Mises.cz

Mises.cz

SARS-CoV-2 – proč není dobrá ignorance ani víra ve státní pomoc

V tomto článku chci ukázat a vysvětlit, že otázky, čísla a grafy patří odborníkům, lékařům, politikům a šarlatánům s křišťálovými koulemi. Mně, a většině lidí, stačí zvolit si strategii, jak této krizi a pandemii čelit (popřípadě nečelit).

SARS-CoV-2 je název viru, který způsobuje onemocnění dnes známé jako Covid-19.  

Virus je vysoce infekční a je schopen se přenášet velmi efektivně a rychle mezi lidmi prostřednictvím kapének, kýchání, kašlání, ale i tělesným kontaktem. V současné době je virus rozšířen po celém světě. Poprvé byl zaznamenán v čínském městě Wu-Chan v prosinci 2019. Od března 2020 se šíří i Českou republikou.

Tolik základní fakta. Více faktů a čísel se z tohoto článku nedozvíte. Nebudu kopírovat všemožné grafy, počítat průměry, srovnávat s jinými nemocemi či zplošťovat křivky a modelovat exponenciály a budoucí vývoj. Nepotřebuji to. V tomto článku chci ukázat a vysvětlit, že tyto otázky, čísla a grafy patří odborníkům, lékařům, politikům a šarlatánům s křišťálovými koulemi. Mně a většině lidí si stačí zvolit strategii, jak této krizi a pandemii čelit (popřípadě nečelit).

Nejsem příznivcem plošných opatření. Navíc plošných opatření, která se liší stát od státu, region od regionu, či dokonce obec od obce. Jak si snad všimli i politici, SARS-CoV-2 hranice států neuznává. Je tak trochu anarchista a k tomu ještě vysoce antifragilní a adaptabilní. Nevadí mu teplo, zima, déšť ani slunce. Hůře se ale šíří na čerstvém vzduchu jak v uzavřených prostorech, ostatně jako každý virus. Vlády se tedy předhánějí, která vymyslí účinnější opatření, kde se přikáže nošení roušek, kde se uzavřou hranice, kde se lidem zakáže podnikat a jaké pokuty státní příslušníci za porušení těchto pravidel vyberou. Všimněme si také, že ani vládní poradci ani imunologové a doktoři nejsou v těchto otázkách za jedno. Sociální sítě a v podstatě celá společnost se rozdělila na několik skupin. Jedna z nich jsou ti, kteří vládním opatřením bezmezně důvěřují, hltají každou tiskovou konferenci a zavírali by ty, kteří se odváží pochybovat (říkejme jim "přitakávači"). Druhá skupina je neutrální a jen se tak v opatřeních plácá, nadává všemi směry a s pokřiveným obličejem se snaží dodržovat restrikce. Třetí skupina (pro zjednodušení "popírači") tvrdí, že žádný SARS-CoV-2 v podstatě neexistuje, vše je spiknutí vládních kruhů ve spolupráci s farmaceutickým průmyslem (a někdy též s USA, ilumináty, Ruskem, vakcínou od Billa Gatese,…). Přitakávači a popírači jsou v příkrém rozporu hraničící s fanatismem a nenávistí vůči sobě.  Přitakávači by ty druhé nejraději zavřeli, schválně nakazili a v krajním případě i nechali zemřít na Covid-19 i s celou rodinou a následně by křepčili na jejich hrobech s výkřiky: „My jsme vám to říkali, tady to máte!“ Na to reagují popírači, kteří v těch, kteří nosí roušku, vidí tupé ovce, které slepě následují své vůdce, mají chabou inteligenci, nečtou internet a s náhubkem v podobě hadrové roušky naprosto ztratili svoji osobní svobodu a nezaslouží si úctu těch, „kteří vědí“.

Rozumný není ani jeden z těchto postojů. Slepě důvěřovat vládním opatřením (nejen co se Covid-19 týče) je stejně chybné, jako důvěřovat šelmám v divočině, že si vás oblíbí a nesežerou vás. Vlády mají jediný zájem, který spočívá ve shánění elektorátu, který jim zajistí hlasy v příštích volbách. Proto nesmyslné příspěvky důchodcům, hrdinské tiskovky, zdánlivě nevyspané obličeje, mávání grafy a rádoby akční jednání. O neustálém zadlužování a zvyšování časových preferencí se mlží (příští generace už nás zajímat nemusí). 

Totální ignorance viru SARS-CoV-2 je snad ještě horší, hraničí s hloupostí a je jasným hazardem nejen se zdravím svým, ale hlavně se zdravím všech, se kterými jsou popírači v kontaktu. Pokud by takový popírač nakazil lidi, kteří se jinak chtějí proti viru chránit a jsou ohleduplní i k ostatním, žádal bych po nich kompenzaci.

Jaký je tedy můj přístup? Shrnu ho v několika bodech:

Dle mého názoru je Covid-19 závažné virové onemocnění, které není radno podceňovat. Rozhodně se nejedná pouze o nějakou „chřipečku“. Poprvé byl virus SARS-CoV-2 popsán před necelým rokem. To je strašně krátká doba na to, aby kdokoliv dělal jakékoliv relevantní závěry a předpovědi. Míra nejistoty je obrovská. Jsou otázky, které nejsou vyřešeny a ještě dlouho vyřešeny nebudou. Kterému lékaři věřit, když jeden odmítá roušky a druhý glorifikuje? Co když se všichni mýlí? Vytvoří si organismus po vyléčení se z Covid-19 imunitu? Bude vir mutovat? Dá se virem nakazit vícekrát? Která skupina lidí je nejvíce ohrožena? Jaké jsou skryté následky onemocnění? Co únavový syndrom? Poškozuje onemocnění srdce, plíce, mozek? Co poškození nervové soustavy, čichu, chuti? Jaké jsou následky nemoci na plody budoucích matek?

Odpovědi neznáme. Vše ukáže čas. Mnozí z nás přijdou o zaměstnání, někteří budou muset změnit své bydliště, přátele či návyky. Současnou pandemii ale berte především jako výzvu, umožní vám se naučit nové věci a pokud budete chtít, zvýšíte pomocí ní svoji opcionalitu a tím se stanete robustní a později i antifragilní. Jste zodpovědní pouze sami za sebe a nikdo vám nic nedluží. Je jen na vás, jak z krize vyjdete. Co vás nezabije, to vás posílí. Co vás zabije, posílí jiné.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed