Mises.cz

Mises.cz

Proč Bitcoin? - Satoshi Nakamoto (3/6)

V roce 2008 byl zveřejněn vynález pojmenovaný bitcoin. Tvůrce (dost možná tvůrci) se podepsal jako Satoshi Nakamoto, dodnes je v anonymitě.

V roce 2008 byl zveřejněn vynález pojmenovaný Bitcoin. Tvůrce (dost možná tvůrci) se podepsal jako Satoshi Nakamoto, dodnes je v anonymitě. V úvodním dokumentu je popsána myšlenka peněžního systému, kde není třeba nikomu věřit. Mohli byste si být jisti, že peníze, které držíte, nebude nikdo znehodnocovat uvolňováním nových. Tento systém začal fungovat v roce 2009. Od roku 2010 se Satoshi neozval a nemá žádnou kontrolu nad fungováním svého výtvoru.

Bitcoin je systém, který dokáže uchovávat informace (především finančního charakteru), aniž by byl centralizovaný (díky blockchainu). Kdokoliv může svým počítačem přispět k udržování tohoto systému v chodu. Jednotlivým počítačům se říká uzly, protože představují pomyslné body sítě, které jsou propojeny vlákny. Každý uzel udržuje na svém pevném disku tabulku (databázi), ve které je zaznamenáno, kolik bitcoinů je na jakém účtu. To znamená, že záznamy jsou veřejně dostupné, kdokoliv je může zkontrolovat. Z čísla účtu však není jasné, komu bitcoiny patří.

Uzly také přijímají nové transakce (převody bitcoinů) a sdělují je ostatním. Přibližně každých 10 minut jeden z počítačů nalezne číslo, které splňuje určité matematické požadavky. Výsledek rozešle ostatním a počítače uloží kopii tabulky tak, jak právě vypadala ve chvíli, kdy byl zjištěn. Této události říkáme uzamčení bloku.

Po uzamčení bloku se celý proces opakuje. Počítače se opět snaží nalézt číslo a (průměrně) za 10 minut se to některému z nich povede. Tím uzamkne další blok. Bloky se takto zamykají jeden za druhým, navazují na sebe a tvoří souvislý řetěz. Tomuto řetězu bloků se říká blockchain (z anglického „block“ a „chain“).  V blockchainu jsou zapsány veškeré transakce od spuštění Bitcoinu.

Blockchain je uložen na spoustě místech, proto neexistuje žádné centrum. Stejně tak počítače, které udržují celý systém v chodu, jsou všude možně. Bitcoin tedy nelze „vypnout“. Dokud totiž bude alespoň jeden počítač Bitcoin udžovat, bude jej možné využívat. Jenže počítačů, které jsou připojeny, je dnes obrovské množství. A nejen to, jsou po celém světě, na každém kontinentu. Uvědomme si, že díky architektuře Bitcoinu neexistují v síti výpadky. Pokud se kterýkoliv uzel odpojí, nestane se vůbec nic, ostatní udržují síť v chodu i nadále.

Proč by někdo připojoval svůj počítač?

 

...pokračování již brzy v dalším díle.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed