihodíme ještě 2% „ze svého“, si můžeme uložit u soukromého fondu. Jenže ten fond nebude tak úplně soukromý, místo toho bude přeregulovaný a bude investovat jen do státních dluhopisů, asi aby investice byly bezpečné.

- vláda předpokládá, že na zvýšené DPH vybere o 60 mld. ročně více, to dělá v průměru 6 000 na jednoho. 

iii) Zvýšení korporántí daně o jeden procentní bod na 20%

To jistě přiláká mnoho investorů, zabrání odlivu současných zaměstnavatelů a zvýší prosperitu. Ale co je ze všeho nejhorší, oni tu daň ani nezaplatí zlí kapitalisté, kteří pro vlastní potěchu zotročují nebohý lid. Jak to? Firmy mají tři možnosti, jak s vyšší daní naložit: snížit zisk, snížit mzdy a zdražit výrobky. O tom, že pokud si vyberou druhou nebo třetí možnost, přenesou daně na prostý lid, snad není pochyb. Jak je to ale s tím prokletým ziskem?

Inu jednoduše. Dostáváte odměny, pokud má firma dobrý rok? Rozlučte se s nimi. Chtěli byste lepší a levnější služby? Smůla, místo investic se zaplatí daně. A co hůř, oni ti akcionáři a majitelé firem jsou zase jen lidé z masa a kostí. Růst korporátní daně tedy zaplatíme jako obvykle my všichni, nikdo jiný to za nás neudělá.

iv) Majetkové daně 

Třešničkou na dortu potom je zněkolikanásobení daně z nemovitosti, která by nově měla být navázána na její tržní hodnotu. Nestačí, že zaplatíte daň z příjmu, že zaplatíte daň z materiálu a za služby, ale když vám po tom všem nakonec dům postaví, tak ještě zaplatíte daň za to, že váš dům stojí. Každoročně. Bojím se doby, kdy bude zpoplatněno stání i něčeho úplně jiného.

Tahle daň má hned dvě velké "výhody": primo těžko ji uniknete a secundo stát ji vybere bez ohledu na to, jak se daří ekonomice, tedy jak se daří vám. Špatný rok, dluhy, úbytek zákazníků? Jen plať, kapitalisto, tít rovnou do živého!

Závěr

Dalo mi hodně přemáhání nenapsat do žádného z odstavců ani jedno sprosté slovo, ale zdá se, že se to nakonec povede. Stát je zlo, čiré zlo. Je jedno, jestli v jeho čele stojí oranžoví nebo modří, jestli před volbami slibovali desítku za tři koruny a AZ kvíz v bedně zadarmo, nebo úspory a zodpovědnost, pořád to bude ta stejná sebranka, která by vás nejradši obrala i o poslední korunu.

Těžko dopočítávat celkové dopady, ale pokud si vezmete 6 000 z DPH, 1 200 na povodně, k tomu X tisíc z majetkové daně a jako bonus přidáte 1 procentní bod z korporátní daně, máme se na co těšit.

Takhle jsem si ten vyrovnaný rozpočet nepředstavoval. Není to o lidech, je to o moci, kterou jim stát propůjčuje. Alternativou tohoto systému je společenství založené na dobrovolnosti, tržním hospodářství a skutečné svobodě, které propagujeme na těchto stránkách.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed