Mises.cz

Mises.cz

Rozhovor s Robertem Murphym

Nejsem se vůbec jistý, zda dolar bude existovat touto dobou za deset let. Myslím, že je docela dobře možné, že v té době budou Američané používat úplně jinou měnu.

ROBERT MURPHY, americký ekonom, říká: „Nejsem se vůbec jistý, zda dolar bude existovat touto dobou za deset let. Myslím, že je docela dobře možné, že v té době budou Američané používat úplně jinou měnu.“

Ve vaší knize Politicky nekorektní průvodce kapitalismem tvrdíte, že kapitalismus ve skutečnosti nezpůsobuje ekologické škody. Jak to?

Typickou výhradou vůči kapitalismu je, že je velmi krátkozraký; lidé v kapitalistické společnosti nejsou prý motivováni starat se o budoucnost a tak podobně. Není tomu tak. Jsou to právě soukromní vlastníci, kteří se starají o své zdroje, o svůj majetek. Farmář nikdy nevybije všechna svá prasata, když najednou stoupne cena vepřového. Bude se snažit prasata v dostatečném množství uchovat tak, aby byla schopná reprodukce. Důvodem, proč firmy vylévají odpad do řek a jezer, je, že ta vodstva jsou ve vlastnictví vlády. A politiky to nezajímá. Kdyby ovšem ta vodstva byla vlastněna privátně, soukromníci by dohlédli, aby jejich majetek nebyl ničen. Nejhorší ekologické katastrofy dějin se odehrály na území někdejšího sovětského bloku. Když srovnáme kapitalismus a komunismus, co se šetrnosti k životnímu prostředí týče, vítězí jasně kapitalismus.

Kapitalisté však prý drancují nerostné zdroje. Například ropu. Dojdou její zásoby?

Ne. I kdyby zítra přilétli mimozemšťané a vysáli třeba 95 procent veškeré světové ropy, surovina nedojde. Jenom její cena stoupne na tisíce dolarů za barel. A lidé ji tak postupně nahradí něčím jiným. Vždy bude existovat nějaké množství ropy - menší a menší, ale ložiska nikdy nevyschnou zcela, do posledního doušku. 

Dobře. Vyletí tedy ceny ropy v blízké budoucnosti někam velmi vysoko?

Nemyslím si to. I kdyby spotřeba pokračovala současným tempem, jsou v zemi zásoby suroviny, jež vystačí doslova na celá staletí. Zvláště uvážíme-li, že ropu lze pomocí nových technologií dobývat i tam, kde to dříve nebylo myslitelné. Domnívám se, že když vezmeme v potaz schopnost lidského rodu inovovat a vynalézat, člověk přejde na substituty ropy dlouho předtím, než by mohlo dojít k jejímu spotřebování. Fosilní zdroje zkrátka nikdy úplně nevypotřebujeme.

Kapitalismus a volné trhy jsou dle vás svazovány regulacemi a centrálními bankami. Přejete si třeba zrušení Fedu, americké centrální banky. Stane se tak jednoho dne?

Nemyslím si to. Centrální banka je tak mocná a vláda na ni tak spoléhá, že si to nedokážu představit. Pravda, může být radikálně transformována, může být například včleněna pod drobnohled nějakého výboru Kongresu či tak podobně, ale rozhodně si nemyslím, že bude zrušena. Co se může stát, je, že bude utvořena jedna centrální banka pro USA, Kanadu a Mexiko, a pak už nebude Federální rezervní systém existovat v nynější podobě. Ovšem nemyslím si, že by někdy v dohledné době nastala v USA úplná peněžní svoboda.

V souvislosti s měnovou unií zmíněných států kolují fámy o nové měně amero, jež by nahradila dolar. Věříte, že nakonec vznikne?

Tím jsem se dosud hlouběji nezabýval. Nedokážu říci, nakolik je to pravděpodobné. Jsou-li však zvěsti kolem amera pravdivé, jediný způsob, jak přimět Američany, aby na novou měnu přešli, je vytvořit takové podmínky, které zruinují dolar. A když pohlédnu na to, co dělá Bernanke v čele Fedu, opravdu to nedává smysl - tedy lépe řečeno, smysl to dává právě a pouze v případě, že skutečně zamýšlí zničit dolar. Vždyť i ti, kteří míní, že centrální bankou příliš přiškrcená peněžní nabídka počátkem třicátých let přivodila Velkou depresi, se nyní musí divit, že se Fed nepoučil a vyplácí úroky z rezerv komerčních bank. Tím přece těm bankám dává podnět, aby nepůjčovaly, aby nenavyšovaly peněžní nabídku. Bernankeho činy zkrátka nejsou ani v souladu s tím, co on sám hlásal jako přední expert na Velkou hospodářskou krizi, když ještě působil v akademické sféře.

Myslíte, že tedy americké administrativě může jít skutečně o to, zničit dolar a vytvořit novou měnovou unii? Není to už přitažené za vlasy?

Řeknu to takhle. Nejsem si vůbec jistý, zda dolar bude existovat touto dobou za deset let. Myslím, že je docela dobře možné, že v té době budou Američané používat úplně jinou měnu. Otázkou pak bude, zda to bylo úmyslné, či zda to byl jen důsledek nějakého vymknutí se kontrole. Nevím, nevím, co se Bernankemu honí hlavou a co se děje za zavřenými dveřmi zasedaček Fedu. Ale jak říkám, krajně podivné je, že Bernankeho činy neodpovídají dokonce ani jeho vlastní ekonomické teorii.

Myslíte, že je v zájmu vlády či velkých bank mít jinou měnu? Vytvořit novou měnu?

Ano. Zákulisní mocní, velmi bohatí lidé mohou osobně značně profitovat z velkých otřesů, z velkých změn. Když budou třeba očekávat pád dolaru, dobře vydělají spekulováním na jeho pokles, na nákupu zlata či stříbra. A myslím, že existují skupiny velmi bohatých lidí, kteří touží činit kroky směřující k utvoření světovlády; míní, že svět bude nejlépe řízen jednou rozhodující silou. Soudím, že existují velmi mocné skupiny, které by rády viděly, aby různorodost měn skončila - model Evropské měnové unie se jim velice zamlouvá. Chtějí obdobu Evropskou měnové unie nastolit v Asii, v Severní Americe a jinde.

Kdo jsou konkrétně ti lidé?

Standardní odpovědí bývá, že jde o členy Bilderbergské skupiny či Council on Foreign Relations. Mnoho lidí si také myslí, že svět řídí David Rockefeller (poslední žijící vnuk legendárního ropného magnáta Johna Davisona Rockefellera, pozn. red.). Ale, jak říkám, věnuji se spíše užším ekonomickým tématům než biografiím těchto lidí. Samozřejmě, mnozí teď opáčí, že to jsou jen konspirační teorie. Na druhu stranu je prostě pravda, že skupiny jako Bilderberg sdružují nejmocnější lidi planety. A je velmi naivní si myslet, že jediné, o čem se při setkáních baví, je, jakou četli v poslední době knížku či jaká se jim zamlouvá divadelní hra.


Robert „Bob" Murphy (36)

Americký ekonom a konzultant, jenž je též autorem úspěšné knihy Politicky nekorektní průvodce kapitalismem. Dříve pracoval jako analytik v investiční společnosti proslulého ekonoma Arthura Laffera, strůjce hospodářských politik v éře prezidentování Ronalda Reagana. Murphy spolupracuje s řadou výzkumných organizací, jako je Pacific Research Institute, Ludwig von Mises Institute či Institute for Eneregy Research. Řídí vůz Infinity G20.

Převzato z blogu autora.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed