Mises.cz

Mises.cz

Kresten Buch: Znalost rakouské ekonomie z vás udělá lepšího investora

„Velkých věcí dosáhnete metodou pokusu a omylu. V podstatě jediné, co můžu dělat, je investovat do opravdu chytrých lidí, kteří budou podstupovat ony pokusy. Někteří uspějí, jiní ne,“ odpovídá Kresten Buch v pokračování rozhovoru o investicích do afrického technologického růstu.

[Článek vyšel na Finmag.cz, první část rozhovoru je zde.]

Podle jakých kritérií se rozhodujete pro investici do začínajícího projektu?

Investici do start-upu lze přirovnat k najímání lidí. Při běžném podnikání zkoumáte rozvahy a obchodní plány. Když však investujete tak brzy jako my, máte před sebou pouze lidský kapitál, člověka s nápadem. Nemůžete ho prohnat nějakým testem, který by rozlišil, jestli se jedná o dobrého nebo špatného podnikatele. Velikou roli hraje osobnost začínajícího podnikatele. Tým o dvou třech lidech, správné schopnosti, silný přístup. Poté je zapotřebí mít zmapovaný potenciální trh – je dostatečně veliký, přinese dostatek příjmů? To znamená okolo desíti až patnácti milionů dolarů, se ziskem jednotek milionů. Řada lidí, kteří mají zájem o naše služby, míří na příliš malý trh. Investice našeho typu nefungují, pokud nemá daný projekt příležitost dosáhnout určité velikosti.

Jaká je míra úspěšnosti start-upů, které pomáháte rozvíjet? Kolik společností z deseti tvoří po dvou letech zisk?

Dva roky jsou příliš krátká doba, tak brzy nemůžete nic vyhodnotit. Pokud je vaším cílem růst, nemůžete být v zisku, to postrádá smysl. Každopádně přes padesát procent společností, do kterých jsme investovali, již neexistují, nebo nikam nevedou. Spolupracujeme zhruba s padesáti společnostmi a předpokládám, že tak z pěti něco bude, zbytek selže či dostatečně nevyroste. Jedné ze společností se po dvou letech vede extrémně dobře, má návratnost investice 1500 procent.

Je to tedy tak, že deset procent společností vám musí přinést devadesát procent příjmů?

Přesně tak. Jsem velkým fanouškem teorie štíhlého startupu. Při práci v tomto byznysu musíte být srozuměni s tím, že nikdy nevíte, co bude fungovat a co ne. K dispozici máte pár chlapíků s výbornými nápady a zmapovaný trh. Je téměř nemožné odhadnout, co vyjde. Stejně jako tomu bylo u PayPal – zakladatel začal s nápadem, postupně se učil, adaptoval, až poznal, co funguje.

Velkých věcí dosáhnete metodou pokusu a omylu. V podstatě jediné, co můžu dělat, je investovat do opravdu chytrých lidí, kteří budou podstupovat ony pokusy. Někteří uspějí, jiní ne. Taková je naše filozofie. Investujete do pár chlapíků tisíce dolarů, a oni vám po čase přinesou miliardu dolarů. Hodnota kapitálu se v dnešní době snižuje, hodnota lidí naopak roste závratným tempem.

Hodně z mé investorské filozofie je založena na rakouské ekonomické teorii. Upřímně věřím, že její znalost z vás udělá lepšího investora.

Pokud tedy některý ze začínajících podnikatelů poprvé selže, zkusil byste to s ním podruhé?

Záleží, v čem to selhání spočívalo. Pokud si za počáteční kapitál koupili Ferrari nebo neznali svůj trh, jsou k ničemu. Stejně tak záleží na jejich přístupu – vezmou si s klidem dovolenou, nebo by raději zemřeli, než selhali z důvodu nedostatečné snahy?

Pro začínající podnikatele pořádáme tříměsíční workshopy, kde se s nimi seznamujeme, a můžeme tak poznat jejich silné a slabé stránky. Poté jim poskytneme deset až sto tisíc dolarů na rozvoj jejich nápadu a sledujeme, co bude následovat. Je to forma due diligence, ověření způsobilosti. Můžete donekonečna sedět nad tabulkami a teoretizovat, co by se mohlo stát. Jediný způsob, jak se skutečně něco dozvědět, je ale nechat lidi jednat. Dát jim peníze a nechat je konat. Raději dám patnáct tisíc dolarů chlápkovi, který něco zkusí, než konzultantovi.

Tento model jsem nevymyslel já, ale zakladatelé firmy Y combinator. Ti budou ještě fenomenální. Během pár let vybudovali tři společnosti s hodnotou přes miliardu dolarů, dosahují pětašedesátinásobné návratnosti investice. Dalších dvacet firem má hodnotu nad sto milionů. Myslím, že to brzy bude nejúspěšnější investiční fond; po boku těch, kteří jejich model adoptují.

Hodnota konvenčního kapitálu ve srovnání s lidským kapitálem klesá. Chytří lidé mohou dokázat velké věci s málem a mnohem rychleji. Dává tedy smysl investovat do nich co nejdřív. Druhá strana mince je, že toho víte velmi málo a běžíte na dlouhé trati. Musíte si počkat pět až šest let, než uvidíte, jestli z toho něco bude. Čím dřív investujete, tím později vystupujete.

Celkem jsme zatím investovali čtyři miliony dolarů. Zatímco běžný investiční fond vydělává okolo dvaceti procent ročně, u akcelerátoru našeho typu s investicí čtyř milionů můžete vystoupit třeba s 80 miliony. Je k tomu zapotřebí mít současně otevřených spoustu investic do projektů v počáteční fázi.

Jaký je největší úspěch, na kterém jste se v Africe podílel?

Investovali jsme čtyřicet tisíc dolarů do Apex Peak, finančního start-upu v Jihoafrické republice. Po dvanácti měsících dosáhla společnost hodnoty přes dva miliony dolarů, malou část akcií jsme prodali se ziskem 1500 procent. Tento úspěch přinesl našim investorům čtyřnásobnou návratnost během dvou let.

A největší propadák?

Neúspěchů je samozřejmě spousta, nikdy se nám ale nestalo, že by někdo například vzal peníze a zmizel. Popravdě řečeno jsme s tím trochu počítali, ale zatím se to naštěstí nepřihodilo. Měli jsme například jednoho podnikatele, který přicházel na jednání opilý, byl nespolehlivý. Byla to zkušenost, která nás naštěstí moc nestála, jelikož investujeme do každého projektu poměrně málo.

Většinou to prostě nevyjde, někteří začátečníci nejsou dostatečně ambiciózní. Jakkoli jste ale dobří a draví, nemůžete uspět pokaždé. Na to je v této branži příliš mnoho neznámých. Neúspěch je ale v pořádku – pokud nemáte dostatečný počet selhání, pak asi příliš neriskujete a moc nevyděláte.

Je na základě vaší zkušenosti podnikatelství spíše vrozený talent, nebo získaná dovednost? Narodíte se už jako Steve Jobs?

V prvé řadě podnikatelství není profese. Můžete být řezník jako podnikatel i jako zaměstnanec. Pak je také velký rozdíl mezi majitelem cukrárny na rohu a někým, kdo vybuduje společnost typu Apple. To se prostě nenaučíte. Přirovnal bych to k fotbalu. Každý se může naučit hrát, ale Messi z většiny lidí nikdy nebude. Spousta lidí může pracovat na vlastní pěst, nestane se z nich ale Steve Jobs. Pro podnikatelský úspěch je zapotřebí kognitivní inteligence, tolerance k riziku, určitá osobnost. Ve škole vás to rozhodně nenaučí. Přikláním se v tomto k Ludwigu von Misesovi, učíte se jednáním.

Zajímavá mi přijde různorodost lidí, do kterých investujeme. Opravdu mezi nimi není žádná podobnost, jedná se o velmi rozdílné osobnosti. Možná to trochu souvisí s odvětvím – ve financích spíš potkáte analytickou mysl, v pohostinství extroverta.

Co mám dělat, když se chci na africkém boomu podílet? Jak nejlépe investovat do Afriky a jejího růstového potenciálu?

Nejlepší způsob je samozřejmě dát peníze mně. (smích) Můžete zkusit konvenční investiční fondy a získat tak určitou expozici. Mnoho portfolio manažerů těchto fondů ale sedí celý rok v newyorské kanceláři a do Afriky si jen občas zaletí. Jestli chcete investovat s někým, kdo je přímo na místě a věnuje se tomu 24/7, jsme volba číslo jedna.

Prozraďte prosím na závěr něco o sobě. Jakou zemi považujete v současnosti za domov?

Domov v pravém smyslu nemám už zhruba tři roky. Za posledních dvanáct měsíců jsem žil tři měsíce v Keni, jeden měsíc v Nigérii, šest měsíců v Jihoafrické republice, teď pro změnu dva měsíce v Berlíně. Pak jedu zase na tři měsíce do Keni. V posledních čtyřech letech jsem nestrávil v jedné zemi déle než šest měsíců v kuse.


Kresten Buch mě na závěr rozhovoru požádal o zveřejnění adresy jeho profilu na síti LinkedIn, a to s účelem rozšíření své sítě kontaktů. Jste-li tedy (cituji Krestena) „anarchokapitalistický andělský investor se zájmem investovat do byznysu konkurujícího vládním monopolům“, ozvěte se. Kresten rovněž v budoucnu plánuje pořádat semináře rakouské ekonomie pro začínající podnikatele v Keni, Cape Town a Lagosu, k čemuž shání kontakty na PhD studenty s obdobnými zájmy.

Kresten Buch na LinkedIn

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed