Mises.cz

Mises.cz

První školní den

Na základních a středních školách dnes začíná další školní rok, prvňáčci se často těší, což bývá dáno tím, že nevědí, co je čeká, zatímco starší děti už ano, což jejich nadšení mírní; rád bych této příležitosti využil k tomu, abych znovu upozornil na něco zjevného, co však bývá často ignorováno.

Na základních a středních školách dnes začíná další školní rok, prvňáčci se často těší, což bývá dáno tím, že nevědí, co je čeká, zatímco starší děti už ano, což jejich nadšení mírní; rád bych této příležitosti využil k tomu, abych znovu upozornil na něco zjevného, co však bývá často absolutně ignorováno: Co je povinná školní docházka? Všichni jsme si na ni tak zvykli, že se u většiny z nás projevil Stockholmský syndrom, takže máme tendenci ignorovat zjevný fakt, že jde o násilím podložené ultimátum ze strany státu, podle kterého máme své děti buď nechat indoktrinovat a učit tak, jak státní úředník uzná za vhodné, nebo budou státem (v případě nutnosti i násilím) uneseny a nakonec stejně indoktrinovány; zdá se toto tvrzení moc tvrdé a přehnané? Inu, po faktické stránce jde o prostý popis současného stavu; po stránce emocionální se může zdát absurdní… proč? Právě proto, že jste tou indoktrinací též prošli.

Školský systém slouží nejen k vymývání mozků již těch nejmenších a šíření státní propagandy (do každého z nás je už v útlém věku natlučeno, že stát potřebujeme a je nezbytný, policajti jsou ti hodní a demokracie synonymem dobra, aniž by se o tom vedla jakákoliv diskuse – jen si představte ten povyk, kdyby tak masivní reklamu dětem násilím vnutil nějaký soukromý subjekt), ale také k vštěpování konformity našim dětem a potlačování jejich individuality (s tímto cílem byl dokonce navržen školský systém pro pruskou armádu; a my jej stále používáme, jen už předstíráme, že to není cílem, mnozí tomu dokonce i věří). Ačkoliv se mě toto téma velmi dotýká, není ve Stokách bohužel dostatek prostoru pro jeho detailní rozbor; dovolím si proto čtenáři doporučit jiný text, který jsem o školství napsal, případně odkázat na web iniciativy „Svoboda učení“. Studentům pak přeji hodně štěstí; a nenechte se příliš tvarovat.

 

Převzato ze Stok: http://stoky.urza.cz/

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed