Mises.cz

Mises.cz

Nakloněni svobodě: Nebeská mana?

Myšlenka, že potřeba jednoho člověka je povinností druhého člověka, se u většiny lidí zakořenila tak hluboko, že revoluce, nepokoje a demonstrace jsou ve světě téměř na denním pořádku.

Pokud si myslíte, že zdravotnictví je v současnosti drahé, počkejte až bude zadarmo.

-P. J. O`Rourke

Kdyby přání byla prasata, šunka by byla zadarmo.

-Lidové přísloví

Myšlenka, že potřeba jednoho člověka je povinností druhého člověka, se u většiny lidí zakořenila tak hluboko, že revoluce, nepokoje a demonstrace jsou ve světě téměř na denním pořádku. Lidé neustále viní své politické vůdce z neschopnosti zabezpečit vyšší životní úroveň. Mnoho lidí věří tomu, že Stát disponuje zázračnou mocí nastolit obecnou prosperitu pomocí prosté tvorby a rozdělení bohatství. Lidé chápou Stát jako zdroj „oběda zdarma“ - nebeské many. Není tak překvapením, že téměř každý politický vůdce myšlenku „oběda zdarma“ silně podporuje. Političtí kandidáti pokouší voliče širokou nabídkou volňásků, které po volbách doplní již existující politickou nadílku.

Jak P. J. O`Rourke vtipkuje v úvodu kapitoly, nejdražším obědem je ten zdarma. V reálném světě musí vždy někdo pracovat, aby zaplatil za všechny možné benefity, které ostatní dostávají - a tím „někým“ není Stát. Státy mohou poskytovat pouze to, co dříve někomu sebraly přímo zdaněním pracujících, kteří vytvářejí hmatatelné statky, či nepřímým zdanením všech - včetně důchodců - pomocí dodatečné tvorby fiat peněz.[1] Státy mohou také používat vypůjčené peníze, čímž posilují svou budoucí závislost na přímém či nepřímém zdanění, ke kterému bude muset dojít, mají-li být dluhy splaceny. Hloubka a rozsah státních machinací jsou jen těžko představitelné. Je téměř nemožné spočítat celkovou peněžní hodnotu všech „obědů zdarma“. Největší zrůdností však nejsou ztráty způsobené vybranými daněmi, ale postupná degenerace příjemců státních obědů zdarma - místo toho, aby jim štědré dary pomohly postavit se na vlastní nohy, jsou vábeni do pasti závislosti.  

 

[1] Slovo „fiat" vyjadřuje platnost nařízením - v tomto případě ve vztahu k penězům. Vlády vytvářejí fiat peníze tiskem bankovek a pomocí tvorby bankovních úvěrů.

 


Nakloněni svobodě je webový seriál, který na Mises.cz vychází každý pátek. Jedná se o postupný překlad stejnojmenné knihy amerického autora Louise E. Carabiniho. Knihu lze chápat jako stručný úvod do politické filosofie liberalismu. Autor v ní krok za krokem vykládá základní mechanismy fungování lidské společnosti a osvětluje, proč je respekt k těmto mechanismům důležitý pro dlouhodobou prosperitu, zatímco jejich narušení vždy vede ke katastrofě.

Předešlé kapitoly knihy Nakloněni svobodě v češtině jsou k nalezení zde.

Plná verze knihy v anglickém jazyce je k nalezení zde.

Louis E. Carabini je zakladatel americké firmy Monex obchodující s investičními kovy. V současnosti žije v jižní Kalifornii.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed