Mises.cz

Mises.cz

Petice proti soukromému majetku

Zlá korporace se opět rozhodla ztížit životy nebohého lidu. Tentokrát si jako nástroj své tortury vybrala Galerii Stromovka.

Zlá korporace se opět rozhodla ztížit životy nebohého lidu. Tentokrát si jako nástroj své tortury vybrala Galerii Stromovka. O co jde? Jednoduše řečeno developer si dovolil chtít na svém pronajatém pozemku postavit budovu podle svého uvážení. Ta drzost! Kdyby to tak dělali všichni, tak kde bychom za chvíli byli?

Uvědomělí občané se samozřejmě začali bouřit a plánují zaslat orgánům ostrou prosbu, pojmenovanou odpovídajícím způsobem – Letná sobě, která má výstavbě zabránit. A já si po přečtení opět vzpomněl na brilantní blog, ve kterém autor píše, že zástupcem lidu českého není Švejk ale Věra Pohlová. A má pravdu. Nelíbí se mi obchoďák? Zakázat, zbourat, postavit místo něj … (každý doplní sám dle své úchylky)!

Podívejme se teď na text této petice:

Plánovaná budova je pro prostředí Letné nevhodná jak kvůli svému naddimenzovanému objemu a problematickému architektonickému řešení, které je nedůstojné tohoto výjimečného místa, tak pro bezprostřední dopady, které by její výstavba na Letnou měla.

Autoři se zatím jen rozehřívali poukazováním na neurčité nedostatky stavby, ale nebojte, za chvíli to přijde.

Realizace mohutného nákupního centra v srdci rezidenční letenské čtvrti by přinesla výrazný nárůst hustoty dopravy v místech, která jsou již dnes na hranici dopravního kolapsu.

A auta jsou přece zlá, áááno?

Stavba hypermarketu by rovněž v důsledku nevyhnutelně zlikvidovala dosavadní síť drobných obchodů, které výrazně přispívají ke kvalitě života na Letné.

Jinými slovy: POKUD by plánované Tesco bylo pro zákazníky lákavější než dosavadní mini obchůdky, pak to ty drobné obchody odnesou. Předně nikde není psáno, že Tesco musí přebrat zákazníky všech mini obchůdků, resp. psáno to je v oné petici, ale to jsou jen katastrofické vize autorů. Ostatně o pár set metrů dál stojí Billa a svět se nezbořil. Pokud by si ale lidé oblíbili Tesco, pak je to proto, že pro ně představuje lepší možnost než zmiňované drobné obchůdky. Těžko někdo bude chodit nakupovat do Tesca, když mu to nevyhovuje a má možnost jít jinam. Text petice by tedy měl znít: „Stavba hypermarketu by rovněž v důsledku možná zlikvidovala dosavadní síť drobných obchodů, a tak přispěla ke kvalitě života na Letné ještě výrazněji, než přispívají tyto.“

Z těchto důvodů vyslovujeme se stavbou projektu „Galerie Stromovka“ zásadní nesouhlas a vyzýváme Městskou část Praha 7, aby iniciovala zrušení problematického pronájmu příslušného pozemku a neprodleně zahájila veřejnou diskusi o přiměřeném využití pozemku, z níž by vyšly regulativy a náplň pro vypsání veřejné architektonické soutěže.

A veřejná diskuse určuje přiměřené využití pozemku? V první třídě jsme občas pořádali veřejné diskuse na téma Komu dnes sníme svačinu? a když námi zvolení zástupci (rozuměj propadnuvší a o hlavu větší hrubián Venca) ukojili hlad a hodili nám kus žvance, chrochtali jsme blahem. Výsledkem této diskuse ale bylo násilí a právě násilí je výsledkem i jakékoliv jiné diskuse, kde se rozhoduje o třetí osobě - v tomto případě o developerovi.

Jsme přesvědčeni, že tento unikátní prostor by měl sloužit potřebám obyvatel Letné a nikoli prvoplánovému komerčnímu využití!

No na tom není a priori nic špatného, ať si tedy pozemek obyvatelé Letné koupí nebo pronajmou a můžou si tam pěstovat mrkev nebo venčit děti.

Nicméně nebude to právě ziskovost/ztrátovost daného podniku, která bude určovat, zda objekt slouží potřebám obyvatel Letné nebo ne? Čtenáře tohoto webu asi příliš nepřekvapí, že ona profitabilita skutečně bude tím určujícím faktorem.

A nakonec petice samozřejmě "komerce je špatná, fuj"!

Velebnosti, jdu blejt

Že by tuto petici podepsali obvyklí pravdoláskaři, by mě příliš netrápilo, patří to k jejich folklóru a snaze zviditelnit se jinak než zprávou o další hospitalizaci víme koho. Že jsem však našel na seznamu několik svých spolužáků, řeklo by se lidí s ekonomickým i obecným vzděláním, mi přijde smutné. Dále jde o tradiční směs profesionálních matek, důchodců a ředitelů kulturních center. Všichni tito by si mohli jít rovnou podat přihlášku do KSČM, našli by tam zástupy sobě podobných.

Kde se bere ta neustálá touha rozhodovat o cizím majetku? Tohle asi nikdy nepochopím. V rozmanitosti, podnikavém duchu a respektování soukromého vlastnictví spočívá úspěšná budoucnost, ne v komunismu či jakékoliv jeho lite verzi. 

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed