Mises.cz

Mises.cz

Nepředvídatelnost trhu

Není to trochu v rozporu? Říkáme, že trh nelze předvídat, ale zároveň tvrdíme, že trh dovede zajistit školství a zdravotnictví a bezpečnost? Pokud to někdy někomu vrtalo hlavou, tak pro toho je právě tento článek.

Anarchokapitalisté a libertariáni tvrdí, že trh nelze předvídat, což může být pro mnoho lidí matoucí. Zároveň také tvrdí, že trh vyřeší spoustu problémů (ne všechny!), včetně bezpečnosti (stejně jako je policie, tak na trhu může být bezpečnostní agentura), životního prostředí (životní prostředí je vzácný ekonomický statek, za který jsou lidé ochotni platit), zdravotnictví, školství a tak dále.

Není to trochu v rozporu? Říkáme, že trh nelze předvídat, ale zároveň tvrdíme, že trh dovede zajistit školství a zdravotnictví a bezpečnost? Pokud to někdy někomu vrtalo hlavou, tak pro toho je právě tento článek.

Pro lepší pochopení je dobré se zeptat: Co je to vlastně trh? Trh není nic jiného než to, že lidé něco chtějí a někdo jim to za peníze či jiné směnné prostředky (třeba i barter) poskytuje. To je celé.

Trh se tedy formuje podle toho, co lidí chtějí. A tím pádem lze předvídat určité věci, které lidé poptávali vždycky a nejspíše i vždycky budou. Lidé vždy potřebovali bezpečnost, vzdělání, zdravotnictví, měli vždy potřebu komunikovat a tak dále.

Čili platí, že lze předvídat CO, ale nelze předvídat JAK. Před sto lety bych klidně mohl předvídat, že za sto let budou lidé nějak komunikovat. A mohl bych mít i celou řadu různých nápadů toho JAK. Ale ani má největší fantazie by nebyla tak dobrá, jak realita.

Těžko bych před sto lety odhadl, že budeme mít mobilní telefony (i s videohovory) a internet a komunikační aplikace jako je WhatsUp, Telegram nebo Signal. A sociální sítě. A blogy, a Wikipedii. A přitom to, co máme dnes, stvořila konkurence. Předhánění různých lidí v tom, aby přinesli na trh lepší, rychlejší, svobodnější a bezpečnější způsoby komunikace, nás dostalo tam, kde jsme dnes.

Sto let je celkem dlouhá doba. Trh však nelze předvídat ani na kratší dobu. Když jsem byl malý, dost mi vadilo, že televize vysílá různé věci v různých časech. Když jsem chtěl vidět nějaký film, který dávali v pátek v deset hodin, nezbývalo mi, než si na něj počkat. Už tehdy mě napadlo, že by televize mohla fungovat tak, že by se na obrazovce zobrazil seznam toho, co je ten den k dispozici, a já bych si vybral ze seznamu to, co chci sledovat.

Má předpověď se nevyplnila. Televize do dnes vysílají podle sebe. Avšak vem je čert. Youtube, Netflix, různé další streamovací služby včetně třeba českého Stream.cz fungují zhruba podle toho, jak jsem si to tehdy představoval. Nebál bych se říct, že realita je ještě daleko lepší, než byla má tehdejší představa.

Člověk však nedovede předvídat trh jako celek, člověk mnohdy nedovede předvídat ani sám sebe. Jaký budu za rok? Po čem budu toužit? Co budu potřebovat? Co když se najednou pro něco nadchnu a začnu v souvislosti s tím něco poptávat?

Trh je vlastně jen určitý algoritmus, který zastánci volného trhu hájí. Ať už tento algoritmus přinese jakékoliv výstupy, vždy je to jen odrazem toho, co lidé chtějí. A to, co chtějí, se stále mění. Trh je dynamický, protože touhy a potřeby lidí jsou také dynamické.

Kdyby šel trh předvídat, mohli bychom ho rovnou centrálně naplánovat.

Tolik k nepředvídatelnosti trhu. My anarchokapitalisté můžeme mít mnoho nápadů, jak by trh řešil různé věci. Přesto realita bude jiná - pravděpodobně daleko lepší - než naše odhady. Hromada různých podnikatelů, motivovaných ziskem, dovede vymyslet daleko lepší věci a předhánět se mezi sebou, než bych to dovedl já tady od stolu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed