Mises.cz

Mises.cz

Strach aneb Rozděl a panuj

Vládní propaganda KSČ se mohla přetrhnout, aby vzbudila zdání bezprostřední hrozby útoku západních imperialistů. Stejně postupují i vůdci náboženských organizací typu ISIS.

[Napsal Marek Jaklovský]

Náboženský fanatismus, nacismus, fašismus, marxismus... vlastně autoritářství obecně, potřebují ke svému šíření mezi lidmi vyvolávat a udržovat pocit ohrožení - strachu. Co jiného by člověka motivovalo k poslušnosti? K čemu by vlastně autority potřeboval, kdyby se bez nich necítil ohrožen?

Každý despota, usilující o moc nad jinými lidmi, musí chtě nechtě přijmout tutéž starověkou strategii - rozděl a panuj. Jinými slovy, potřebuje, aby měli lidé zažitý přístup my vs. oni. Komunisté to dobře věděli, když psali hesla - kdo nejde s námi, jde proti nám. Věděl to i George Orwell, když psal o trvalé globální válce a o pětiminutovkách nenávisti.

Vládní propaganda KSČ se mohla přetrhnout, aby vzbudila zdání bezprostřední hrozby útoku západních imperialistů. Stejně postupují i vůdci náboženských organizací typu ISIS, ukazující svým potenciálním stoupencům a spolubojovnkům své nepřátele jako bezprostřední hrozbu, na kterou nabízí řešení.

Vystrašený občan - poslušný ovčan

Jaké pocity mohou v běžném českém etatistovi vyvolávat hlasitá varování před hrozbou masové muslimské imigrace a šířením islámu, demonstrace a iniciativy typu Islám v ČR nechceme? Nejspíš strach z islámu a muslimů. Jak takový problém vyřeší? Jakými prostředky se bude bránit (ať už domělé či skutečné) hrozbě? Od toho je přeci vláda, ta za něj musí problém řešit. Zpřísněním kontroly, posílením pravomocí, navýšením rozpočtů, omezováním svobody, intervencemi, zákazy, regulací...

On sám to nijak aktivně prosazovat nebude, maximálně si o tom poklábosí s kamarády u piva, ale bude spíše ochotný poslušně vládě tolerovat nové zákazy, růst byrokracie, policejní buzeraci, zvyšování daní, a podobně. Bude taková opatření hájit, bude takové politiky volit. Proč? Protože má strach...

Jen díky panickému strachu z terorismu mohl být v USA schválen Patriot Act.

Jen díky strachu je možné, aby NSA legálě kohokoli bez omezení šmírovala a odposlouchávala.

Šíření strachu z muslimů v důsledku posiluje moc vlády a vede k omezování naší svobody. Současně působí na samotné muslimy, ve kterých rovněž vyvolává strach a nedůvěru. To se i u nich projevuje nárůstem ochoty podřizovat se svým autoritám, ať už politickým, či náboženským. Ochotou vzdát se svobody za příslib bezpečí.

Strach nikdy nestojí na straně toho, jehož cílem je svoboda. Vždy stojí na straně moci.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed