Mises.cz

Mises.cz

Rothbard na Mises Academy

Ne, bohužel Mr. Libertarian nevstal z mrtvých. Ale když ne toto, tak alespoň druhá nejlepší možnost: na Mises akademii brzy začne první ze série kurzů o Rothbardově veledíle Man, Economy and State (česky vyšlo pod názvem Zásady ekonomie).

Ne, bohužel Mr. Libertarian nevstal z mrtvých. Ale když ne toto, tak alespoň druhá nejlepší možnost: na Mises akademii brzy začne první ze série kurzů o Rothbardově veledíle Man, Economy and State (česky vyšlo pod názvem Zásady ekonomie). Kurz vede výjimečný a neopakovatelný Robert Murphy.

Mises akademie zatím nenabízí ucelený program studia, ať už bakalářský, magisterský nebo doktorandský (ačkoliv se šušká, že se plánuje). Nejvíce se k tomu zatím blíží právě tento kurz. Kurz začíná 27. dubna a jeho první díl poběží 8 týdnů, během nichž Murphy detailně probere první 4 kapitoly Rothbardova magnum opus: principy lidského jednání, přímá směna, nepřímá směna a ceny a spotřeba.

Většina dosavadních kurzů byla zaměřena spíše pro začátečníky, ovšem zde Murphy slibuje detailní rozebrání MES téměř stránku po stránce, takže si na své konečně přijdou i zkušení „rakušané“. Nicméně jakožto někdo, kdo přelouskal jak MES tak Misesovo Lidské jednání, si troufnu odhadnout, že s dostatečnou mírou píle se tímto kurzem úspěšně prokoušou i začátečníci. Zatímco Misesův text je poměrně složitý, Rothbard ctí pravidlo, že každou myšlenku lze vyjádřit jednoduše.

Murphyho přednášky se skvěle poslouchají, jsou výborně zorganizované, Murphy má jednoduše srozumitelnou angličtinu bez silného regionálního přízvuku a svým studentům se věnuje i mimo oficiální přednášky – na otázku poslanou emailem odpovídá do několika málo dnů. Přednášky se budou naneštěstí konat v pro nás nepříznivou hodinu, pravděpodobně se začátkem ve středu v jednu po půlnoci. Přednášky se nicméně nahrávají a jsou druhý den k dispozici - jak video tak audio. Murphy si je vědom, že řada studentů není v USA a proto konzultační hodiny probíhají o víkendu v mnohem příznivější dobu, většinou v sobotu odpoledne. O svých zkušenostech z minulých kurzů na Mises akademii jsem psal zde.

Kurz stojí $145, tedy méně než desetinu unce zlata, a za tu cenu dostanete intelektuální zážitek, o kterém budete ještě dlouho v hospodě vyprávět. Já už jsem přihlášen a doufám, že se s co nejvíc z vás potkám na přednášce!

Přihlásit se lze zde.

Rothbard na Mises Academy

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed