Mises.cz

Mises.cz

Nenechme si sebrat poslední měnovou svobodu

1. 10. 2018 na Slovensku vstoupila v platnost novela o dani z příjmu . Ta upřesňuje danění z prodeje nejen bitcoinu, ale i všech ostatních kryptoměn. Prodej je nově charakterizován jako: Výměna kryptoměny za majetek, výměna kryptoměny za jinou kryptoměnu a výměna kryptoměny za poskytnutí služby.

Na poli nových technologií, ale i obecně, lze pozorovat velice nebezpečný trend. Státy se pokouší urvat si co nejvíc monopolů, zúžit osobní svobody pod záminkou boje proti terorismu a ty ekonomické pod záminkou praní špinavých peněz. Je těžké proti těmto krokům bojovat. Není možné zamezit centrální bance v krocích, které jdou proti základním ekonomickým zákonům. Můžete se však od těchto struktur oprostit. Nemusíte používat peníze, podléhající každoroční inflaci. Peníze, které se rozdělují nerovnoměrně. Peníze, které vkladem na účet přestávají být vaše.

Je několik možností, jak se před chybnou měnovou politikou ze strany státu bránit. Od investice do zlata, až po investici do kryptoměn. Bitcoin je decentralizovaná a díky tomu skutečně první privátní měna. Bitcoin je oslavou svobody. Měna, jež nepodléhá žádné státní ani nestátní organizaci. První, opravdu globální měna, jejíž využívání vám žádný stát, politik ani úředník nemůže zakázat. Přesto se o to snaží.

Slovenská novela o dani z příjmu reálně znamená, že by si každý měl vést záznamy o tom, kdy a za kolik státních peněz nakoupil svoje kryptoměny. Nakoupíte-li jeden den kryptoměnu v hodnotě 10Kč, ale druhý den při koupi kávy má kryptoměna hodnotu 30Kč, musíte kurzový rozdíl 20Kč zdanit.

Stát se ale snaží podkopávat nohy vícero způsoby:

Zdanitelným příjmem plynoucím z virtuálních měn je příjem z jejich prodeje, snížený o prokazatelně vynaložené náklady na jejich získání, pokud jsou ovšem vyšší, než dosáhnuté příjmy, na rozdíl se nehledí“ – Slovenská novela č. 213/2018 zákona o dani z příjmů.

Nemožnost odepsat si náklady je snahou o vybudování obrovské bariéry k možnosti nebo spíš nemožnosti používat kryptoměny při denních úkonech. Přičemž pokus o danění téměř každé transakce je brzdou inovací v tomto odvětví. To ale používání kryptoměn rozhodně nezastaví. Žijeme v době, kdy technologie mají větší moc než politici. Využijme toho. Máme unikátní možnost získat svobodu bez použití násilí. Teď je jen na nás, jak této možnosti využijeme.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed