Mises.cz

Mises.cz

Případ Algera Hisse (6. díl - Nixonova hra)

Mohli byste si myslet, že HUAC nyní nebude ztrácet ani vteřinu a pozve si Hisse, aby ten poskytl svou verzi příběhu ohledně stejných otázek, které byly kladeny Chambersovi. Ale uplynulo celých devět dní, než k tomu došlo.

Mohli byste si myslet, že HUAC nyní nebude ztrácet ani vteřinu a pozve si Hisse, aby ten poskytl svou verzi příběhu ohledně stejných otázek, které byly kladeny Chambersovi. Ale uplynulo celých devět dní, než k tomu došlo. Důvodem bylo, že Nixon chtěl mít více času, aby si ověřil zjistitelné detaily z Chambersovi výpovědi. 

Nixon se nyní nacházel na křižovatce své kariéry. Byl nováčkem mezi kongresmany. Jeho hlavním výborem byl výbor pro vzdělání a práci. Kdyby se držel tradičního kariérního postupu v Kongresu, tak za deset let je místopředsedou výboru. HUAC pro něj byla vedlejší kolej. Ale nyní je zde, s tímhle výbušným materiálem, který se může stát nejsledovanější kauzou v zemi a který je celý jeho. Pokud to vyjde, bude tím nejslavnějším kongresovým nováčkem v celých Amerických dějinách. Pokud tedy Chambers mluví pravdu. Pokud se nezhroutí pod tlakem, který na něj Hiss a jeho přátelé z establishmentu vyvinou. Pokud nevyplave nějaká špína, která by Chamberse zcela zdiskreditovala. Nixon chtěl mít zkrátka jistotu, že mu odpálená bomba nevybuchne do obličeje.

V následujících dnech Nixon navštívil třikrát Chamberse na jeho farmě spolu se svou kvakerskou rodinou (matkou a bratrem). Tyto návštěvy se snažil držet v tajnosti. Na konci těchto návštěv a poté, co si promluvil s matkou a bratrem se Nixon rozhodl vsadit kariéru na Chamberse.

Jeho důvěru posilovalo i to, co se dělo na veřejných slyšeních HUACu. Mnoho lidí, kteří byli jmenováni Chambersem a Bentleyovou bylo předvoláno, aby svědčili a většina se odvolala na pátý dodatek. Někteří popřeli, že by znali muže jménem Whittaker Chambers, ale odvolali se na pátý dodatek, když byla položena otázka, jestli znali Carla Schroedera.

Desátého srpna se Nixon doslechl zvěsti o tom, že správní rada Carnegieho nadace se chystá vydat prohlášení na podporu Algera Hisse a vyjádřit důvěru v jeho spolehlivost a loajalitu. Nixon si uvědomil, že kdyby se toto stalo, tak se celý establishment sjednotí za Hissem a jeho vyšetřování bude ukončeno. Odjel do New Yorku, kde se setkal s předsedou správní rady Johnem Fosterem Dullesem, který byl v té době zároveň hlavním poradcem pro zahraniční politiku prezidentského kandidáta Thomase Deweyho. Nixon si s Dullesem sednul a řekl mu: než se správní rada Carnegieho nadace postaví za Hisse, přečtěte si prosím tohle. Podal mu přepis tajného svědectví Whittakera Chamberse. Dulles si je přečetl a řekl: je to naprosto k neuvěření, ale Chambers očividně znal Hisse. Není pochyb o tom, že Hiss lhal výboru a vyšetřování musí pokračovat.

To ukazuje, jak obratně si Nixon se Striplingem počínali, když se jim podařilo získat Chambersovo svědectví rychle a na papíře.

Dulles neměl vyšetřováním HUACu co získat. Alger Hiss byl jeho chráněnec a spolupracovník kterého znal řadu let a kterého on sám do Carnegieho nadace přivedl a doporučil ho radě. A novináři už vytvářeli pochybnosti – Dulles, poradce prezidenta pro zahraniční politiku a vážný kandidát na místo ministra zahraničí, se dobře zná s Hissem, obviněným komunistou? Jeho couvnutí od prohlášení důvěry v Hisse a souhlas s vyšetřováním Nixonovi řeklo i to, že se příběh Chamberse shoduje s tím, co o Hissovi ví Dulles.

 


Seriál od Vladimíra Krupy.

Na další díl se můžete těšit již za týden.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed