Mises.cz

Mises.cz

Neslušný návrh

Volili jste Nikoho? Styďte se!

Naše země je po čase opět rozdělena na tři tábory. Dva bojují proti sobě a třetí se jejich perverzně urputné šarvátce směje, zároveň ale pláče nad bezmocí situace.


„Punkeři“, co mají víc punku na hlavě než v hlavě (čti srdci) -  volí pravičáka Karla. Karel je šlechtic. Neumí mluvit, paktuje se s Kalouskem a pořád spí. Dokonce usíná víc při jednáních než v ložnici, kterou zdobí modré saténové závěsy a strop pln pěticípých fosforeskujících hvězdiček, nápadně tvořících kruh. No, žádná hvězda nezáří donekonečna a ta umělá už vůbec ne. Krom té Bruselské samozřejmě. Poručíme větru dešti…však to znáte. Karel s sebou hlavně táhne odkaz náčelníka pravdolásky Vaška Havla (to je cool) a je absolutně imunní vůči korupci. Už si to ostatně může dovolit. Ideální prezident.

Druhý tábor volí levičáka Miloše. Miloš je super. Umí si dělat legraci ze svých mnoha brad, průběžně popíjí a gravitace vítězí stále nad stejnou stranou jeho hlavy. Bonmoty, citáty a vtipy z něho tryskají, jako by měl jeho volební tým zázemí na středu Křižíkovy fontány. Co na tom, že občas přestřelí nebo si vědomě či nevědomě vymýšlí, má rád lidi - ty obyčejný lidi. Miloš je keynesiánec, ekonom odborník. Vyvracet keynesiánce je jednodušší než získat evropskou dotaci na výzkum aerodynamiky košťat ve famfrfálu. Díky tomuto směru je Miloš stejně světový jako světa znalý a světu známý Karl bonvivánsky poblafující ze své fajfky od přítele Barrosa.

A kdo jsou ti „třetí“? Voliči Nikoho. Lůza, co ignoruje svou občanskou povinnost. Ti umírněnější je označí za lenochy nebo ještě mírněji za politické analfabety či anarchisty z leknutí. Nevoliči jsou ignoranti, co stále nepochopili, že volbou nevolit rozmělňují svůj hlas na půl. Místo, aby volili menší zlo a měli morální kredit si po volbách stěžovat, jak hrozně to (opět) dopadlo, fanfarónsky se vysmívají demokracii a jejím výdobytkům.Někteří jsou na to dokonce pyšní a ti ostatní jsou radši ticho, aby nedošli společenskému zatracení. Slabší povahy nevoličů nosí na klopě placku ‘Karel for president‘ (to je nejvíc cool) a pro jistotu se tváří punkově, aby zakryli své občanské diletantství a měli klid. Hanba.Navíc, a to musím zdůraznit(!), voliči Nikoho jsou přece ti největší idioti. Minimálně tato skupina voličů Nikoho vykazuje absolutně nejvyšší míru koncentrace blbců a blbek. Jak si to mohu dovolit paušalizovat? Jednoduše. Tito ne/voliči jsou, co do počtu, největší ze všech. Protože - kdo nevolí Karla, je komunista a slabomyslné individuum, které věří v nenávist a lež, a kdo pro změnu nevolí Miloše, je zkorumpovanej kapitalista pravděpodobně placený pravicovou (sic!) vládou Petra Nečase a nenapravitelným asociálem. Tak přesto nebo právě proto sklízí nejvíce nadávek voliči Nikoho. A těch je nejvíc. Dekadence společnosti budiž dokonána.

Ale trochu vážně… Je samozřejmě úplně jedno, zda Karel neumí mluvit, usíná nebo se provinil jakoukoli jinou marginální hloupostí. Stejně tak je jedno jestli má Miloš po ránu o jednu bradu méně než večer a jedno promile více. No a co, je hloupé zabývat se něčím takovým. Důležitější jsou jejich názory a to, co mají oba za sebou.

Karel má s pravicí společné jen to, že jí občas někomu potřese. Hlasoval pro všemožné zhůvěřilosti (Lisabonská smlouva, ACTA, ESM atd.) a snaží se nás za každou cenu integrovat do moderního socialistického svazu - Evropské unie. S poklonkováním tomuto byrokratickému molochu mu snahu o nejlepší české zájmy věřím asi jako Tomášovi Sedláčkovi víru ve svobodné a neregulované trhy.Miloš na tom není vůbec lépe. Přiznám se, že mě občas baví (to není cool) a i přesto, že máme absolutně rozdílné hospodářsko-politické názory, jeho volba by pro mě byla oním menším zlem. Čistě díky víře v jeho laxnější nadšení z každého nesmyslu z Brusele. A pravda, bohužel i on je nadšeným eurofederalistou. Jinak, jeho hlasovací minulost je také 'skvostná'. Mám na výběr a mou volbou je Nikdo.

Volit menší zlo není cestou, která ospravedlňuje naše hospodské názory. Volba (čti darování hlasu) menšího zla je popřením sebe sama. Volíte-li na truc druhému kandidátovi, je to v pořádku. Asi máte jiné cíle než já. Jde-li Vám čistě o idee a názory, které se zároveň s žádným kandidátem neztotožňují, a je Vám jedno, zda-li bude prezidentem ten horší nebo ten o setinu lepší, nevolte. Nevolba je volbou. Můžeme se jen hypoteticky domnívat, v čem bude jeden lepší od druhého a naopak. Oba mají tak podobné směřování, že spoléhat na menší zlo v tomto případě bere za své. Není to volba pravice proti levici, ani euroskepticismu proti eurofederalismu, dokonce ani morálky proti hulvátství. Je to volba o sympatii a marketingové ekvilibristice.

Nebojte, ryba bude i tak smrdět od hlavy. Jakékoliv hlavy. Nevolit není kontraproduktivní, nevolit je v případě nesouhlasu s žádným kandidátem zcela relevantní a morální..

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed