Mises.cz

Mises.cz

PF 2014

„Svoboda není pouze něčím, v co bychom měli věřit; svoboda je způsob života. A takový život může mít hluboký a rozsáhlý vliv na společenské instituce i samotný běh historie.“ - Jeffrey Tucker

Vážení přátelé svobody,

vítejte v roce 2014.

Počátek roku bývá obdobím novoročních předsevzetí. Rád bych se podělil o to své a budu rád, pokud nebudu jediný, kdo se jej bude držet.

Mým předsevzetím do nadcházejícího roku, jakožto i všech následujících, je žít v souladu se svým přesvědčením a dosáhnout díky němu úspěchu.

Libertarianismus je totiž skvělým vodítkem k úspěšnému životu; a naopak, úspěšným životem přesvědčí libertarián o správnosti myšlenek svobody dost možná více lidí než nekonečnými diskuzemi o povaze státu.

Libertarianismus je koneckonců filosofií respektu ke svobodě všech lidí bez rozdílu, zatímco individualismus (který je s prvním nerozlučně spjat) vyzdvihuje hodnotu každého jedince, se kterým se kdy člověk potká. Tyto dva prvky jsou základem pro harmonický vztah s rodinou, kolegy a přáteli, bez kterých se úspěchu dosahuje velmi těžko. Filosofie svobody navíc klade odpovědnost za vlastní jednání na bedra konkrétního jedince; libertarián si uvědomuje, že úspěch se nedostaví, pokud o něj nebude sám aktivně usilovat.

Považuji tak za neřkuli svou povinnost dosáhnout v životě úspěchu bez kompromitace vlastních ideálů a ukázat svému okolí, že život v souladu s myšlenkami svobody a míru je životem čestným, bohatým a hodným následování.

Do nového roku tak vstupuji se slovy Jeffreyho Tuckera, který praví, že „svoboda není pouze něčím, v co bychom měli věřit; svoboda je způsob života. A takový život může mít hluboký a rozsáhlý vliv na společenské instituce i samotný běh historie.“

Přeji úspěšný a svobodný rok 2014.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed