Mises.cz

Mises.cz

Ludwig von Mises slaví 130. narozeniny

Ludwig Heinrich Edler von Mises se narodil 29. září 1881 - tedy přesně před sto třiceti lety. Mises byl celoživotním zastáncem klasického liberalismu, a to i navzdory tehdejšímu nepřátelskému prostředí k těmto myšlenkám.

Ludwig Heinrich Edler von Mises se narodil 29. září 1881 - tedy přesně před sto třiceti lety. Za svůj dlouhý život (zemřel roku 1973) zažil a učinil mnohé - byl nucen opustit svou rodnou zemi, ve které se ujala vlády tehdy velice progresivní a světovými politiky obdivovaná sociální demokracie nacionálního typu; vyvrátil teoretický argument pro socialismus pomocí poukazu na nemožnost ekonomické kalkulace při absenci soukromého vlastnictví a z něj vycházejících tržních signálů; v rámci svého opusu nazvaném Lidské jednání sestavil základy ucelené vědní disciplíny zvané praxeologie.

Mises byl celoživotním zastáncem klasického liberalismu, a to i navzdory tehdejšímu nepřátelskému prostředí k těmto myšlenkám. Patrně proto nezastával za svého života žádné významnější univerzitní postavení. I tak však ovlivnil řadu lidí, kteří jeho odkaz v podobě rakouské teorie ekonomie a politické filosofie svobody šířili úspěšně dál. Mezi nejznámnější z nich bezesporu patří Friedrich August von Hayek, nositel Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1974, a Murray Newton Rothbard, autor mnoha děl prohlubujících praxeologickou metodu a rozšiřujících liberální politickou filosofii až k (dle Rothbarda) logickému závěru - anarchokapitalismu.

V dnešní době žije jeho odkaz dál, a to nemalou měrou díky americkému Ludwig von Mises Institute. Model šíření myšlenek Ludwiga von Misese a jeho následovníků prosazovaný tímto institutem se stal tak oblíbený, že po celém světě vznikají další a další Mises Instituty - k dnešnímu dni jich je osmnáct. Ludwig von Mises by byl tímto zájmem zajisté potěšen.

Potěšeni rostoucím zájmem čtenářů jsme i my, v Ludwig von Mises Institut, o.s. Tímto bychom vám, čtenářům, chtěli poděkovat za vaši přízeň, a to formou slevy v našem elektronickém obchodě.

Na veškeré objednávky učiněné od 29.9.2011 do 5.10.2011 tak automaticky dostáváte 20% slevu.

Připomeňte si významné výročí například kvalitním tričkem s tímto velikánem.

 

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed