Mises.cz

Mises.cz

Moudrý stát zasahuje

Ve státním žádný výběr nemáme, platí jedny pravidla všude a o jejich znění rozhodují „experti“ typu Huml či John.

V článku, který vyšel na idnes.cz 25. ledna, se píše:

Pilot George La Perle dorazil loni 1. listopadu na Heathrow ve značně povznesené náladě a hned se hrnul do kabiny Boeingu 767. Před letem, který měl absolvovat jako druhý pilot, se totiž nemírně posiloval alkoholickými nápoji.

Ostraha letiště však čichem odhalila pravou příčinu rozjařené nálady pilota pocházejícího z Bostonu. Ten posléze nadýchal 0,89 promile alkoholu. To více než čtyřikrát překračuje povolenou normu pro piloty.

"Pokud byste v jakékoliv fázi letu musel převzít řízení stroje, což je vzhledem k tomu, že je to vaše zaměstnání, vcelku pravděpodobné, mohly být následky pro pasažéry potenciálně katastrofické," vyčetl pilotovi soudce Phillip Matthews.
La Perle bude dalších šest měsíců střízlivět za mřížemi.
Na tomto článku mě zaujaly hned dvě informace.
i) Zatímco pilot Boeingu 767, který dokáže pojmou mezi 200 až 300 cestujícími, má povoleno cca 0,2 promile alkoholu, řidiči automobilů si v ČR nemohou beztrestně dopřát ani to.
ii) Do vězení půjde člověk, který naprosto nic neudělal.
Přečtěte si zdůvodnění rozsudku ještě jednou: "Pokud byste v jakékoliv fázi letu musel převzít řízení stroje, což je vzhledem k tomu, že je to vaše zaměstnání, vcelku pravděpodobné, mohly být následky pro pasažéry potenciálně katastrofické." To je prosím rozsudek, který pošle člověka na půl roku do vězení. Dnes už nemusíte nic provést, aby vás stát poslal za mříže, dnes už stačí jen to, že kdybyste bývali něco provedli, tak možná mohly být následky katastrofální. A šup s vámi za mříže za souhlasného mručení plebsu. „Aby ne, mámo, dyť málem zabil 250 lidí!

Totéž platí pro alkohol na silnicích. Nemusíte vůbec nic udělat, prostě si dáte tři piva a jedete z hospody domů, a pokud vás chytne policie, tak máte slušný problém. To samé nedovolená rychlost, povinné zimní pneumatiky, telefonování za jízdy, přecházení na červenou, výroba žárovek… jistě přijdete i na další prohřešky proti vůli vrchnosti, které nemají žádnou „oběť“, a přece se trestají. 

Ve svobodném světě by samozřejmě pravidla určoval majitel pozemku (resp. letadla). Pokud někdo tyto pravidla poruší, pak se bude postupovat dle toho, co říká smlouva, kterou uzavřel při vjezdu na silnici její majitel s řidičem vozidla. (Tak jako vstupem do MHD souhlasíte s přepravními podmínkami, vjezdem na silnici daného vlastníka byste souhlasili s podmínkami tohoto vlastníka. Nikdo samozřejmě nikoho nenutí po takové silnici jezdit.)

Ve svobodném světe by mohly existovat silnice pro těhotné matky, kde by alkohol nebyl tolerován vůbec a silnice pro zlé menedžery, kde by se jezdilo s tvrdým místo krve, stejně tak jako silnice pro normální lidi, kde by se tolerovala třeba dvě piva. Soukromý vlastník by samozřejmě dokázal zajistit dodržování těchto pravidel mnohem lépe, než se to daří státnímu.

Ve státním takový výběr nemáme, platí jedny pravidla všude a o jejich znění rozhodují „experti“ typu Huml či John. (Těžko se pak divit, že přicházejí s nápady, jako je agent provokatér nebo reflexní vesty pro chodce…) S těmito pravidly nemusíte souhlasit, nikde jste se na nich nedohodli, a přece se jimi musíte řídit. Jistě by někdo mohl namítnout, že po státních silnicích nemusíme jezdit. Proč je ale potom musíme platit?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed