Mises.cz

Mises.cz

Recenze: Globalizace

Taiwan se během jedné generace změnil z dílny na levná trička na zemi, které mají její asijští sousedé co závidět – zemi s vysokým životním standardem, moderními technologiemi a populární destinaci pro studenty z celého světa.

Taiwan se během jedné generace změnil z dílny na levná trička na zemi, které mají její asijští sousedé co závidět – zemi s vysokým životním standardem, moderními technologiemi a populární destinaci pro studenty z celého světa. Velmi chudá Čína zbohatla za poslední generaci tolik, že dnes dokáže vyrábět špičkovou elektroniku. Z islandských rybářů se stali bankéři, ve dříve chudším Irsku jsou dnes vyšší platy než ve staré dobré Anglii.

V Praze už se nestojí fronty na maso, máme k dispozici všechny vymoženosti moderního světa. Mají tyto příklady něco společného? Pokud ano, můžeme to nějak změřit? Můžeme se poučit a doporučit něco zemím, kde na takovou změnu teprve čekají? Mladý švédský ekonom Johan Norberg ve svojí knize Globalizace jasně odpovídá na všechny tyto otázky, jako i na spoustu dalších, které vás nejspíš ani nenapadly. Norbergova analýza je dechberoucí. Nebál bych se říct, že přesvědčivost této knihy si v ničem nezadá s géniem politické ekonomie Frédéricem Bastiatem.

Síla knihy nespočívá jen v brilantní ekonomické analýze, ale zejména v neuvěřitelném množství tvrdých dat prezentovaných jak v textu, tak ve velmi výmluvných grafech.

Zcestovalý Norberg si ke každému problému vybírá ilustrativní příklad z některé země světa. Na příkladu Prahy tak ukazuje, že cizincům by se sice líbilo, aby Praha zůstala bez McDonaldů, avšak obyvatelé zaostalejších částí světa nechtějí žít ve skanzenu pro potěšení turistů; chtějí prožít plnohodnotný život jako ti, kteří měli to štěstí, že se narodili v „západní“ zemi.

Pokud jste ještě žádnou ekonomickou knihu nečetli, pak Norbergovu Globalizaci vřele doporučuji jako ideální literaturu pro ekonomické začátečníky. Pokud již jste světaznalí ekonomové, nepochybně i vy v knize najdete plno zajímavých dat a argumentů.

Pod svým anglickým názvem In Defense of Global Capitalism je africké vydání knihy dostupné zdarma v PDF online. Johan Norberg před lety také natočil hodinový film jménem Globalisation Is Good, kde ve stručnosti prezentuje vybrané aspekty knihy. V přijatelné kvalitě je možno jej zhlédnout na YouTube.


Vyšlo v Laissez Faire.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed