Mises.cz

Mises.cz

Kyperská krádež

O víkendu se udála i v našich socialistických končinách nevídaná věc - EU nutí kyperskou vládu mimořádně jednorázově zdanit všechny vklady na místních účtech.

O víkendu se udála i v našich socialistických končinách nevídaná věc - EU nutí kyperskou vládu mimořádně jednorázově zdanit všechny vklady na místních účtech[1], aby sama poskytla svoje (rozuměj: daňových poplatníků v EU) peníze na záchranu této země.

Ekonomický dopad tohoto „mimořádného zdanění“ je zřejmý – lidé a firmy budou mít méně peněz, naopak stát jich bude mít více. Místo toho, aby lidé utráceli vlastní peníze podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, jim je sebere stát, který je následně náležitě utratí sám. To v praxi znamená, že se budou vyhazovat z okna za nesmyslné projekty a neustálé prodlužování agónie sociálního státu před krachem, který stejně dříve nebo později nezbytně přijde. A čím déle se budou problémy nabalovat, tím větší krach nakonec bude.

Tady ale celý příběh nekončí – jistě jste si všimli naší iniciativy KamEmigovat.cz, ve které hledáme země, které by za případnou emigraci mohly stát. Kypr do minulého pátku jistě patřil mezi zajímavé kandidáty – nejedná se přímo o daňový ráj, ale stran daňové politiky je to rozhodně to lepší, co Evropa nabízí. A pořád je výrazně blíž domovu než takový Hong Kong nebo Nový Zéland, což jistě mnoho lidí ocení. Po víkendu se ale do Kypru asi moc lidí nepohrne, spíše naopak - může se těšit na odliv nejen lidského kapitálu.

Nemysleme si však, že se nás tato akce vůbec netýká. Pocítíme ji i u nás, vždyť existuje celá řada firem, která má svůj daňový domicil právě na Kypru. Dá se předpokládat, že tyto firmy přišly o peníze, které nebudou moci použít na investice nebo třeba výplatu dividend. Ale co hůře, stejně tak se dá předpokládat, že daňově příznivé klima na Kypru záhy opustí, protože nebudou znát dne ani hodiny, kdy EU, potažmo vláda, znovu udeří s nějakým ďábelským plánem. Přesun jinam je pak patrně přinutí zdražit, aby mohly platit místní, vyšší daně. Bit bude spotřebitel, biti budou majitelé firem i zaměstnanci.

Libertariáni včetně mě často začínají svojí argumentaci tím, že daně jsou krádež. To lidé obvykle okamžitě odmítají jako extrémní postoj a argumentují proti tomuto tvrzení nejčastěji dvěma způsoby: i) společenskou smlouvou a ii) že bez daní to nejde. Nebudu zde vyvracet oba protiargumenty, jelikož již byly na mises.cz mnohokrát popsány. Jenže šedá teorie leckoho nepřesvědčí, a tak nám na pomoc přispěchala s praktickou ukázkou EU ruku v ruce s kyperskou vládou.

Tento příklad je skutečně vodou na mlýn všech zastánců svobody, protože krásně ilustruje, nakolik jsou argumenty etatistů prázdné. Nikdo alespoň trochu při smyslech nemůže tvrdit, že údajná společenská smlouva opravňuje stát, aby kdykoliv si zamane, sebral lidem určitý podíl jejich majetku. Jen tak, jako by nic. Deset procent v prachu. Takový postup by v zásadě znamenal absolutní kontrolu státu nad bohatstvím jeho obyvatel.

O nezbytnosti takové daně bychom mohli také úspěšně pochybovat. Kdysi bývaly daně sotva desetinové oproti dnešku a socialisté volali po jejich zvýšení – jen pár procent a konečně nastane ten pravý socialistický blahobyt. Dnes máme daně násobně vyšší a pořád to není dost, pořád je třeba zvyšovat o pár procentních bodů a blahobyt v nedohlednu. O tom, co je a co není pro každého nezbytné, by si měl rozhodovat každý jedinec sám, a ne vláda násilím za něj.

Jsem rád, že alespoň takovýto extrémní případ vyvolává v lidech nevoli a nebojí se skutečnost pojmenovat pravými jmény. Znárodnění, krádež, šílenost, nesmysl a tak dále. Docela se divím, že kyperský parlament ještě stojí.

Daně skutečně nejsou nic jiného než krádež a kyperský příklad tomu jde jasným důkazem.


[1] V pondělí EU slevila a rozhodla, že kyperská vláda nemusí danit účty do zůstatku 100 000 EUR.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed