Mises.cz

Mises.cz

Stát: Efektivita, nebo velikost?

Co by mělo převážit v argumentech libertariána – efektivněji fungující stát, nebo jeho velikost?

Co by mělo převážit v argumentech libertariána – efektivněji fungující stát, nebo jeho velikost? Detailní teoretická analýza by určitě vydala na spoustu stran textu, ale to asi není nezbytné. Na konkrétním příkladu se pokusím názorně ilustrovat. Klasickou ukázkou takového dilematu je školné na veřejných vysokých školách. Jaký by k tomu měl člověk, který je zastáncem principů volného trhu, zaujmout postoj?

Pokud by došlo k zavedení školného, určitě by to vedlo k efektivnější alokaci fyzického i lidského kapitálu. Trh vysokého vzdělání by se alespoň trochu přiblížil volnému trhu. To je jistě plus. Takové řešení bychom uvítali i morálně – alespoň tou optikou, že náklady na VŠ budou platit skutečně jen studenti a ne nikdo jiný. Stát by mohl snížit svoje výdaje na VŠ a utratit je někde jinde, kde jsou také potřeba. A prostoru pro zlepšení je v jeho případě vskutku dost.

Na druhou stranu ale zavedení školného zvýší moc státu. Stát si určitě daně o peníze, které vybere na školném, nesníží. Takže budeme platit to, co jsme platili dosud a studenti (nebo jejich rodiče) budou navíc ještě platit školné. A opět platí to, co výše. Stát ušetřené peníze bude moct utratit nějak jinak – třeba za superby, které honí na dálnicích „piráty“, za podporu všelijakých eko opatření, které ve finále vedou k ničení přírody a plýtvání zdroji atp. Ano, možná budeme mít lepší školství, ale pocítíme to někde jinde a dá se předpokládat, že ne příliš pozitivně.

Patrně se shodneme na konečné podobě státu – žádný nebo co nejmenší. Teď asi není nutné vést žabomyší války, co z toho. Ale jaká je ta správná cesta? Efektivnější školství je plus, ale asi ho takto z nenechavých pařátů státu nevytrhneme. Ostatně stačí se podívat třeba na České dráhy, za lístek platíme, ale přesto zůstávají státní. No, a samozřejmě pravidelně vytvářejí ztrátu.

Zlepšení dosavadních funkcí státu nám může trochu pomoci krátkodobě, ale efektivity volného trhu nikdy nemůže dosáhnout. Když něco nefunguje, patrně máme větší šanci na změnu – ať takovou, že se vysoké školy prostě nějakým způsobem převedou do soukromých rukou, protože už to bude dále neudržitelné nebo že lidé jednoduše přestanou poptávat jejich služby a začnou používat soukromé alternativy (upřímně myšlenka obsoletního státu se mi líbí čím dál tím víc) – než když to funguje docela dobře, ale ne na 100%.

Ačkoliv jsem si vlastně odpověděl sám, doufám, že tímto krátkým zamyšlením spíš vyvolám diskusi. Takže se nebojte oponovat (nebo to odkývat). 

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed