Mises.cz

Mises.cz

Letní semináře pro studenty liberalismu

Možností, kam se mohou jet v létě na týden vyřádit začínající teoretici liberalismu, je několik. Zde je stručný přehled.

[Článek vyšel na blogu autora.]

Možností, kam se mohou jet v létě na týden vyřádit začínající teoretici liberalismu, je několik. Tady přináším stručný přehled.

Amerika

Americké semináře se od evropských odlišují dvěma věcmi: Dostat se tam je mnohem dražší, zato se tam ale setkáte se světovými špičkami liberalismu a se zapálenými účastníky z celého světa.

Foundation for Economic Education (FEE) pořádá v létě několik seminářů. Nejvyšší kvalitu má Advanced Austrian, o kterym mi říkala zaměstnankyně FEE, že už ho ale nebude dělat FEE, nýbrž Pete Boettke sám. Nedaří se mi rychle nic dohledat, takže netušim, jak to je.

Každopádně nabídka seminářů FEE je široká pro středo i vysokoškoláky a já jsem z toho semináře byl (a pořád vlastně jsem!) hodně nadšenej a inspirovanej. Často si vzpomenu na něco, o čem jsme tam diskutovali, nebo na někoho z lektorů nebo účastníků.

Rozhodně odporúčam! (moje zápisky)

Ludwig von Mises Institute (LvMI) každoročně pořádá svoji Mises University. Výhodou je, že za drobný peníz můžete seminář sledovat i z domova. Zřejmě platí zhruba totéž, co jsem napsal nahoře u FEE, ale bohužel jsou tábory LvMI a FEE poněkud znesvářené (z několika důvodů) a já jsem na straně FEE a LvMI mi tak trochu leze krkem.

Zkoušel jsem absolvovat tu jejich univerzitu on-line, ale když už ve třetí přednášce v kuse pořád dokola omílali pořád dokola slova praxeologie a Mises (a korunu tomu nasadil jeden řečník, který popíral vliv nabídky na cenu), tak jsem to znechuceně vypnul a od té doby jsem nenašel sílu ty přednášky dokoukat. Což je škoda, protože tam přednáší taktéž vynikající odborníci, např. Robert Higgs.

Pokud se chcete podívat do Auburnu v Alabamě a chcete si nechat trochu pocuchat nervy zbožšťováním Misese, je to seminář pro vás. :) Výhodou je, že můžete zvládnout klidně Mises University a poté přeletět na nějaký seminář FEE.

Ve Spojených státech je dále spousta a spousta think-tanků, které organizují semináře. Populární jsou třeba semináře od Institute for Human Studies (IHS), Cato má vlastní seminář, existují letní stáže v Catu, v Reasonu, v Atlasu, Charles Koch vám zaplatí stáž všude možně…

Chce to jenom chtít.

Na cestu na seminář vám stačí vyřídit si za pár dolarů na webu ambasády ESTA. Pokud chcete na stáž, budete potřebovat vízum J1 nebo malý podvůdek.

Evropa

Výhodou evropských seminářů je, že jsou blízko, a tak je mnohem levnější se tam dopravit. A člověk je taky o poznání míň nervóznější, co bude dělat, když si zlomí nohu třeba.

Já jsem absolvoval tyto:

Bulharsko

Dlouhý, poměrně oddechový seminář, kde hlavní výhodou je to, že člověk může prokecat dlouhé hodiny se zajímavými řečníky. Výhodou je nepochybně taky to, že v Bulharsku je hezčí počasí než u nás a mnohem nižší ceny, takže si člověk připadá fakt dobře. (moje zápisky)

Slovinsko

Nabušený a poměrně drahý seminář. Přednáší zde odborníci na slovo vzatí, často z Cato Institutu. Rozhodně velmi kvalitní seminář. Koná se navíc v nádherném prostředí u slovinského jezera Bled. Počítejte ale s tím, že je to trochu dražší seminář. Slovinsko je poměrně daleko, letenky jsou celkem drahé a samotné Slovinsko není zrovna nejlevnější kraj. Platit se musí i za samotný seminář (ne však moc). (moje zápisky)

Německo

Stylem podobný seminář jako v Bulharsku, ale o něco vyšší úroveň. Namísto turistického letoviska s nízkými cenami ale seminář strávíte v německém zapadákově s německými cenami. (moje zápisky)

Rozhodně doporučuju kterýkoliv z těchto seminářů. Neprohloupíte ani u jednoho. Taktéž v Evropě existují i další semináře, např. od IEA. Kdyžtak jeďte a poreferujte.

Česko + Slovensko

Cože? Vy jste ještě nebyli na LAMI? Tak alou! Pořádá to český & slovenský Institut Ludwiga von Misese a je to každoročně nejlepší letní akce! Viz foto.

Je pravej čas, abyste se rozmysleli a začali shánět. Léto je za dveřma!

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed